1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -2 º

Companii

Cu cât s-au ieftinit carburanţii, la noi şi în Europa. Veste proastă pentru cei cu maşini diesel

Scăderea din ultimele luni a cotaţiilor barilului de ţiţei a obligat şi companiile petroliere din România să reducă preţurile la carburanţi. Puteau să ieftinească mai mult?

09 noi, 2014 | ECONOMICA.net

De la jumătatea verii şi până acum, preţul mediu la benzina standard cu cifră octanică 95 a scăzut cu 7,1% în România. Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a preţurilor la carburanţi al Comisiei Europene, la data de  3 noiembrie, benzina costa, în România, 1,328 euro litrul, în timp ce la 7 iulie preţul era de 1,431 euro litrul. Ieftinirea de 7,1% de la pompele din România este mai accentuată decât media europeană ponderată. La nivelul blocului comunitar scăderea de preţ a fost de 6,4%. Mai mult decât companiile petroliere de la noi au scăzut preţurile, cu niveluri de 9-10% chiar, companiile din Letonia, Belgia, Croatia, Ungaria sau Portugalia.

Citeşte şi:

Harta europeană a taxelor la carburanţi. Unde stă România

În cazul motorinei, situaţia este diferită. În intervalul luat în calcul, motorina s-a ieftinit în România cu 4,6%. Potrivit Oil Bulletin, la 3 noiembrie, motorina costa, în România, 1,360 euro litrul, în timp ce la 7 iulie preţul era de 1,426 euro litrul. Comparativ cu media ponderată a celor 28 de state europene, ietinirea din România a fost sub media de 5,1%. Mai mult decât la noi, au scăzut preţurile, spre exemplu, în Polonia (7,7%, cel mai mult), Croaţia (7,3%), Letonia (6,5%) sau chiar Ungaria (5,6%).

România consumă anual circa 5,7 milioane de tone de carburanţi, iar 75% din consum este reprezentat de motorină. Dincolo de cererea mai mare, dacă dăm crezare companiilor petroliere, motorina este în continuare scumpă în România pentru că rafinăriile de la noi încă nu pot produce suficient pentru a onora cererea internă, şi este nevoie de importuri, ceea ce generează costuri suplimentare.

În continuare, preţul la motorină este în România peste media europeană (1,36 euro pe litru faţă de 1,327 euro) şi mai mare decât în ţări dezvoltate ca Germania, Belgia, Franţa sau Spania.

Piaţa carburanţilor din România este dominată de patru mari jucători: Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO