1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Finanţe şi bănci

Cu cât şi de ce se scumpeşte aurul

Pariurile pe pieţele futures ale aurului menţin la peste 1.622 de dolari preţul unciei de aur, după ce metalul preţios a făcut un salt de +4,6% în două zile, în urma veştilor proaste venite de pe piaţa muncii din SUA. Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca banca centrală americană să repornească „tiparniţa de dolari“, ceea ce va slăbi dolarul şi va aduce lichidităiţi şi pe piaţa aurului. Tehnicienii caută deja următoarea ţintă a scumpirilor.

02 iun, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Preţul aurului a ajuns la 1,627 dolari uncia de aur (o uncie de aur are 31,1035 g), iar pe pieţele contractelor la termen (futures), care nu au somn, se menţine la peste 1.622 de dolari.

Reluarea creşterii economice americane nu a creat luna trecută nici jumătate din numărul de locurile de muncă la care se aşteptau analiştii (69.000 faţă de 150.000), ceea ce ar putea determina Rezerva Federală (Federal Reserve, sau FED, banca centrală a SUA) să treacă la o a treia campanie de pompare de lichidităţi pe diferite căi, inclusiv prin operaţiuni de piaţă, care se pot traduce, toate,  prin „tipărirea de dolari“.

Campania are şi un nume, „Quantitative Easing (QE)“, mai precis QE3, fiind a treia de relaxare monetară cantitativă de acest fel.

Relaxarea cantitativă (QE) ar putea submina dolarul pe termen mediu şi ar ajuta la menţinerea ratelor reale ale dobânzilor la nivelurile inferioare, ambii factori susţinând preţul aurului, potrivit analiştilor citaţi de Reuters.

„Datele au fost foarte slabe şi au confirmat încetinirea (economică, n.r.) din Statele Unite. Dacă va fi suficient pentru face FED să treacă la QE3 rămâne de văzut, dar cel puţin piaţa aurului crede că asta s-ar putea întâmpla“, a declarat Ole Hansen, vicepreşedintele Saxo Bank, binecunoscută şi în România de către pariorii pe insrtumente derivate de mare risc pe aur şi valute.

Analiştii tehnici, care cercetează perspectivele viitoare ale preţurilor, cred că următoarea ţintă a scumpirii aurului este pragul de la 1.680 dolari/uncie.

Maximul istoric absolut a fost înregistrat anul trecut, la 1920 dolari/uncie, pe fondul crizei datoriilor europene, la rândul său o continuare a crizei  datoriilor bancare neperformante din SUA.

 

 

  

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO