Cuc: Noile aeronave ale TAROM au generat un profit de 1,1 milioane de dolari. Am un plan concret de redresare a companiei

Cele două noi aeronave Boeing 737 achiziţionate de TAROM anul acesta şi intrate în operare în luna iunie au generat deja un profit de aproape 1,1 milioane de dolari, iar deciziile comerciale luate în ultimul timp au generat o majorare progresivă a numărului de pasageri transportaţi lunar până la un plus de 4% în august 2017 faţă de august 2016, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în plenul Parlamentului.
Economica.net - mie, 04 oct. 2017, 08:59
Cuc: Noile aeronave ale TAROM au generat un profit de 1,1 milioane de dolari. Am un plan concret de redresare a companiei

‘La începutul anului, am achiziţionat două aeronave Boeing 737 Seria 800 New Generation, cu o configuraţie de 189 de locuri. Aeronavele au fost preluate în leasing operaţional pentru o perioadă de 10 ani. ‘Sarmizegetusa’ şi ‘Marea Unire’ sunt deja în uz. Acestea au intrat în operare în luna iunie şi au generat deja un profit de circa 1,1 milioane de dolari. Cu un consum redus de combustibil şi costuri de întreţinere reduse, cele două noi aeronave vor acoperi în timp pierderile cauzate de deciziile comerciale anterioare, cum ar fi scoaterea din uz a celor două Airbus-uri A310, fără a le înlocui imediat. Deciziile comerciale din acest an au generat o majorare progresivă a numărului de pasageri transportaţi lunar până la un plus de 4% în august 2017, faţă de august 2016. Acest rezultat nu este suficient, dar este un pas spre normalitate’, a spus Cuc, răspunzând acuzaţiilor aduse de către parlamentarii PNL şi USR care au semnat moţiunea simplă intitulată ‘Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie şi descurajare’.

Răzvan Cuc a dat asigurări că are un plan concret pentru redresarea companiei, iar efectele politicilor comerciale ale actualei echipe de la TAROM vor fi vizibile începând cu sezonul de iarnă 2017-2018.

‘Obiectivul meu, aşa cum am spus, este redresarea companiei şi, da, chiar am un plan concret de redresare şi de eficientizare a acestei companii, motiv pentru care acum discutăm despre o reorganizare la compania TAROM. Acest brand naţional de ţară trebuie cu orice preţ revitalizat. Spre exemplu, în anul 2010, pierderea a fost de peste 332 milioane de lei. Toate aceste rezultate negative au fost acoperite de resursele financiare din conturile bancare ale companiei. Rapoartele iniţiale fac tabloul real în care se afla compania’, a menţionat şeful de la Transporturi.

Potrivit acestuia, în prezent se analizează activitatea Direcţiei Comerciale din companie şi va fi demarat procesul de reorganizare, cu scopul creşterii performanţei.

‘Deşi moţiunea critică situaţia de la TAROM, niciun ministru din partea PNL, ajuns la Transporturi, nu s-a preocupat să facă un proces de acest fel în companie. Domnilor parlametari ai Opoziţiei, criticaţi situaţia de la TAROM, însă nu ţineţi cont că deciziile comerciale din anul 2016 au generat o pierdere în medie de 16% a numărului de pasageri transportaţi şi scăderea veniturilor în 2017, comparativ cu 2016. Tot din cauza viziunii proaste a guvernărilor de anul trecut s-au anulat rute, s-au pierdut sloturi istorice, precum Geneva sau Dubai, şi s-au generat cheltuieli suplimentare prin despăgubiri pentru pasageri şi pierderi de pasageri în anul 2017. Vă sunt străine toate acestea? Nu ar trebui să vă fie, doamnelor şi domnilor parlamentari de la PNL şi USR!’, le-a spus parlamentarilor din Opoziţie, Răzvan Cuc.

Acesta a subliniat că deciziile comerciale din anul 2016 impuse pentru anul 2017 au făcut ca, în primele trei luni ale anului curent, TAROM să înregistreze o pierdere de aproximativ 75 de milioane de lei.

‘Încercăm să salvăm compania, suntem interesaţi să achiziţionăm şi aeronave de lung curier, aşa cum spuneam, şi să redeschidem rute importante precum China, Canada sau SUA. Anul 2017 este momentul ‘T zero’ al companiei, moment de la care trebuie proiectate greşelile istorice care au fost făcute în toţi aceşti ani. TAROM a pierdut constant pasageri şi rute în favoarea competiţiei. Acestea sunt efectele unei strategii incoerente şi fără fundamentare. Reiterez că, pentru a putea ajunge la un break-even, trebuie proiectate toate măsurile acum istorice luate de predecesori. Rezultatele financiare actuale ale companiei TAROM sunt influenţate de politica comercială şi prognoza nerealistă a conducerii companiei din anii anteriori. Aşa cum ştiţi toţi, efectele politicilor comerciale ale actualei echipe vor fi vizibile începând cu sezonul de iarnă 2017-2018. Din cauza flotei învechite, în lipsa unei strategii de uniformizare a flotei, a achiziţiilor necentralizate şi a contractelor încheiate anterior, încă din 2001 s-a generat o creştere considerabilă a cheltuielilor de operare. Deciziile comerciale din anul 2016 impuse pentru anul 2017 au făcut ca, în primele trei luni ale anului curent, TAROM să înregistreze o pierdere de aproximativ 75 de milioane de lei’, a arătat ministrul.

Deputaţii PNL şi USR, care au semnat moţiunea intitulată ‘Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie şi descurajare’ îi solicită premierului Mihai Tudose să-l demită pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi cer luarea unor măsuri în acest domeniu.

Moţiunea iniţiată de cele două formaţiuni politice este dezbătută, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor. Textul a fost citit de deputatul PNL, Marius Bodea.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...