Cu ce va acoperi ASF gaura de 50 de milioane de lei din bugetul propriu declanşată de abrogarea OUG 114?

21 01. 2020
bani_5550338567322_60106800

În OUG nr 1/2020 se stipulează că „taxele de funcționare stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară și percepute societăților de administrare a fondurilor de pensii administrate privat nu pot depăși maximum 10% din totalul comisioanelor de administrare percepute de administrator”.

Drept care, săptămâna trecută, ASF a pus în dezbatere publică modificarea regulamentului instituţiei pentru corelarea acestor noi reglementări. Aşa că, la ora actuală, în noul Regulament de funcţionare al ASF, la Anexa 2, se stipulează că „nivelul taxelor aferente fondurilor de pensii private/organismelor de plasament colectiv (OPC) este în cotă lunară de 10% din valoarea totală a comisionului de administrare a fondului de pensii administrat privat.

Practic abrogarea OUG 114/2018 prin OUG 1/2020 le aduce celor de la autoritatea de supraveghere o pierdere la venituri de circa 50 de milioane de lei, potrivit unor surse din piaţă. Cum ASF se întreține exclusiv din comisioanele plătite de asigurători, OPC sau fonduri de pensii, este oarecum logic să te întrebi de unde vor fi acoperite pierderile de venituri.

Răspunsul este unul simplu: din excedentul de anul trecut, din creşterea pieţei, din tăierea unor proiecte de investiţii, gen cele de educaţie financiară, dar în nici un caz din tăieri de bonusuri sau salarii.

Întrebată despre acest lucru, ASF a răspuns „În situația înregistrării de deficit, respectiv înregistrarea unei valori mai mari a cheltuielilor în raport cu veniturile, legiuitorul a stabilit, la art. 19 alin 2 din OUG 93/2012, că excedentul din bugetul de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului se reportează în anul următor şi poate fi utilizat pentru finanţarea eventualelor deficite înregistrate de A.S.F. Alături de prevederea legală incidentă, Autoritatea asigură implementarea unor politici de reducere a cheltuielilor, cu condiția asigurării parametrilor corespunzători realizării obiectivelor generale și specifice ale ASF”, conform biroului de presă al instituţiei.

În 2018, excedentul instituţiei a fost de 33.789.527 lei, conform răspunsului ASF.Excedentul acesta a fost déjà rostogolit pentru anul în curs, plus că, membri ai autorităţii consider că piaţa pe care o supraveghează va creşze cu minimum 10% în acest an, fapt care ar anihila pierderea de venituri generată de abrogarea OUG 114.