CSAT a fost convocat pentru joi. Pe ordinea de zi ar putea fi şi subiectul Oltchim

O reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost convocată pentru joi, 27 septembrie, pentru a se discuta achiziţia de către MApN a avioanelor multirol, iar pe ordinea de zi ar putea fi inclus şi subiectul privatizării Oltchim, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 14:09
CSAT a fost convocat pentru joi. Pe ordinea de zi ar putea fi şi subiectul Oltchim

Şedinţa CSAT a fost convocată de către preşedintele Traian Băsescu pentru a se discuta achiziţia de avioane de vânătoare, acesta fiind singurul punct de pe ordinea de zi, însă ar putea fi introdus şi subiectul privatizării Oltchim, la solicitarea unora dintre membrii CSAT, au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Pe de altă parte, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că nu există până în prezent elemente ale programului şefului statului pentru această săptămână care să fie comunicate public.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat duminică, la B1 TV, că achiziţia avioanelor multirol F-16 din Portugalia se va face potrivit unui plan stabilit anterior, care respectă directivele UE.

Dobriţoiu a explicat că avioanele vor fi cumpărate în cadrul unui acord interguvernamental, privind tehnica militară în uz, ceea ce înseamnă că nu mai este necesară organizarea unei licitaţii, iar o propunere în acest sens va fi făcută de MApN într-o viitoare şedinţă a CSAT.

„O să ieşim cu o propunere de decizie la nivelul CSAT. Suntem în concurenţă, după cum ştiţi, cu bulgarii. Referitor la achiziţie, vă asigur pe dumneavoastră, pe toţi cetăţenii României, inclusiv partenerii din UE, că România respectă absolut toate directivele UE pentru această achiziţie, la literă”, a spus Dobriţoiu.

Preşedintele României are şi funcţia de preşedinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca şedinţe ale Consiliului.

De asemenea, primul ministru este vicepreşedinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numărându-se şi ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Justiţiei, ministrul Finanţelor, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ministrul Finanţelor, directorii SIE şi SRI, şeful Statului Major General al Armatei şi consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui României.

În 30 iulie, premierul Victor Ponta a declarat că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni şi că nici măcar nu va mai participa la şedinţele CSAT, spunând că, dacă sunt documente importante, Băsescu poate să i le transmită spre semnare.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat, iar Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...