Cuba va găzdui săptămâna aceasta un summit G77+China

Cuba va găzdui începând de vineri pentru două zile un summit extraordinar al G77+China, grup format din circa o sută de ţări din Asia, Africa şi America Latină, cu obiectivul de a promova o ordine internaţională 'mai puţin injustă', informează miercuri AFP.
AGERPRES - mie, 13 sept. 2023, 11:29
Cuba va găzdui săptămâna aceasta un summit G77+China

Sunt aşteptaţi peste 30 de şefi de stat şi de guvern, printre care preşedinţii brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, columbian Gustavo Petro, argentinian Alberto Fernandez, sud-african Cyril Ramaphosa, precum şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, scrie Agerpres.

Grupul, înfiinţat în 1964 de 77 de state, numără deja 134 de ţări din Asia, Africa şi America Latină, în timp ce China – ce va fi reprezentată de Li Xi, membru al comitetului permanent al Biroului politic al Partidului Comunist chinez – participă ca actor extern.

De la începutul preşedinţiei sale prin rotaţie în G77, în ianuarie, Havana a îndemnat membrii grupului la „unitate”, pentru a lupta împotriva „intereselor meschine ale celor care vor să menţină neschimbată injusta ordine economică actuală”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care va inaugura reuniunea, a participat în ultimele săptămâni la mai multe summituri internaţionale, printre care cel al BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, deja extins cu alţi şase membri: Argentina, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Egipt) la Johannesburg şi cel al G20 în India.

„Această multiplicitate de summituri reflectă multipolaritatea în creştere a lumii noastre”, a declarat Guterres la sfârşitul lui iulie, înainte de începerea turneului său internaţional. „G77 este vocea Sudului global, cel mai mare grup de ţări de pe scena internaţională”, a subliniat Guterres.

De la începutul anului, şeful statului cubanez Miguel Diaz-Canel a reprezentat G77+China la mai multe reuniuni internaţionale, printre care, în iunie, la summitul de la Paris pentru un nou pact financiar mondial, apoi, în iulie, la summitul dintre Uniunea Europeană (UE) şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi din Caraibe (CELAC), la Bruxelles.

Pentru insula comunistă, pradă celei mai grave crize economice din ultimii 30 de ani, prezenţa mai multor şefi de stat din diferite regiuni ale lumii îi permite să pună în evidenţă rolul său diplomatic.

Summitul ar urma să se încheie sâmbătă, printr-o declaraţie comună

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...