Prinţul Charles nu e singurul turist. Englezii vin cu zecile de mii în România

Ministrul Turismului a anunțat că se lucrează la o strategie de promovare a turismului în Carpați cu ajutorul Casei Regale a Angliei, lucru ce ar putea duce la creșterea numărului de turiști. ECONOMICA.NET îți prezintă ce arată datele oficiale ale Institutelor Naționale din România și Marea Britanie, dar și ce fel de oferte sunt promovate de agențiile britanice și care sunt prețurile.
Andrada Ghira - lun, 11 iun. 2012, 21:00
Prinţul Charles nu e singurul turist. Englezii vin cu zecile de mii în România

Ministrul Dezvoltării și Turismului a anunțat săptămâna trecută că Guvernul lucrează la elaborarea unei strategii împreună cu Casa Regală a Angliei pentru promovarea turismului în Carpați.

„Acest parteneriat ţine în primul rând de realizarea unei strategii coerente pentru promovarea Carpaţilor, pe de o parte, iar pe de altă parte de iniţierea unor proiecte punctuale, de la festival gastronomic până la promovarea unor regiuni turistice în zona rurală (…). Nu trebuie să reinventăm nimic, trebuie să folosim ceea ce avem şi să dezvoltăm la nivel de secol XXI. Strategia a început, a existat deja prima discuţie de experţi săptămâna aceasta, am fost informat că au început să lucreze pe documente”, a spus Eduard Hellvig. Şi potenţial de creştere ar fi, chiar dacă britanicii nu se numără în top 5 al străinilor care ne vizitează ţara, asta dacă ne uităm pe datele statistice din primele luni ale acestui an.

Datele statistice oficiale ale Institului Naţional din Marea Britanie arată că din 2006 încoace, numărul sosirilor turiştilor britanici în ţara noastră a tot crescut, de la 84.000 în 2006, la 160.000 în 2010 (n.r. – ultimele date disponibile, pe ţări, furnizate de Institului Naţional de Statistică din Marea Britanie).

Din 160.000 de sosiri înregistrate în 2010, 25.000 au avut ca scop petrecerea vacanţei, cu o sumă totală cheltuită de 14 milioane de lire sterline. 38.000 de sosiri au fost pentru afaceri, cu o sumă totală cheltuită de 22 de milioane de lire sterline. Cele mai multe sosiri, 92.000, au avut ca scop vizitarea prietenilor sau rudelor, cu o sumă totală cheltuită de 47 de milioane de lire sterline. 16.000 de sosiri sunt trecute la secţiunea „diverse”, cu suma cheltuită de 8 milioane de lire sterline.

Dacă numărul de turişti a crescut, a crescut şi suma cheltuită. Astfel, de la cele 60 de milioane de lire sterline cheltuite în 2006, britanicii au cheltuit 90 de milioane de lire sterline în total în 2010, adică peste 100 de milioane de euro.

Ce spun cifrele INS

Datele Institutului Național de Statistică din România arată că în 2009, țara noastră a fost vizitată de 91.400 de turiști britanici, pentru ca în 2010 numărul acestora să scadă la 81.600. Dar, surprinzător, anul trecut numărul britanicilor care au venit în țara noastră fie pentru afaceri, fie pentru vacanță, a depășit pragul de 100.000.

Cât despre banii cheltuiți de locuitorii Regatului Unit, suma a crescut de la 229 milioane lei (54,5 milioane de euro) în 2009, la peste 315 milioane de lei (75 milioane euro) în 2011. 

Cei mai mulți bani i-au cheltuit britanicii care au venit în România în scop de afaceri, participări la conferințe, cursuri, târguri sau expoziții: 145 milioane lei (34,5 milioane euro) în 2009, 180 milioane lei în 2010 (42,8 milioane euro) și 225 milioane lei (53,5 milioane euro) în 2010. Britanicii care au venit să-și petreacă vacanța în România au cheltuit mai puțin: 83 milioane lei (19,7 milioane euro) în 2009, 95 milioane (22,6 milioane euro) de lei în 2010 și 90 milioane de lei (21,4 milioane euro) în 2011.

 

Avem mai mulţi turişti britanici, dar care cheltuie mai puţin

În 2006, când sosirile turiştilor britanici în România au fost de 85.000, valoare medie cheltuită pentru vacanţă a fost de 719 lire sterline. Treptat, această sumă însă s-a redus la 561 de lire sterline în 2010.

