Cu 170.000 de unități neasablate din cauza lipsei de semiconductori, afacerile Renault au scăzut cu 14% în trimestrul 3 din 2021

Afacerile grupului Renault din al treilea trimestru al anului au fost puternic afectate de criza semiconductorilor. Compania anunță o cifră de afaceri de doar 8.987 milioane de euro.
Robert Stan - vin, 22 oct. 2021, 08:58
Cu 170.000 de unități neasablate din cauza lipsei de semiconductori, afacerile Renault au scăzut cu 14% în trimestrul 3 din 2021

Într-un context puternic perturbat de criza de componente şi de opriri ale producției, grupul Renault, din care face parte și Dacia, a comercializat 599.027 de vehicule în trimestrul al treilea 2021, cu 22,3% mai puține față de aceeași perioadă a anului 2020.

Vânzările Renault Group în Europa (care reprezintă 53 % din vânzările sale globale) au scăzut cu 26,3%. Vânzările pe celelalte piețe au scăzut cu 17,3%.

Conform oficialilor grupului francez, „scăderea cifrei de afaceri, limitată la -13,4%, confirmă impactul pozitiv al politicii comerciale, orientată spre o mai bună valorizare a vânzărilor”.

„Acțiunile întreprinse pentru reducerea costurilor şi optimizarea valorizării producției noastre ne permit să confirmăm estimarea noastră pentru întregul an în pofida deteriorării aprovizionării cu componente în trimestrul al treilea şi a unei vizibilități reduse pentru ultimul trimestru”, a declarat Clotilde Delbos, directorul financiar al Renault Group.

În trimestrul al treilea din 2021, cifra de afaceri a grupului a fost de la 8.987 milioane de euro, în scădere cu 13,4 % faţă de cea înregistrată în perioada similară a anului precedent. Calculat la rate de schimb şi perimetru constant, indicatorul a înregistrat o scădere cu 14 %.

Cifra de afaceri a diviziei Automobile, exceptând AVTOVAZ s-a ridicat la 7.685 milioane de euro, în scădere cu 14,1 %. Această scădere este rezultatul diminuării vânzărilor (-20 puncte procentuale), fapt explicabil la rândul său prin penuria de componente şi prin aplicarea unei politici comerciale stricte.

Variația ratelor de schimb a indus un efect pozitiv de 0,3 puncte ca urmare a evoluției favorabile a anumitor monede (Real-ul brazilian, Lira sterlină, Rubla rusească).

Efectul indus de creșterea prețului de vânzare al modelelor, care reprezintă un aport de 2,9 puncte procentuale, reflectă continuarea politicii de privilegiere a valorii vânzărilor faţă de volume. Acest rezultat este totuși marcat de o bază de comparație ridicată în trimestrul al treilea din 2020 şi de creșteri limitate de prețuri pe pieţele emergente în absența unui efect negativ al ratelor de schimb.
Vânzările către parteneri au avut o contribuție negativă de -1,2 puncte. Aceasta se explică în principal prin scăderea vânzării de motoare diesel către partenerii noștri, afectați la rândul lor de criza componentelor.

Efectul mixului de modele, de +1,6 puncte, reflectă succesul modelului Arkana, lansat la începutul anului şi buna performanță a gamei de vehicule utilitare.

Scăderea mai puțin accentuată a vânzărilor pe pieţele din afara Europei au făcut ca indicatorul mix geografic să aibă un impact de -1,4 puncte.

Contribuţia diviziei ruse AVTOVAZ la cifra de afaceri a Renault Group, în scădere cu -19,0%, se cifrează la 537 milioane de euro. La rată de schimb constantă, contribuția AVTOVAZ ar fi scăzut cu -23,9%.

Serviciile de mobilitate au avut o contribuţie de 6 milioane de euro la cifra de afaceri din trimestrul al treilea 2021.

Activitatea de Finanțare a vânzărilor (RCI Bank & Services) a generat o cifră de afaceri de 759 milioane de euro în trimestrul al treilea, stabilă faţă de perioada similară a anului 2020.

La 30 septembrie 2021, stocurile totale (inclusiv cele din reţeaua de concesionari) reprezentau 340.000 vehicule, faţă de 470.000 la sfârşitul lunii septembrie 2020.

În pofida creşterii pierderilor de producţie estimate pentru întregul an, Renault Group confirmă obiectivul de a atinge pe ansamblul anului 2021 o marjă operaţională comparabilă cu cea înregistrată în primul semestru.

Renault Group vizează totodată un free cash-flow operaţional al activității Automobile pozitiv pe întregul an (fără a ține cont de variația necesarului de fonduri de rulment).

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...