CSAT: România ar putea cumpăra avioane F16 second-hand de la Olanda şi Portugalia

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a declarat că România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziţionarea de avioane F16 în uz, aflate în dotarea forţelor olandeze şi portugheze, sau achiziţionarea de avioane F16 noi, care însă sunt prea scumpe.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 08:57
CSAT: România ar putea cumpăra avioane F16 second-hand de la Olanda şi Portugalia

„România are de optat între soluţia avioanelor în uz F16, aflate în prezent in dotarea forţelor aeriene olandeze şi portugheze şi care pot fi disponibilizate pentru ţări interesate, sau între avioane noi F16, dar ale căror costuri depăşesc actualele posibilităţi financiare ale Guvernului”, a declarat Scutaru, pentru MEDIAFAX.

Deputatul PNL a precizat că CSAT trebuie să dea în şedinţa de joi „un răspuns clar privind cel mai important subiect de pe agenda Armatei României”, respectiv dotarea cu avionul multirol.

În opinia deputatului liberal, dacă CSAT evită în şedinţa de joi să ia o decizie, „există riscul ca, din cauza agendei electorale, acest subiect să fie amânat în 2013, fapt ce va avea grave consecinţe asupra securităţii naţionale”.

„În următorii doi ani, actualele avioane MIG-21 Lancer îşi vor epuiza resursa de zbor, iar la graniţa de răsărit a NATO va apărea o zonă lipsită de protecţie aeriană”, a spus Scutaru, menţionând că, în acest caz, România va fi obligată să ceară, precum Albania sau Ţările Baltice, ca alte state NATO să execute, prin rotaţie, misiuni de poliţie aeriană în spaţiul românesc.

El a spus că acest lucru ar pune România într-o situaţie „absolut umilitoare, iar multe dintre beneficiile de imagine câştigate de Armata României, inclusiv cu preţul militarilor căzuţi în Irak şi Afganistan, vor fi anulate de lipsa de decizie a preşedintelui Băsescu, a Guvernului şi CSAT”.

În acest context, Scutaru a reamintit că există o decizie CSAT din 2009, avizată de Comisiile de Apărare din Parlament, privind dotarea etapizată cu avioane multirol, începând cu un prim lot de avioane în uz şi terminând peste 15 ani cu avioanele F 35 de generaţie a 5-a.

„Cu toate că în bugetul MApN sunt prevăzute sumele necesare pentru demararea antrenamentului piloţilor şi pentru iniţierea procesului de dotare, Guvernul nu ia nici o decizie. Această amnezie este cu atât mai ciudată cu cât sunt convins că premierul Ungureanu conştientizează mult mai bine decât predecesorul său, Boc, efectele deosebit de grave asupra securităţii naţionale în cazul în care se mai amână luarea unei decizii”, a mai spus Scutaru.

El a adăugat şi că Bogdan Drăgoi, actual ministru de Finanţe, este la curent cu importanţa subiectului, deoarece a participat, în fosta sa calitate de secretar de stat, la toate întâlnirile grupului interministerial de lucru privind dotarea cu avioane multirol din partea Ministerului de Finanţe.

El a mai spus că „atât PNL, cât şi USL în ansamblu, s-au pronunţat în favoarea programului de înzestrare cu avioane multirol pentru Forţele Aeriene Române”.

CSAT se întruneşte, joi, la Cotroceni, pentru a discuta despre mandatul României la Summitul NATO, activitatea MAI din perioada 2007-2011 în legătură cu resursele umane, rezultatele activităţilor de combatere a evaziunii fiscale şi a infracţiunilor din porturile maritime.

Preşedinţia a informat că, joi, de la ora 14.00, la Palatul Cotroceni, va avea loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului declara, în decembrie 2011, după o şedinţă CSAT, că în 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizează şi preciza că România nu are resurse pentru 48 de avioane multirol, dar achiziţionarea trebuie să înceapă, chiar şi în ritmul de o aeronavă pe an.

Preşedintele a menţionat că subiectul a fost discutat în CSAT, fără a se lua o decizie. „Se prefigurează o situaţie critică. În 2015, avioanele pe care le avem îşi epuizează resursa, iar România nu este încă în poziţia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate atunci când a intrat în NATO, şi anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forţele NATO, dar şi la apărarea propriului teritoriu”, spunea preşedintele în decembrie 2011.

El adăuga că, pentru a nu se decredibiliza ca stat membru NATO, România trebuie să evite situaţia în care alte ţări ar veni să execute misiunile de patrulare aeriană. „Ea (n.red. patrularea aeriană de către alte ţări) este şi costisitoare şi umilitoare din punct de vedere al capacităţii forţelor armate în general şi al forţelor aeriene în special”, aprecia Traian Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...