Agenţiile de turism din Marea Britanie care au inclusă şi România în ofertă organizează tururi, dar oferă şi pachete personalizate.

Preţurile pachetelor turistice pentru o vacanţă pe litoraul românesc pornesc de la 513 lire/persoane la Neptun, de la 549 lire sterline la Mamaia şi de la 524 de lire sterline la Eforie Nord, oferte ce se regăsesc la agenţia Balkan Holidays.

Cei de la Responsable.com oferă britanicilor diverse pachete pentru vacanţe în România. Spre exemplu, un traseu de 14 zile care are punctul de pelcare din Bucureşti spre Bran, Braşov, Sibiu, Sighisoara, Cluj, Săpânţa şi care se continuă în Bucovina, Galaţi şi Delta Dunării, costă de la 1.675 de lire sterline, adică peste 2.000 de euro/persoană, fără transportul dus-întors cu avion din Marea Britanie la Bucureşti. Agenţia organizează doar două plecări cu grupul pe an: 9 iunie şi 15 septembrie.

Tot de la aceeaşi agenţie, un pachet de trekking în Carpaţi – Piatra Craiului, costă în jur de 2.500 de euro, iar un pachet de şase zile în Delta Dunării depăşeşte 3.000 de euro. Responsable.com funcţionează şi pe conceptul de vacanţe personalizate (tailor-made).

La agenţia Cox & King, spre exemplu, un pachet turistic care include vizite la mănăstirile din Moldova, Transilvania, Castelul Peleș, costă peste 1.500 de euro/persoană. Dar agenția vinde și Bulgaria la pachet cu România, într-un tur care vizează orașele București, Sibiu, Sighișoara, Sinaia, Veliko Tarnovo, Plovdiv și Sofia, la prețul de 2.915 lire sterline.

Alte agenții organizează la cererea turiștilor excursii ce includ chiar și trasee pe munte, spre exemplu, pe Vârful Moldoveanu, iar prețurile pornesc de la 655 de lire sterline de persoană. Alte agenții oferă pachete turistice doar la cererea turiștilor, lăsându-i să se ghideze după o broșură cu informații despre ce pot vizita și face în România realizată acum patru ani.

În plus, diverse agenții vând cazare în case țărănești reamenajate din satele din Transilvania, cu prețuri ce pornesc de la 30 de lire sterline/noapte/persoană.

Vacanţe româneşti, recomandate britanicilor

Presa din Marea Britanie a relatat în repetate rânduri despre modalități petrecere a vacanței în România. Publicația The Guardian a scris despre Poiana Brașov, ca alternativă la stațiunile de schi din Alpi, a mai scris și despre munții de aici, care „dezvăluie o lume de mit și tradiție, de urși și lupi”, descoperită într-un tur cu bicicleta, dar și despre cele mai bune idei de a petrece o vacanță în România, de la București, Munții Carpați, castele, și până la orașele transilvănene, Munții Bucegi, Delta Dunării sau mănăstirile pictate din Moldova.

În ultimul an, Casa Regală a Angliei a pus reflectoarele pe România. Pe lângă faptul că Prințul Charles vizitează anual satul de la Viscri și împrejurimile, înainte de nunta Prințului William cu Kate Middleton presa internațională și cea românească speculau că cei doi proaspăt căsătoriți și-ar putea petrece luna de miere în România. Dar nu a fost așa. În luna mai a anului trecut, Prințul Charles a fost cel care a venit în vizită în România, pentru ca in septembrie, cei de la Travel Channel să realizeze un reportaj despre pădurile din Carpați, despre ursul brun, dar și despre viața la țară, avându-l ca invitat pe Prințul Charles. Alteța Sa Regală spune într-un scurt interviu acordat celor de la Travel Channel că atemporalitatea locurilor este remarcabilă, parcă ruptă din poveștile pe care mulți le citesc când sunt copii. Vizitele regale au continuat și anul acesta: în luna aprilie Prințul Harry a venit în România pentru a petrece Paștele la conacul contelui Kalnoky. Miercuri, 6 iunie, Prințul Charles a revenit pentru o nouă vizită în satele din zona Transilvaniei, iar ieri a fost primit de preşedintele Traian Băsescu.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...