Cu mai puţine avioane, Tarom pierde cotă de piaţă în favoarea companiilor low-cost. Va fi „bătută” şi de Ryanair

Compania naţională Tarom a pierdut cotă de piaţă în ultimii doi ani, în timp ce companiile low-cost au continuat să transporte tot mai mulţi pasageri. 
Andrada Ghira - mar, 21 mart. 2017, 22:07
Cu mai puţine avioane, Tarom pierde cotă de piaţă în favoarea companiilor low-cost. Va fi

Bulgaria şi Romania au fost pieţele cu cea mai rapidă creştere în 2016, în ceea ce priveşte capacitatea de locuri disponibile, arată datele OAG Analyser, citate într-un studiu realizat de SeeNews şi remis ECONOMICA.NET.

Rata anuală de creştere pe piaţa din Bulgaria a fost de 25,4%, urmată de România, cu o creştere a capacităţii de 21,6%. Spre comparaţie, pe pieţele din Ungaria şi Polonia, creşterea anuală înregistrată a fost de 12,9%, respectiv 12,8%. Creşterea a fost dată de expansiunea companiilor low-cost, se mai arată în studiul citat. 

Pentru operatorul low-cost Wizz Air, piaţa din România este a doua cea mai importantă din Europa Centrală şi de Est, după cea din Polonia. Compania şi-a păstrat poziţia de lider, în timp ce compania naţională a pierdut în mod semnificativ cotă de piaţă în ultimii doi ani. Numărul de pasageri transportaţi anul trecut de Tarom a rămas stabil, cu o uşoară creştere de 1%, şi rămâne neatins de competiţia dinamică din partea celor trei mari companii low-cost. 

Blue Air a depăşit Tarom. Ryanair va face acelaşi lucru anul acesta 

România este singura ţară din Europa de Sud-Est care are propriul operator low-cost. Este vorba de Blue Air, care operează zboruri de pe şapte aeroporturi din România şi a fost a treia cea mai mare companie aeriană de pe plan local. Compania a anunţat că a transportat 3,6 milioane de pasageri. Anul trecut, Blue Air a avut o capacitate de 3,8 milioane de locuri, în creştere cu 74% faţă de 2015. Iar datele pentru primele patru luni din acest an arată o creştere a capacităţii cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se mai arată în studiul citat. 

Astfel, Blue Air va lua locul Tarom în ceea ce priveşte capacitatea programată. În termeni de operare a flotei, Blue Air a depăşit compania naţională anul trecut în luna noiembrie, atunci când Tarom a renunţat la modelele Airbus A310. Tarom are în rezent o flotă de 21 avioane, comparativ cu 25 ale Blue Air. 

Iar Ryanair promite să devanseze Tarom anul acesta. Oficialii companiei au declarat că vor transporta anul acesta 2,6 milioane de pasageri. Iar dacă Tarom nu va închiria două avioane care să înlocuiască modelele A310 retrase din flotă anul trecut, nu va putea transporta mai mulţi pasageri. 

Cât a pierdut Tarom 

Tarom a pierdut semnificativ din piaţă în ultimii doi ani. Astfel, Tarom a ajuns la o cotă de piaţă de 19,9% în 2016, de la o cotă de 27,2% în 2014. 

Cea mai mare problemă a Tarom în acest moment o reprezintă scoaterea din flotă a celor două avioane A310, care puteau zbura la New York şi Beijing. Recent, compania a anunţat că renunţă la zborurile internaţionale de pe aeroportul din Iaşi tocmai din lipsa de aeronave. 

Tarom renunţă la zborurile internaţionale de pe aeroportul din Iaşi. Ryanair i-ar putea lua locul

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...