Câţi oameni a dat afară BCR anul acesta

Personalul angajat în BCR a scăzut în primele nouă luni cu aproape 10%, concomitent cu o reducere a reţelei teritoriale cu aproximativ 7%, iar strategia de dezvoltare a instituţiei de credit presupune o ajustare în continuare a numărului de salariaţi, care va fi negociată cu sindicatele.
Economica.net - mar, 20 nov. 2012, 13:49
Câţi oameni a dat afară BCR anul acesta

„BCR îşi restructurează activitatea, iar acest lucru nu este un secret. Aţi văzut chiar declaraţia preşedintelui Erste (Andreas Treichl – n.r.), acţionarul majoritar, care a recunoscut că noua conducere va primi un bonus în funcţie de performanţele din operaţiunile de restructurare. La gradul de neperformanţă înregistrat şi perspectivele economiei româneşti, o astfel de decizie era normală. Banca are potenţial să obţină un profit mare, aşa cum s-a întâmplat în trecut, dar o restructurare este binevenită”, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate băncii.

Datele la nouă luni arată că personalul băncii a ajuns la circa 7.600 de angajaţi, faţă de 8.400 de angajaţi la finele anului trecut, au precizat sursele citate, în timp ce numărul de sucursale a coborât la 621, faţă de aproape 670 în decembrie 2011.

Sursele au arătat că managementul BCR a iniţiat discuţii cu sindicatele din bancă pentru a ajunge la un acord privind viitoarele disponibilizări.

Strategia pentru următorii ani a BCR va fi aprobată de acţionari în AGA.

BCR a început recent un proces de remodelare a sucursalelor prin migrarea către operaţiuni cu cash gestionate exclusiv prin echipamente electronice, reţea denumită Self Service – Cash In.

Acţionarii BCR vor discuta în AGA convocată pentru 3 decembrie modificarea actului constitutiv al băncii astfel încât Comitetul Executiv să poată decide desfiinţarea de sucursale sau agenţii fără aprobarea Consiliului de Supraveghere.

Tot atunci va fi analizată şi o propunere de majorare a capitalului social, prin care banca vrea să atragă de la acţionari 501 milioane lei (110 milioane euro). Acţiunile nou emise vor putea fi cumpărate la un preţ de 0,65 lei/titlu, de peste şase ori mai mare decât valoarea nominală, de 0,1 lei/acţiune.

Pentru suplimentarea capitalului, banca vrea să emită 770,76 milioane de acţiuni noi cu valoarea nominală de 0,1 lei pe titlu şi care vor putea fi cumpărate la preţul de 0,65 lei/acţiune, din care 0,1 lei reprezintă valoarea nominală, iar 0,55 lei prima de emisiune.

Astfel, dacă toate acţiunile vor fi cumpărate, capitalul social va creşte cu 77 milioane lei (17 milioane euro), de la 1,55 miliarde lei la 1,63 miliarde lei, iar restul sumei atrase, de 424 milioane lei, va rămâne la dispoziţia băncii.

BCR a înregistrat în primele nouă luni pierderi de 762 milioane de lei, în ciuda unui profit operaţional în linie cu rezultatul de anul trecut, după ce a constituit provizioane record de 2,63 miliarde lei, cu un miliarde de lei peste cele din perioada similară din 2011.

În primele nouă luni, banca a generat un rezultat operaţional de 1,82 miliarde lei (411,6 milioane euro), în scădere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, de la 1,88 miliarde lei (449,1 milioane euro).

BCR este controlată în proporţie de 93,26% de către EGB Ceps Holding GmbH, deţinută la rândul său integral de Erste Group Bank Austria. SIF Oltenia deţine 6,58% din titlurile băncii, acţionarii persoane fizice controlează 0,14%, iar persoanelor juridice le revin 0,00148% din acţiuni.

În trimestrul al treilea al acestui an, BCR şi-a menţinut poziţia de lider pe piaţa bancară locală, cu o cotă de piaţă de circa 20% după active, în pofida unui uşor declin al volumului activelor grupului BCR cu 0,5% (reprezentând 375,4 milioane lei) faţă de începutul anului, până la 76,37 miliarde lei (16,82 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...