Aveţi bani de două iPhone 5? Puteţi cumpăra un institut de cercetare profitabil, la bursă

Institutul de pe planşetele căruia au plecat camioanele de la Roman Braşov, INAR Braşov, a înregistrat anul trecut un profit net de aproape 8 ori mai mare decât valoarea sa la bursă. Meseriaşii pasionaţi, care au mai rămas la institutul din curtea fostei glorii a industriei rutiere româneşti, încă mai au planuri, potrivit declaraţiilor date pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - sâm, 27 oct. 2012, 21:08
Aveţi bani de două iPhone 5? Puteţi cumpăra un institut de cercetare profitabil, la bursă

Institutului Naţional de Autovehicule Rutiere (simbol bursier INAR) a câştigat net aproape 66.000 de lei anul trecut, mai are de plătit nişte datorii istorice de 25.000 de lei şi de încasat o creanţă istorică de la acţionarul majoritar AVAS de alte câteva zeci de mii de lei.

INAR valorează 8.338 de lei şi 68 de bani, pe piaţa RASDAQ a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), dar, este drept, potrivit capitalizării bursiere calculate la preţul singurei tranzacţii făcute în ultimele 12 luni. Desigur, preţul ar creşte pe măsură ce s-ar vedea că există un cumpărător serios.

Valoarea imobiliară a companiei este desigur mai mare, deşi este viciată de amănuntul că se află în curtea fostului mare producător de autocamioane Roman Braşov şi, mai mult, ar fi înconjurată de „ostilitatea” patronului acesteia, omul de afaceri Ioan Neculaie, potrivit inginerului Costel Bejan, directorul general al INAR.

Ioan Neculaie a licitat, de altfel pentru cumpărarea institutului de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), dar tranzacţia nu s-a făcut.  Acum Neculaie nu ar privi cu ochi buni independenţa INAR, de care actuala fabrică de asamblare de autovehicule nu mai are nevoie.

„Nu avem nici o comandă de la el“, spune Costel Bejan.

Ultima evaluare (din 2009) a clădirii institutului se ridică la 2,3 milioane de lei, iar a terenului la 280.000 de lei, determinarea valorii de piaţă fiind efectuată „prin metoda costului de înlocuire net“, potrivit raportului INAR trimis la Bursă.

Patronul Roman Braşov se uită urât la noi şi la sediul nostru şi nu ezită să ne facă tot felul de greutăţi, începând cu accesul la utilităţi, ale căror preţuri le fixează cum doreşte, şi terminând cu accesul auto, pe care îl taxează, pentru că suntem în curtea lui. Ia 10 lei pe fiecare autoturism care vrea să ajungă la noi. Maşinile mai mari dau mai mult“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Costel Bejan, directorul general al INAR.

Totuşi, cei nici 20 de angajaţi ai INAR, majoritatea „trecuţi de vârsta a II-a“, au planuri de viitor pentru care caută bani europeni.

Unul dintre proiecte vizează cercetarea şi producţia (împreună cu un partener vecin) de materiale compozite pentru autovehicule civile şi militare. Un alt proiect priveşte o parcare supraetajată cu acces prin lifturi.

„Oamenii sunt buni profesionişti, pasionaţi de meseria lor, dar nu mai au alte mari pretenţii. Pasiunea nu a fost suficientă pentru tinerii care s-au perindat pe la noi şi care au nevoie de mai mult decât salariile mici pe care le puteau lua aici, ca să-şi facă o familie“, recunoaşte directorul INAR.

INAR a câştigat bani buni anul trecut mai ales din proiectarea de angrenaje şi cutii de viteze specifice utilajelor de intervenţii la sonde, produse de UPET Târgovişte. â

A făcut şi „harta zgomotului“ din Târgu Mureş. Iniţial a primit şi o comandă similară pentru Braşov, „dar politicienii au o problemă cu cuvântul dat. Poate le aduceţi şi dumneavoastră aminte“, spune Costel Bejan.

„Anul acesta nu cred că vom mai face profitul de anul trecut, ci mai curând vom coborî spre cel din 2010 (care abia a depăşit 4.000 de lei). Poate în 2013, nu ne dăm bătuţi. Acţionarul majoritar ( AVAS, 57% din acţiouni, n.r.) nu ne ajută deloc, ba dimpotrivă. De ajutor ne este SIF Tranilvania (39%), dar nu cu bani. Nimeni nu mai sprijină cu bani cercetarea în România. SIF Transilvania ne oferă, însă, asistenţă inclusiv juridică“, a mai spus Directorul INAR.

Profitul de anul trecut a fost folosit la acoperirea unei părţi din datoriile acumulate în anii anteriori.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind reabilitarea a 42 de kilometri din prima autostradă a României, A1......
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...