Cu ce înlocuiește Wizz Air avioanele cu motoarele problemă

08 10. 2023
wizz air motoare
Sursa: Compania

Trei avioane Wizz Air au fost scoase din programul de zbor ca urmare a trimiterii la verificare a șase motoare într-o primă tranșă, a declarat recent József Váradi, CEO Wizz Air, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la București.

Urmează încă o tranșă de motoare care vor fi chemate mai devreme la inspecții, însă oficialul companiei nu știe exact numărul acesta, dar știe că sunt mai multe.

„Cred că vom știi mai bine în noiembrie, așa ni s-a spus. În următoarele patru până la șase săptămâni, dar lucrăm îndeaproape cu producătorul, ca să înțelegem problemele. Se pare că în a doua tranșă problemele sunt mai ușoare, dar sunt afectate mai multe motoare. Urmează să aflăm seriile și despre câte este vorba”, a mai declarat CEO-ul Wizz Air.

Cele șase motoare se vor întoarce la Wizz de-abia peste șase luni. Operatorul a anunțat luna trecută la Bursa de la Londra că problemele la motoarele GTF ale companiei Pratt & Whitney afectează 10% din capacitatea celui de-al doilea semestru din anul financiar care se încheie la finele lunii martie 2024.

În tot acest timp, compania a luat măsuri pentru a acoperi această diferență. Astfel, pe lângă noile avioane care vor intra anul viitor în flotă, Wizz prelungește folosirea celor existente.

„Anul viitor vom primi 30 de noi avioane și am decis să extindem o parte din flota existentă. Unele avioane trebuiau returnate în 2024, dar am decis le mai operăm doi, trei ani. Am extins perioada de operare pentru opt avioane și negociem încă pentru câteva”, a mai declarat CEO-ul Wizz Air.

Astfel, avioane care au zburat pentru Wizz Air șapte ani, vor zbura de-acum nouă ani.

„Nu uitați că luăm doar avioane noi, nu luăm avioane second hand. De obicei, avem acorduri că operăm aeronava timp de șapte sau nouă ani și apoi returnăm aeronava. Ce se întâmplă acum: avioanele care trebuiau să zboare șapte ani, vor fi operate nouă ani, pentru a ne asigura că avem flota care să acopere toate nevoile”, a explicat Váradi.

Ce companii aeriene sunt afectate de problema motoarelor GTF

Reamintim că luna trecută, RTX, compania care deține Pratt & Whitney, a anunțat că 600 până la 700 motoare GTF instalate pe avioanele Airbus A320neo trebuie să vină pentru inspecții de calitate în următorii trei ani, după descoperirea unui defect rar, a pulberii de metal, care poate provoca fisuri. E vorba de avioane care au fost construite între trimestrul IV din 2015 și trimestrul III din 2021.

Compania cu cele mai multe avioane fabricate în acea perioadă este IndiGo din India, cu un total de 136 de A320 neo. Wizz Air vine pe doi, cu 49 de avioane fabricate în perioada menționată, potrivit datelor Aviation Week Network Fleet Discovery. 

Și Lufthansa se confruntă cu aceeași problemă și are 43 de avioane construite în acea perioadă. Compania a anunțat că 20 de modele A320 neo ar putea rămâne la sol în orice moment și că a decis să folosească mai mult timp vechiul model, A320. În plus, va avea nevoie să închirieze pentru vara viitoare în sistem wet-lease (nr. – cu tot cu echipaj) 40-50 de avioane. 

Mai sunt afectate companiile S7 Airlines din Novosibirsk, Rusia, Turkish Airlines, Vueling Airlines, Aegean Airlines și Swiss International Air Lines, dar și foarte multe din Asia și SUA.