CSAT a avizat Ordonanţa de Urgenţă privind regimul interceptărilor

Economica.net
11 03. 2016
mia_intercept_nsaphonexx2_feature_hero_50517000

„CSAT a avizat favorabil proiectul şi adoptarea de catre guvern va reprezenta o solutie fie si temporara la o problema ce preocupa institutiile si opinia publica”, a spus preşedintele Iohannis la finalul şedinţei CSAT.

Astfel, CSAT a stabilit că SRI nu mai poate face interceptări, însă parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru această activitate.

Şedinţa, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, a durat aproximativ 40 de minute. Redăm mai jos declaraţiile complete ale preşedintelui:

„Sunt două aspecte importante:

Primul ţine de respectarea deciziei CCR şi de nevoia de a pune în acord legislaţia cu decizia, asta e clar.

Al doilea ţine de nevoia de a asigura neîntrerupt cadrul legislativ pentru ca justiţia să îşi facă datoria, fie în cazuri de corupţie, fie de securitate naţională.

Ca preşedinte m-am angajat să fiu garantul funcţionării statului de drept în România.

Guvernul a propus un proiect de OUG – este destinat să ofere într-o primă etapă o soluţie pentru activitatea organelor judiciare, ulterior, forul legislativ poate avea în vedere soluţiile.

Sunt opinii conform cărora activitatea parchetelor ar fi afectată din punct de vedere al operativităţii actului de urmărire penală şi al administrării unui probatoriu complet. OUG vine să răspundă aceste preocupări.

CSAT a avizat favorabil acest proiect şi adoptarea lui de Guvern va reprezenta în acest moment o soluţie, fie ea şi temporară”, a declarat Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, joi, că Guvernul a lucrat la o ordonanţă de urgenţă privind interceptările şi vineri seară, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Executivul o va adopta. Ea a precizat că România se află astăzi în situaţia în care nu are altă infrastructură în materie de interceptare a comunicaţiilor decât cea de la SRI, soluţia fiind folosirea acesteia cu eliminarea oricărei intervenţii umane din partea celor de la Serviciul Român de Informaţii şi cu intervenţia exclusivă a procurorului şi a poliţiei judiciare.

Guvernul se reuneşte vineri seara într-o nouă şedinţă pentru a adopta ordonanţa de urgenţă privind interceptările.