Cu ce ne vrăjesc bulgarii să ne cheltuim banii la ei în ţară

Numărul turiştilor români care-şi petrec vacanţa în Bulgaria creşte de la an la an. Anul acesta va ajunge la un milion. Ce strategie au bulgarii să ne aducă la ei.  
Andrada Ghira - sâm, 19 mai 2012, 21:09
Cu ce ne vrăjesc bulgarii să ne cheltuim banii la ei în ţară

Pentru acest an, oficialii bulgari spun că se aşteaptă ca peste un milion de turişti români să-şi petreacă vacanţa în ţara vecină, după ce anul trecut numărul acestora a fost de 960.000, în creştere faţă de 2010. Se pare că România este principala piaţă pentru turismul din Bulgaria: peste 60% şi 65% din turiştii care vizitează Palatul Reginei Maria din Balcic, respectiv localiatea Veliko Tarnovo, sunt români. Anul trecut, veniturile din turism au fost de 3,7 miliarde de euro.

„Pot să numesc câteva măsuri care au atras turiştii români. În primul rând, am investit în transport şi drumuri, pentru ca românii să aibă acces la staţiuni. În al doilea rând, am cooperat bine cu tour-operatorii români pe care îi întâlneam la târgurile de la Bucureşti. Şi al treilea lucru este prietenia dintre ţări. Ce ar trebui România să facă este să ofere mai multe informaţii despre cazare şi locuri de petrecut timpul liber. Şi să investească în infrastructură, bineînţeles”, a declart pentru ECONOMICA.NET, Ivo Marinov, adjunctul ministrului Economiei, Energiei şi Turismului.

Oficialul mai spune că îşi petrece mult timp la Bucureşti, oraş în care vede un potenţial turistic. Acelaşi lucru spune şi despre Timişoara, care ar putea fi o destinaţie pentru a atrage turiştii sârbi.

Turismul bulgăresc contribuie la PIB-ul ţării cu 11%, iar cu toate industriile conexe, cifra ajunge la 15,6% din PIB, potrivit datelor prezentate de ministerul de resort. În plus, autorităţile bulgare vor lansa în curând pe piaţa românească o campanie de promovare integrată. „Aceste date ne arată că trebuie să investim în acest sector. Am eliminat vizele pentru cetăţenii turci, am deschis centre de informare turistică în Rusia şi Urcaina, pentru a creşte afluxul de turişti care obişnuiau să meargă în Grecia. Acordăm importanţă şi României”, a mai declarat oficialul bulgar. 

„Din totalul turiştilor români care au vizitat Bulgaria în 2011, 89% au venit în lunile de vară. Obiectivul nostru este de a prelungi şederea lor în ţară şi de a devia afluxul care tranzitează Bulgaria spre Turcia. Oferim astfel mai multe informaţii despre posibilităţile de şedere în ţara noastră”, a mai declarat Ivo Marinov conferinţă de prezentare a destinaţiilor bulgăreşti.

Întrebat cum se face că preţurile pentru vacanţele în Bulgaria sunt mai mici decât cele din Turcia sau Grecia, oficialul bulgar spune că Bulgaria nu este o destinaţie ieftină, ci accesibilă, şi că tour-operatorii care plătesc în avans şi-au negociat tarife bune.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...