Cu cât îi taxăm pe ruşi pentru gazele ce tranzitează România

Circa 60 de milioane de euro a încasat, anul trecut, Transgaz de la Gazprom pe serviciile de tranzit ale gazelor naturale. Ruşii sunt buni platnici şi, an de an, plătesc aproximativ aceeaşi sumă, chiar dacă transportă mai puţin decât au rezervat.
Economica.net - Dum, 13 iul. 2014, 21:12
Cu cât îi taxăm pe ruşi pentru gazele ce tranzitează România

Compania de stat Transgaz a încasat, anul trecut, aproape 268 de milioane de lei, (61 de milioane de euro), din tranzitul gazelor naturale pe teritoriul României, potrivit raportului administratorilor Transgaz pe 2013. Banii provin de la ruşi, prin Gazprom Export, care au un contract de exclusivitate cu Transgaz pentru tranzitul de gaze pe conducta Isaccea-Negru Vodă, care leagă Ucraina de Bulgaria. 

Activitatea de tranzit nu este reglementată, tarifele practicate fiind negociate între Gazprom, Transgaz şi Bulgargaz. „Plata serviciilor se face în valută, în funcţie de capacitatea comandată”, se arată în raport.

Directorul general Transgaz, Petru Văduva, spune că, indiferent de cantitatea de gaze ce tranzitează România, ruşii plătesc aproximtaiv aceeaşi sumă anual, pentru că rezervă mereu aceeaşi capacitate, al cărei cuantum exact rămâne secret. Capacitatea maximă a celor trei conducte magistrale Isaccea-Negru Vodă este de 28 de miliarde de metri cubi anual, însă ruşii nu transportă această cantitate. Cât transportă este un secret, pentru că rezervările de capacitate constituie secret comercial.

Suma pe care o încasează Trangaz în fiecare an este relativ constantă, 68 de milioane de euro în 2013, circa 60 de milioane de euro, în 2011 şi 2012, ceea ce reprezintă aproape o cincime din totalul veniturilor Transgaz.

Transgaz are două contracte de rezervare de capacitate  cu Gazprom Export, cu termen de valabilitate sfârşitul lui 2015, respectiv sfârşitul lui 2023.

Gazele ruseşti ce tranzitează Dobrogea au ca destinaţie finală clienţi din Bulgaria, Grecia, Turcia şi alte ţări din sudul Europei.

Cele trei conducte magistrale sunt separate total de Sistemul Naţional de Transport al Transgaz şi. Magistralele au fost construite în perioada 1974-1996 şi au un diametru cuprins între 1 şi 1,2 metri.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...