CSA: Tariful RCA trebuie să acopere cheltuielile şi marja de profit a companiei de asigurări

Tarifele de prime la poliţele RCA vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, potrivit unui proiect de normă al CSA.
Economica.net - vin, 23 nov. 2012, 13:38
CSA: Tariful RCA trebuie să acopere cheltuielile şi marja de profit a companiei de asigurări

„Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puţin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislaţiei şi a principiilor actuariale general acceptate”, se arată într-un proiect de act normativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Documentul vizează modificarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare printr-un ordin CSA din 2011.

Ordinul CSA din 2011 spune că asigurătorii RCA sunt obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale (…) astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea poliţelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislaţie şi plata contribuţiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislaţia, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.

Autoritatea de reglementare vrea să introducă două noi alineate prin care va obliga asigurătorii să transmită CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operaţiuni pe baza cărora, folosind teoria probabilităţilor şi statistica matematică, se efectuează calcule financiare, mai ales la asigurări – n.r.) şi justificarea aplicării acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

„Tarifele de primă stabilite vor avea şi opinia scrisă a actuarului auditorului financiar al asiguratorului”, se spune la al doilea alineat.

Printr-un nou alineat, CSA va obliga asigurătorii să prezinte o analiză a evoluţiei daunalităţii pe cel puţin 60 de luni precum şi intervalul de încredere pentru nivelul estimat cu o probabilitate de 99,5%, pentru o perioadă de 12 luni.

În prezent, asigurătorii practică pentru RCA preţuri care pentru acelaşi autovehicul şi şofer pot fi de două sau trei ori mai ridicat decât cea mai ieftină poliţă disponibilă pe piaţă, în funcţie de compania care o emite.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.

Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.

În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape două miliarde de lei şi au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale şi de viaţă.

Societăţile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Aigurări şi City Insurance.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Un mare furnizor de gaze naturale pentru industrie a venit cu o ofertă pentru clienții casnici, printre cele mai bune de ...
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...