CSSPP a îmbunătăţit reglementările contabile din sistemul de pensii private

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat modificarea şi completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene aplicabile entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de CSSPP, au anunţat, joi, reprezentanţi ai CSSPP, într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - joi, 19 apr. 2012, 14:20
CSSPP a îmbunătăţit reglementările contabile din sistemul de pensii private

Modificările au fost adoptate în vederea armonizării legislaţiei secundare specifice cu reglementările aferente Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.

Modificările şi completările normei au avut în vedere, în special, tratamentul contabil aplicabil Fondului de garantare, formatul, conţinutul şi structura situaţiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare şi planul de conturi aplicabil Fondului de garantare.

Prin completarea normei au fost introduse prevederi referitoare la constituirea, evidenţa şi utilizarea resurselor pentru plata compensaţiei către participanţii fondurilor de pensii private şi prevederi referitoare la obligativitatea existenţei documentelor justificative.

De asemenea, norma mai conţine reglementări referitoare la structura, forma şi conţinutul situaţiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare, inclusiv notele explicative, recunoaşterea activelor imobilizate şi a investiţiilor pe termen scurt în contabilitatea Fondului de garantare, recunoaşterea resurselor Fondului de garantare, evidenţa contabilă a cheltuielilor şi veniturilor Fondului de garantare, evidenţa contabilă a contului de profit şi pierdere pentru Fondul de garantare, planul de conturi folosit de Fondul de garantare.

CSSPP reaminteşte că garantarea drepturilor participanţilor şi ale beneficiarilor dobândite în cadrul sistemului de pensii private este un element al dispozitivului de securitate financiară care protejează viitorii pensionari în cazul imposibilităţii asigurării unor drepturi de pensie de către administratorii sau furnizorii de pensii private. Acest sistem de garantare clarifică obligaţiile autorităţilor, limitează sfera deciziilor discreţionare, poate întări încrederea publicului, ajută la menţinerea controlului asupra costurilor aferente soluţionării situaţiilor de intrare în dificultate a administratorilor sau furnizorilor de pensii private şi contribuie la stabilitatea unui sistem financiar sănătos şi solid.

Modificările şi completările actuale au în vedere dispoziţiile art. 20 din Legea nr. 187/2011 şi sunt esenţiale pentru organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Potrivit acestui articol de Lege, Fondului de garantare îi sunt aplicabile, în mod corespunzător, prevederile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi normele şi reglementările contabile emise de CSSPP, potrivit legii. De asemenea, conform art. 24 din Legea nr. 187/2011, situaţia financiară anuală a Fondului de garantare va fi întocmită în baza normelor şi reglementărilor contabile emise de CSSPP În acest sens, Fondului de garantare îi sunt aplicabile Reglementările contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Norma nr. 14/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...