Cu ce prețuri la alimente intrăm în luna sărbătorilor. Scumpirile variază de la 7% la 27% față de anul trecut

Cumpărăturile de Crăciun vor fi anul acesta mult mai scumpe decât cele de anul trecut, indică evoluția prețurilor la alimentele de bază (carne, lapte, ouă) din Europa, la care se aliniază și România.
Alina Stanciu - joi, 25 nov. 2021, 22:08
Cu ce prețuri la alimente intrăm în luna sărbătorilor. Scumpirile variază de la 7% la 27% față de anul trecut

La final de noiembrie avem prețuri record la poarta fermelor, costurile de transport au crescut și ele, ceea ce înseamnă că există toate premisele unor prețuri mai mari la raft. Decizia finală va fi însă a retailerilor care au în general contracte în care se stipulează prețuri fixe pe anumite perioade (furnizorul nu poate crește prețul când dorește) și care în decembrie organizează în general campanii promoționale, folosind alimentele de bază ca ancore pentru a atrage mai mulți clienți.

Avem a doua cea mai mare creștere din UE  a prețului la carnea de pui – plus 27% în octombrie

Potrivit celor mai recente date ale Comisie Europene, prețul cărnii de pui la poarta fermei a ajuns în săptămâna ce a început cu 15 noiembrie la 157 de euro carcasa de 100 de kilograme, cel mai mare preț din luna septembrie încoace. În octombrie, prețul mediu a fost de 155,95 de euro 100 de kilograme (771,6 lei), cu 25,1% mai mare față de perioada similară a anului trecut dacă ne raportăm la euro sau cu 27% în plus dacă se face calculul în lei. Este a doua cea mai mare creștere de preț din UE, după Polonia unde carcasa s-a scumpit cu 28,3% până la 125 de euro suta de kilograme.

Media UE este la mijloc de noiembrie de 206,4 euro, cu 14,3% peste nivelul din perioada similară a anului trecut, existând și piețe, precum Germania, unde suta de kilograme ajunge la 316 euro. Cea mai abruptă scumpire a fost raportată în Suedia, de 37,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 288 de euro 100 de kilograme.

Prețul ouălor a crescut cu peste 12%

În ceea ce privește evoluția prețului la ouă, începând cu septembrie s-a trecut de pragul de 100 de euro suta de kilograme, astfel că în săptămâna începând cu 15 noiembrie, prețul mediu la poarta fermei (ambalate) a ajuns la 115,17 euro, cu 4,5% mai mult decât în urmă cu o lună, cu 0,2% peste nivelul din perioada similară a lui 2020 și cu 0,3% mai puțin decât în săptămâna anterioară. În octombrie, prețul mediu a fost de 109,53 de euro sau 541,9 lei, cu 10% mai mult decât anul trecut dacă ne raportăm la euro sau cu 12,4% dacă facem calculele în lei.

În Europa, prețurile au crescut în medie cu 13,3% față de anul trecut, până la 139,5 euro. Mai ieftin decât în România este doar în Spania (112,7 euro) și în Letonia (110,26 euro).

România va produce anul acesta  370.000 de tone de ouă, cu 6,9% mai multe decât anul trecut.

Prețul laptelui

La laptele materie primă, prețul la poarta fermei era în octombrie de 32,3 euro 100 de kilograme, cu 7,5% mai mare față de perioada similară a anului trecut. Într-o singură lună, prețul a crescut cu 3,5%. Suntem însă departe de media europeană, de 38 de euro 100 de kilograme, cu 10% peste nivelul din 2020.

Prețul untului este și el la cote înalte. Detalii aici

Carnea de porc – prețul din România crește, în Europa scade

Dacă în luna februarie a.c, prețul celui mai vândut tip de carcasă de porc ajunsese cu 47,6% mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut și aveam cel mai ieftin porc din UE acum trendul este unul ascendent. La poarta fermei, suta de kilograme (carcasa clasa S)  se vinde în medie cu 149,3 de euro, cu 7,7% mai mult decât anul trecut. Fermierii români vând mai scump decât media europeană care a ajuns la 132,4 euro 100 de kilograme, cu 8,5% mai puțin decât în aceeași perioadă a lui 2020.

 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...