1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Dezvoltare prin creditare

Cu caloriferul la export. Un producător român compensează scăderile locale pe piaţa franceză

El-Co Târgul Secuiesc, unul dintre cei mai mari producători de aparatura de joasa tensiune şi porţelan electrotehnic din ţară estimează că va vinde anul acesta calorifere de peste 5,3 milioane de euro, cu 18,6% mai mult dect anul trecut. Piaţa cea mai ofertantă este Franţa.

 

(P) Sa finantezi exporturi e mai usor decat crede lumea

16 oct, 2012 | ECONOMICA.net

Dacă pentru Institutul Cultural Român promovarea caloriferului ca pe un produs 100% românesc este încă o incertitudine, pentru El-Co Târgul Secuiesc este o evidenţă că producţia de radiatoare i-a scos din criză. 

Afaceri în pericol

Varianta post-decembristă a vechii Fabrici de Izolatori Electrici din Târgul Secuiesc, El-CO, deţinută în momentul de faţă de Pelandrol Investment din Canada (58,98% din acţiuni) şi omul de afaceri Nicolae Horia Călburean (16,69%) a făcut mutarea câştigătoare chiar în momentul în care criza financiară şi-a făcut simţită prezenţa ameninţând serios compania. Scăderile drastice din domeniul construcţiilor s-au rostogolit puternic în curtea fabricii din secuime tâind aproape la jumătate afacerile de acolo. Dacă în 2008 cifra de afaceri a EL-CO fusese de aproximativ 40 de milioane de lei, un an mai târziu bilanţul arăta doar 25 de milioane de lei. Tocmai atunci au apărut însă pe liniile de producţie ale fabricii şi radiatoarele din ceramică, iar fabrica a fost salvată.

Soluţia salvatoare

Decizia managementului El-Co de a produce şi radiatoare din ceramică a fost luată pe baza informaţiilor, potrivit cărora, pe piaţa franceză există cerere mare de astfel de produse. Intuiţia a fost bună astfel că, acum, la aproximativ 3 ani de la acel moment, mai mult de jumătate din producţia de radiatoare ajunge la export, la mari companii de bricolaj precum Castorama, Rothelec sau Unifirst. "Majoritatea radiatoarelor sunt livrate la export pe piata Franţei", a declarat pentru ECONOMICA.NET Viorica Nanca, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.

Finanţarea, o problemă rezolvată

Pentru a putea demara producţia care urma să ia calea Franţei, compania a accesat un credit de un milion de euro de la o bancă comercială, pe care l-a garantat în proporţie de 80% de la EximBank. De asemenea,în luna iunie a acestui an producătorul a contractat un împrumut în valoare de 1.200.000 euro , tot cu garanţie EximBank, rambursabil până în sezonul următor iunie 2013. "Estimăm că vom contracta şi în anul 2013 minim această sumă", ne-a mai declarat Nanca.

Menţionăm orice societate comercială care intenţionează să contracteze un credit de la o bancă comercială şi care nu dispune de garanţii suficiente poate aplica pentru o garanţie de stat din partea EximBank.Banca deţine o întreagă paletă de garanţii, plecând de la cele de export, cele pentru firme care încearcă să acceseze un credit sau pentru IMM-uri.De asemenea, banca a simplificat procedura de acordare a garanţiilor de stat de până la 1,5 milioane de euro, astfel încât perioada de răspuns a EximBank s-a redus la 10 zile.

Piaţa autohtonă în picaj

Aceasta susţine că, dacă la export afacerile merg din ce în ce mai bine, pe piaţa locală cererea este tot mai mică. "Estimăm că vom vinde în următoarea perioadă radiatoare pe bază de ceramică în valoare de peste 3,3 milioane de euro, faţă de anul trecut când am livrat în valoare de 3,2 milioane de euro, deci o creştere de 3,51 %, menţionând că am avut o dinamică mut mai bună în prima parte a anului.Anul acesta avem o scădere dramatică a livrărilor pe piaţa din România, 74,91% faţă de anul trecut, pe care o vom compensa numai cu creşteri la export de radiatoare electrice", ne-a mai declarat oficialul El-Co. Potrivit acesteia, compania mizează ca pe tot anul vânzăre de radiatoare pe tot anul să ajungă la 5,3 milioane de euro faţă de 4,48 milioane de euro în 2011, adică în creştere cu 18,59%.


În primul semestru al anului, producătorul de la Târgul Secuiesc a raportat o cifră de afaceri netă în valoare de 18,8 milioane de lei, faţă de 14,2 milioane de lei în perioada similară a anului trecut.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO