Cu feribotul de la Constanţa până în Georgia: România ar putea reactiva ruta până la Batumi

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a convenit, luni, cu omologul din Georgia, Grigol Vaşadze, reactivarea liniei de feribot dintre Constanţa şi Batumi, arătând că speră ca în viitor să se ajungă la rezultate concrete în privinţa acestui subiect.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 06:50
Cu feribotul de la Constanţa până în Georgia: România ar putea reactiva ruta până la Batumi

„Georgia este un vecin direct al României, de care o desparte doar Marea Neagră. Până nu demult, am avut peste mare o conexiune de feribot care opera între portul Constanţa şi porturile georgiene Batumi şi Poti. Am căzut de acord că, pentru a restabili şi a revitaliza această legătură directă între România şi Georgia, se impun nişte paşi comuni mai energici. Ea ar putea să facă mai mult decât să faciliteze schimburile comerciale bilaterale, ar putea atrage importante fluxuri de mărfuri, care să circule între Europa, Caucaz, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. Astfel, Constanţa ar putea deveni pe partea românească un nod de transport important în zonă şi am avut deja discuţii extinse pe această temă şi sper ca în viitorul apropiat să avem şi rezultate concrete. Sunt semnale pozitive în acest sens”, a afirmat Corlăţean, într-o declaraţie de presă, la finalul întrevederii cu Vaşadze, aflat luni la Bucureşti.

Corlăţean a argumentat că nivelul relaţiilor economice dintre România şi Georgia trebuie să fie pe măsura nivelului relaţiilor politice excelente, recunoscând însă că diversificarea şi amplificarea schimburilor comerciale bilaterale constituie mai degrabă un obiectiv pe termen mediu. Cei doi au semnat şi un memorandum de înţelegere privind comunicaţiile şi sectorul IT.

Şeful diplomaţiei a arătat şi că România aşteaptă finalizarea până la sfârşitul acestui an a studiului de fezabilitate pentru interconectorul de gaz lichefiat cu Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria şi că este pregătită să sprijine mai departe acest proiect.

Totodată, Corlăţean a reiterat sprijinul României pentru aderarea Georgiei la NATO şi UE, precum şi în rezolvarea conflictelor prelungite din Abhazia şi Osetia de Sud, el precizând că România este în prezent principalul contributor la activitatea misiunii civile a Uniunii Europene de la Tbilisi, cu 35 de persoane detaşate în teren.

La rândul său, ministrul Vaşadze a arătat că a discutat cu Corlăţean şi despre conflictul prelungit din Nagorno-Karabah, a mulţumit pentru sprijinul oferit de România aspiraţiilor euro-atlantice ale Georgiei şi l-a invitat pe Corlăţean să viziteze Tblisi în această lună.

Potrivit unui comunicat de presă transmis MEDIAFAX de MAEur, Vaşadze s-a întâlnit luni la Bucureşti şi cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, discutând despre demersurile Georgiei de apropiere de UE.

Şeful diplomaţiei georgiene i-a prezentat lui Orban progresele înregistrate de ţara sa în vederea încheierii cu UE a acordului de asociere, precum şi a acordului de liber schimb şi situaţia negocierilor vizând liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Georgiei care doresc să se deplaseze pe teritoriul UE.

„România sprijină aspiraţiile europene ale Georgiei şi eforturile pe care le depune în acest sens”, a asigurat ministrul Orban, menţionând disponibilitatea Bucureştiului de a susţine din punct de vedere tehnic acţiunile autorităţilor de la Tbilisi.

Vaşadze efectuează o vizită de două zile la Bucureşti, în perioada 2-3 septembrie, participând ca invitat de onoare la Reuniunea anuală a diplomaţiei române.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale ...
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), una dintre organizațiile reprezentative ale consumatorilor, ...
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 8,77 cazuri la mia de locuitori, ...
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...