Impact revine: Cu 250 de locuinţe pe stoc, se pregăteşte de un nou proiect rezidenţial

Noul director general al Impact Contractor & Developer a aplicat măsuri drastice pentru redresarea companiei, ale cărei pierderi s-au adâncit în primele nouă luni ale acestui an. Citeşte într-un interviu acordat ECONOMICA.NET, ce măsuri a luat Ştefan Gheorghiu şi care sunt planurile de viitor. 
Andrada Ghira - Dum, 16 dec. 2012, 22:10
Impact revine: Cu 250 de locuinţe pe stoc, se pregăteşte de un nou proiect rezidenţial

După trei ani în care datoriile Impact au crescut, iar vânzările au scăzut, compania a ajuns într-un moment de cumpănă. O primă măsură luată de Adunarea Generală a Acţionarilor a fost înlocuirea lui Dan Ioan Popp din funcţia de preşedinte. Apoi a urmat aducerea unui nou şef, cu o experinţă de 16 ani în imobiliare şi care a lucrat pe patru continente, care să redreseze compania.

„Impact este o firmă cu probleme. Mai mari, mai mici, dar cu probleme. Sper ca într-un timp scurt, maximum trei ani, să reuşesc să o readuc unde a fost acum mulţi ani şi chiar mai sus. Am luat deja măsuri, pe care le-am aplicat: am disponibilizat 50% din forţa de muncă, am renunţat la şapte-opt  firme colaboratoare, am vândut tot ce înseamnă active toxice: maşinile oamenilor concediaţi, care costau taxe şi se învecheau, am identificat pe un teren o mulţime de obiecte pentru construcţii, cumpărate în ultimii ani care nu au fost folosite pentru că nu s-a mai construit”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Ştefan Gheorghiu, director general Impact.

Dar, printre planurile pe care noul director le pregăteşte, se numără şi construcţia unor noi locuinţe în cartierul Greenfield din Capitală.

„În luna februarie voi propune planul meu AGA, iar dacă va fi aprobat în aprilie, atunci în septembrie spargem şampania. Nu pot spune de acum care vor fi preţurile noului proiect, dar vor fi cu siguranţă în raport calitate preţ şi în linie cu piaţa, poate chiar un pic sub piaţă ca preţ şi peste piaţă ca şi calitate. Planul meu nu este să vând off plan. Când ai o groapă nu ai ce sa arăţi. Sunt mulţi care s-au blocat la stadiul de groapă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Ştefan Gheorghiu.

Efectul de wow: preţuri reduse cu 47% la Oradea

O altă decizie drastică pe care Gheorghiu a luat-o, şi care a fost aprobată de AGA, a fost reducerea cu 47% a preţurilor locuinţelor din proiectul de la Oradea. Scăderea preţului a dus la o creştere a vânzărilor din acest proiect: 70 de locuinţe vândute în trei luni. Acum mai sunt la vânzare alte 100 de unităţi, despre care Gheorghiu crede că în 2013 se vor vinde toate. În Ploieşti şi Constanţa, Impact mai are câteva case, dar preţurile de aici nu vor suferi vreo modificare în următoarea perioadă.

„La Oradea am scăzut preţurile peste noapte cu 47%. Am prezentat decizia AGA într-un mod corect şi firesc, am explicat de ce trebuie să luam această măsură. Şi ce dacă am vândut în pierdere? Depinde cum cuantifici pierderea. Stai cu locuinţele pe stoc pentru care plăteşti taxe şi impozite, sau faci rost de bani. Am luat decizia pentru efectul de „waw”  şi să vând repede. În Bucureşti nu am nevoie să scad preţurile”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, directorul Impact.

Plan de vânzare în 2013: jumătate

Stocul actual de locuinţe şi case pe care Impact îl are, cu tot cu unităţile din proiectele din oraşele din provincie, se ridică la aproximativ 250 de unităţi. Iar din acestea, noul director vrea ca anul viitor să vândă cel puţin jumătate.

„Firma Impact vinde în continuare. Nu mai vinde cum vindea, dar ritmul e mai mare decât al competitorilor noştri. Prima casă ne ajută. Aproximativ 20% din vânzări sunt pe acest segment, dar nu ne ajută la modul în care alţi dezvoltatori vând 90% prin Prima Casă”, ne-a mai declarat Ştefan Gheorghiu.

Terenurile din provincie, de vânzare pentru un preţ corect

De vânzare sunt şi terenurile pe care compania de le deţine la Oradea, Ploieşti şi Constanţa, asta dacă se poate obţine un preţ bun pe ele, mai spune Gheorghiu. Din cele 100 de hectare de teren pe care le deţine Impact,  80 de hectare sunt la Bucureşti, care va fi în centrul stategiei lui Gheorghiu.
 
„În următorii trei ani ne concentrăm doar pe Bucuresti. În Oradea e o piaţă moartă şi consider că în acest moment ar fi o mare prostie să-ţi concentrezi forţele în mai multe părţi. Te concentrezi pe un singur lucru, îl faci bine, şi pe urmă mai vedem dacă piaţa va permite”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Gheorghiu.  

Cât despre terenurile de vânzare din Greenfiled, Bucureşti, directorul Impact spune că mai sunt doar  două parcele de vânzare, pentru care se poartă discuţii, însă pe viitor vânzarea de terenuri mici, destinate construcţiei de case, va fi oprită.

La fel şi contractele de închiriere. Nu mai închirierm pentru că vreau să vând, nu să închiriez. Acum avem în jur de 40-50 de chiriaşi, din care o parte sunt şi cu opţiunea rent to buy. Vom renunţa la contractele de închireire de îndată ce expiră, iar dacă chiriaşul va dori prelungirea pe un an, nu se va putea face. Pentru o lună, două da, dar nu pentru un an. Eu vreau să vând, nu să închiriez; eu vreau sa fac bani, nu să încasez 300 de euro lunar, pentru că nu mă ajută”, a mai declarat Ştefan Gherorghiu.

Cine este Ştefan Gheorghiu

Ştefan Gheorghiu a început să lucreze ca senior commercial broker la Colliers International România, la doi ani după absolvirea facultăţii în Melbourne, în 1995. Colliers l-a trimis apoi în Mexic pentru un an şi l-a rechemat în România. Ulterior a mai fost director al Europolis România, la Willbrook International şi a mai lucrat cu Ţiriac Imobiliare. Are experienţă în tranziţia managerială, lucrând firme care şi-au schimbat acţionarul principal sau pentru firme în expansiune.

În luna aprilie a acestui an, Dan Ioan Popp, care deţine 16,5% din acţiunile companiei, a fost înlocuit cu Dimitris Sophocleous, fost CFO la A&D Pharm, funcţia de preşedinte. 

Afacerile Impact Developer & Constructor au crescut de peste două ori (113%) în primele nouă luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 20,5 milioane de lei, însă s-au adâncit şi pierderile, cu 13%, la 16,26 milioane lei. Cel mai mare acţionar al companiei este fondatorul Impact, Dan Ioan Popp, care are 16,5% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici, care şi-a majorat recent participaţia la 10,69%, şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, care deţine prin firma Salink Limited, din Cipru, un pachet de 10,1% din acţiuni. Alţi acţionari importanţi sunt trei fonduri ING, care au cumulat 5,18%. În total, Impact a finalizat pe piaţa locală 2.800 de unităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...