CSSPP a aprobat noi norme ce completează legislaţia secundară în domeniul pensiilor

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat marţi noi norme ce aduc completări şi îmbunătăţiri legislaţiei secundare existente în domeniul pensiilor private, în vederea protejării drepturilor şi intereselor participanţilor, informează CSSPP.
Economica.net - mie, 12 sept. 2012, 10:26
CSSPP a aprobat noi norme ce completează legislaţia secundară în domeniul pensiilor

Una dintre norme priveşte calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat stabileşte regulile de calcul, de verificare, de constituire, de investire şi de utilizare a provizionului tehnic pentru schemele de pensii administrate privat, scrie Agerpres.

Noul act normativ vine în sprijinul administratorilor de pensii private cu o metodologie standard completă, ca punct de referinţă la care aceştia să se raporteze şi care să asigure o corectă evaluare a provizionului tehnic, în vederea atingerii convergenţei între provizionul tehnic calculat şi raportat de către administratori şi provizionul tehnic calculat de către CSSPP.

Actul normativ aduce detalii suplimentare asupra metodei existente de calcul a provizionului tehnic, metodă folosită de către CSSPP pentru verificarea valorilor provizioanelor tehnice raportate de către administratori şi stabilirea nivelului minim al provizionului tehnic pentru fiecare administrator. Pe lângă aceste detalii suplimentare, norma introduce posibilitatea utilizării, de către administratorul de pensii private, de modele interne şi parţial interne pentru calcularea provizionului tehnic.

O altă normă vizează calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile din Pilonul II prezintă structura garanţiilor obligatorii şi a celor suplimentare opţionale şi detaliază prevederile referitoare la investirea, utilizarea, custodia şi evidenţa activelor care acoperă provizionul tehnic, la metodologia de calcul actuarial a modelului standard şi regulile de verificare a provizionului tehnic şi la datele utilizate în calcul, raportarea rezultatelor şi periodicitatea evaluărilor provizionului tehnic.

Totodată, Norma privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat elaborată în baza Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă şi pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislaţie, la data publicării sale.

Tot în şedinţa de marţi, CSSPP a aprobat şi Norma pentru modificarea şi completarea Normei nr. 7/2008 privind taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor administrate privat şi Norma pentru modificarea şi completarea Normei nr. 8/2008 privind taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor facultative.

‘Criza financiară din ultimii ani a determinat reconsiderarea politicilor de supraveghere a pieţelor financiare şi, în acest context, s-a accentuat importanţa supravegherii prudenţiale a sistemului pensiilor private, ca parte a sistemului financiar. De aceea, normele existente privind taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor private au fost modificate şi completate astfel încât să corespundă strategiei de dezvoltare a CSSPP în vederea continuării dezvoltării mecanismelor de supraveghere prudenţială a sistemului de pensii private, în paralel cu sprijinirea consolidării pieţei pensiilor private, pe criterii calitative, eficienţă în administrare şi transparenţă’, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, Norma pentru modificarea şi completarea Normei nr. 7/2008 privind taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor administrate privat elaborată în baza Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Norma pentru modificarea şi completarea Normei nr. 8/2008 privind taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor facultative elaborată în baza Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare vor fi transmise spre publicare în Monitorul Oficial şi vor fi disponibile şi pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislaţie, la data publicării lor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...