CSSPP: Rata de înlocuire a salariului în România este de 31%

Raportul dintre pensia medie şi salariul mediu net (rata de înlocuire, n.r.) este în România de 31%, pe fondul unei lipse de cultură a economisirii a românilor, a declarat, miercuri, în cadrul unui seminar de specialitate, Cristian Roşu, director general Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Economica.net - mie, 28 mart. 2012, 09:51
CSSPP: Rata de înlocuire a salariului în România este de 31%

‘S-a constatat că rata de înlocuire este din ce în mai slabă, adică din ce în ce mai puţini salariaţi trebuie să susţină din ce în ce mai mulţi pensionari. Este un proces de îmbătrânire care există şi în alte ţări, nu numai în România. În România, rata de înlocuire a salariului este de 31%. Dacă ies la pensie cu un salariu de 1.000 de lei, vedeţi ce pensie vom avea. De aceea, s-au inventat sistemele alternative, gen administrarea privată a pensiilor. România nu a avut timp să-şi creeze o cultură a economisirii şi nu a avut timp să aibă o bunăstare a oamenilor, astfel încât aceştia să disponibilizeze anumite sume din veniturile obţinute pentru a economisi’, a afirmat Roşu.

Ratele de înlocuire se referă la lucrătorii cu carieră completă care încep să lucreze la vârsta de 20 de ani si se pensionează la vârsta standard de pensionare, scrie Agerpres.

Potrivit datelor oficiale ale CSSPP, publicate la jumătatea lunii februarie, peste 5,5 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, în prima lună din 2012, cu 0,51% mai mult faţă de luna decembrie 2011 şi cu 6,39% mai mult comparativ cu ianuarie, anul trecut.

Valoarea activelor nete înregistrată de fondurile de pensii administrate privat a fost de 6,719 miliarde lei (1,547 miliarde de euro), în creştere cu 4,72% faţă de luna decembrie 2011 şi cu 49,25% mai mare decât în ianuarie 2011, respectiv o creştere cu 46,21% raportată la moneda euro.

În ceea ce priveşte distribuţia pe vârstă, în ianuarie 2012, un procent de 57,27% dintre participanţi aveau vârsta de până în 35 ani, iar restul de 42,73% aveau vârsta de peste 35 de ani. Pe gen, distribuţia a fost următoarea: 51,74% erau bărbaţi şi 48,26% femei.

În condiţiile unei cote de contribuţie de 3% din venitul brut realizat, în luna ianuarie 2012 au fost virate către fondurile de pensii administrate privat 176,94 milioane lei (40,74 milioane euro), în creştere cu 1,97% faţă de luna precedentă şi cu 32,04% faţă de ianuarie 2011.

În total, în ultimele 12 luni au fost virate contribuţii în valoare de 2,153 miliarde lei, cu o medie lunară de 179,43 milioane lei.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), alături de Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) şi Senatul Studenţesc al ASE şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), organizează, miercuri, un seminar informare şi educaţie financiară.

Evenimentul vizează informarea şi educarea studenţilor din cadrul ASE asupra importanţei şi necesităţii participării la sistemul de pensii private.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...