Cu minele de cărbune distruse de ruşi, Ucraina accelerează construcţia de centrale eoliene şi parcuri fotovoltaice

Distrugerea minelor de cărbune şi oprirea anumitor centrale electrice din Ucraina împing ţara vecină să caute alte soluţii pentru a-şi asigura aprovizionarea cu energie, astfel că tranziţia la centrale eoliene şi parcuri fotovoltaice "va avea loc mai rapid decât se preconiza", a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, pentru AFP.
AGERPRES - vin, 16 feb. 2024, 15:35
Cu minele de cărbune distruse de ruşi, Ucraina accelerează construcţia de centrale eoliene şi parcuri fotovoltaice

Atunci când armata rusă a intrat în Ucraina, în urmă cu doi ani, „tancurile lor au distrus 11 mine de cărbune”, a explicat Herman Haluscenko, cu ocazia summitului Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), care a avut loc săptămâna aceasta la Paris.

„Au făcut intenţionat asta pentru a slăbi capacităţile productive şi energetice ale Ucrainei…şi nu le vom repune în exploatare”, a subliniat Herman Haluscenko.

Potrivit acestuia, în prezent, în Ucraina mai există în funcţiune doar „patru-cinci mine de cărbune” şi, în plin război, Ucraina a reuşit să dezvolte alte forme de energie, în special fotovoltaică şi eoliană, care sunt mai curate şi emit mai puţin CO2, a adăugat ministrul ucrainean.

De asemenea, „sunt opt termocentrale în teritoriul care nu este ocupat de ruşi, dintre care şapte sunt operaţionale şi funcţionează toate pe cărbune, însă pot să producă electricitate şi pe bază de gaze naturale, dacă va fi nevoie”, a precizat Haluscenko. Trei termocentrale au fost făcute inutilizabile de război începând din 2022.

În timp, „bineînţeles că am dori să eliminăm cărbunele” din motive de mediu, a adăugat ministrul ucrainean. Potrivit acestuia, „tranziţia energetică va veni mai rapid decât se preconiza din cauza războiului.”

Spre deosebire de întreruperile constante ale furnizării energiei electrice în primul an de război, Ucraina a reuşit să evite mai bine întreruperile în aprovizionarea cu electricitate în această iarnă, a precizat Haluscenko. Chiar dacă Ucraina a fost constrânsă uneori să importe electricitate, ea reuşeşte să „repare foarte rapid” centralele oprite, în special graţie sprijinului financiar european şi internaţional în sectorul energetic.

Ucraina are în prezent o „capacitate de producţie energetică de 18 gigawaţi pe zi”, graţie celor nouă reactoare nucleare care mai sunt încă în funcţiune (la trei centrale nucleare – n. r.), după ce ruşii au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, compusă din şase reactoare care au fost oprite.

„Este suficient pentru a furniza electricitate chiar în momentele cu consum de vârf”, a spus Haluscenko. „Vom trece iarna fără restricţii majore pentru clienţi, este o veste bună, şi asta va permite de asemenea creşterea economiei”, a adăugat oficialul ucrainean.

În paralel, Ucraina pune accent pe construcţia de centrale eoliene şi parcuri fotovoltaice.

Anul trecut, Ucraina a construit capacităţi de producţie a energiei eoliene de „aproximativ 200 de megawaţi”şi „aproximativ 150 de megawaţi” de capacităţi fotovoltaice.

„Este puţin, dar pot să spun că de vină este războiul”, a spus Herman Haluscenko.

Privind în viitor, ministrul pune accentul pe disponibilităţile „enorme” ale Ucrainei pentru proiecte de acest tip, „de exemplu, pe terenurile agricole care au devenit inutilizabile pentru culturile agricole” din cauza poluării şi distrugerilor provocate de lupte.

De asemenea, Ucraina intenţionează să construiască noi reactoare nucleare, pentru a compensa absenţa centralei de la Zaporojie.

Recent, autorităţile de la Kiev au anunţat că intenţionează să construiască patru noi reactoare la centrala nucleară de la Khmelnytskyi, din vestul Ucrainei. Două reactoare ruseşti, de tip VVER-1000, ar urma să fie cumpărate din Bulgaria, la care se vor adăuga două reactoare de tip AP-1000, de la compania americană Westinghouse, a precizat Herman Haluscenko.

Te-ar mai putea interesa și
Doi oficiali importanți ai Rezervei Federale susțin că se apropie moemntul în care dobânda cheie va fi coborâtă în SUA
Doi oficiali importanți ai Rezervei Federale susțin că se apropie moemntul în care dobânda cheie va fi coborâtă în SUA
Mai mulţi oficiali de la Rezerva Federală americană au declarat miercuri că "se apropie" momentul în care dobânzile vor fi reduse, în contextul îmbunătăţirii traiectoriei inflaţiei şi a......
Ofensivă diplomatică a Turciei în Niger. Ankara vrea acces la bogatele mine de uraniu din această țară
Ofensivă diplomatică a Turciei în Niger. Ankara vrea acces la bogatele mine de uraniu din această țară
O delegaţie turcească, din care au făcut parte inclusiv miniştrii Afacerilor Externe, Apărării şi Energiei, a vizitat ...
Ministrul Energiei anunță că sunt șanse ca centrala de la Iernut să fie finalizată și pornită în decembrie anul acesta. Acum două luni dădea ca sigur începutul lunii decembrie
Ministrul Energiei anunță că sunt șanse ca centrala de la Iernut să fie finalizată și pornită în decembrie anul ...
Proiectul centralei de la Iernut ar putea fi pus în funcţiune în luna decembrie a acestui an, în timp ce Grupul 5 de ...
Putin cere controlul asupra minării de criptomonede, din cauza consumului mare de energie pe care-l implică
Putin cere controlul asupra minării de criptomonede, din cauza consumului mare de energie pe care-l implică
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra "creşterii necontrolate" a consumului de energie electrică ...