EXCLUSIV Culisele negocierilor dintre Hidroelectrica şi oligarhul rus de la Alro

Proprietarul Alro este dispus să ofere între 145 şi 204 lei/MWh pentru energia primită de la Hidroelectrica după o formulă de preţ legată de preţul aluminiului de la Londra. Reprezentanţii Hidroelectrica ar vrea ca pragul minim de preţ să fie 171 lei/MWh.
Florin Cojocaru - vin, 20 iul. 2012, 10:56
EXCLUSIV Culisele negocierilor dintre Hidroelectrica şi oligarhul rus de la Alro

Negocierile  Hidroelectrica cu  Alro au avansat după ce reprezentanţii producătorului de aluminiu au venit cu o ofertă îmbunătăţită.

Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, renegociază toate contractele bilaterale de vânzare de energie

Potrivit unui document  ajuns în posesia ECONOMICA.NET, Alro s-a oferit să plătească, până în 2018, un preţ care să fie, în continuare, legat de cotaţia aluminiului de la Londra şi care să aibă trei praguri: un preţ maxim de 201 lei/MWh, unul mediu de 185 lei şi unul minim de 171.  În cel mai rău scenariu, în care preţul alumniului s-ar prăbuşi, Alro se angajează să plătească un preţ de cel puţin 145 de lei.

Pentru a justifica aceste niveluri de preţ cei de la Alro au trimis şi o estimare Bloomberg privind preţul aluminiului în perioada 2013 – 2018. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, aceste niveluri de preţ ar fi „relativ OK” însă Alro va trebui să accepte 171 drept preţ minim indiferent cât de jos s-ar duce cotaţia aluminiului. „Cei de la Alro au fost foarte deschişi, au prezentat tot felul de situaţii şi studii privind piaţa aluminiului şi corelaţia cu piaţa energiei. Probabil se va ajunge la o înţelegere săptămâna viitoare”, au precizat sursele.

Până la începutul acestei săptămâni negocierile ajunseseră într-un impas, întrucât oferta ruşilor era de 150 de lei/MWh, în medie, în timp ce partea română nu putea accepta mai puţin de 180 de lei. Însuşi Vitali Mathitsky, proprietarul Alro, a condus negocierile. Acestea nu au ajuns la niciun rezultat, însă, după o vizită a rusului la Guvern făcută în cursul zilei de ieri, Alro a venit cu oferta îmbunătăţită. 

 Potrivit surselor citate, negocierile nu s-au făcut de pe poziţii de forţă. Niciuna din părţi nu a forţat nota. „Rusul a venit cu un teanc de analize şi situaţii finaciare care arătau că, la un preţ de 180 de lei/MWh, este nevoit să dea 2.000 de oameni afară. Chiar şi aşa, reprezentanţii Hidroelectrica s-au păstrat pe poziţie”, au mai precizat sursele.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza a declarat, recent, despre cazul Alro că are „o particularitate specială” referindu-se la faptul că reprezintă o adevărată industrie şi mii de angajaţi.

Matchitski, proprietarul grupului Vimetco, ce deţine Alro, a făcut avere în anii de după căderea URSS din 1991. Prin diverse metode a reuşit să acumuleze perimetre imense bogate în ţiţei şi gaz natural pe care le-a vândut pe miliarde de dolari gigantului petrolier Yukos. Are şi un paşaport eliberat de statul Israel. 

Din 5 iulie, administratorul judiciar Hidroelectrica împreună cu cel special, Remus Vulpescu renegociază toate contractele bilaterale ale producătorului de energie cu aşa numiţii „băieţi deştepţi”.

Până în prezent două contracte au fost denunţate, cu Euro P.E.C. şi EFT iar Electromagnetica a acceptat să plătească de anul viitor un preţ de 198 de lei/MWh faţă de 130 de lei cât plătea până acum. În plus, Electromagnetica va trebui să plătească şi diferenţa de preţ pentru energia primită de la 1 ianuarie, anul acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul Auchan ajunge cu MyAuchan din stațiile Petrom la 50 de unități. Mai au 350 de reamenajat
Retailerul Auchan ajunge cu MyAuchan din stațiile Petrom la 50 de unități. Mai au 350 de reamenajat
La începutul lunii mai, rețeaua de magazine MyAuchan din stațiile Petrom, operată de retailerul francez Auchan, a ajuns la 50 de unități în peste 20 de localități. ...
SUA, pe cale să depăşească momentul critic al pandemiei. Circa 58% dintre adulţi sunt deja vaccinaţi – oficial american anti-COVID-19
SUA, pe cale să depăşească momentul critic al pandemiei. Circa 58% dintre adulţi sunt deja vaccinaţi – oficial ...
SUA sunt pe cale să depăşească momentul critic al pandemiei, aproximativ 58% dintre adulţi fiind deja vaccinaţi anti-COVID-19, ...
Drum de mare viteză București – Alexandria: CNAIR a scos la licitație studiul de fezabilitate
Drum de mare viteză București – Alexandria: CNAIR a scos la licitație studiul de fezabilitate
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat pe 8 mai anunțul de licitație pentru ...
Năsui: Săptămână aceasta ducem problema declaraţiei de beneficiar real pentru firme în Coaliţie
Năsui: Săptămână aceasta ducem problema declaraţiei de beneficiar real pentru firme în Coaliţie
Declaraţia de beneficiar real pentru firme a redevenit obligatorie, de aceea, săptămâna aceasta, problema va fi dusă ...