Cum a ajuns Metro Group să vândă hypermarketurile Real. Valoarea tranzacţiei

Acţiunile Real Hyper Magazine SRL, cumpărate de compania cipriotă Terazone Enterprises LTD de la grupul Metro, au avut o valoare nominală de aproximativ 88,2 milioane de euro. Cei doi foşti manageri ai Metro Group care controlează Terazone Enterprises LTD au preluat o companie pe pierderi şi risc mare de a intra în insolvenţă în următorii doi ani.
Economica.net - Dum, 12 feb. 2017, 21:23
Cum a ajuns Metro Group să vândă hypermarketurile Real. Valoarea tranzacţiei

Tranzacţia prin care hypermarketurile Real din Constanţa, Suceava, Oradea şi Arad operate de grupul german de retail Metro au intrat în posesia companiei cipriote Terazone Enterprises LTD, controlată de Gerardo Monzillo şi Dusan Wilms, doi foşti manageri în cadrul grupului Metro, are o valoare nominală totală de 396,9 milioane de lei, adică aproximativ 88,2 milioane de euro, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial. 

Astfel, acţionarul majoritar al Real Hyper Magazine SRL, Real Group Holding GMBH a vândut și transferat către asociatul cesionar Terazone Enterprises LTD aproximativ 39,5 de milioane de părți sociale, având o valoare nominală totală de 395.845.930 lei (87,9 milioane de euro), reprezentând 99,7% din capitalul social al Societății. Totodată, al doilea acţionar al companiei, Metro Dienstleistungs Holding GMBH, a vândut Terazone toate cele 111.117 părți sociale pe care le deţinea, la o valoare nominală totală de 1,1 milioane de lei (246,9 mii euro).

Valoarea reală a tranzacţiei Metro Terazone ar putea fi însă alta, vânzarea acţiunilor putându-se face efectiv la valoarea activelor.

Terazone Enterprises LTD a intrat în acţionariatul Real în ianuarie 2017 când cei doi acţionari de la acea vreme, Real Group şi Metro  Holding au decis intrarea firmei cipriote în acţionariatul companiei printr-o majorare de capital. Practic, Real Hyper Magazine SRL, entitatea care operează cele patru magazine Real,  şi-a majorat atunci capitalul cu o acţiune în valoare nominală de 10 lei.

Ce au moştenit cei doi foşti manageri Metro. Compania are „risc mare de a intra în insolvenţă”

Potrivit informaţiilor oferite ECONOMICA.NET de termene.ro, Real Hyper Magazine SRL avea la nivelul lui 2015 afaceri nete în valoare de aproximativ 249,3 milioane de lei (55,3 milioane de euro), active în valoare de 76,1 milioane de lei (16,9 milioane de euro) şi datorii de 176,2 milioane de lei (39,1 milioane de euro). Practic, gradul de îndatorare al companiei (datorii per total active) era de 231,3% faţă de media sectorială a companiilor cu acelaşi cod CAEN (comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun) care se cifrează la 226,3%, potrivit calculelor TERMENE.ro.

În ceea ce îi priveşte pe angajaţi, compania avea un număr mediu de 735 de salariaţi. Fiecare salariat a produs în medie o cifră de afaceri de peste 339.000 de lei.

Coroborând informaţiile financiare ale companiei, TERMENE.ro apreciază faptul că Real are „un risc foarte mare de intrare în insolvenţă în următorii doi ani”. Menţionăm că scoringul unei companii care exprimă riscul de insolvență dat de termene este realizat cu o formulă derivată din ‘Altman Z score’.

Cine sunt noii acţionari ai Real

Dusan Wilms, fost director general Metro Cash & Carry România, s-a născut în Timişoara, unde a absolvit Politehnica. După Revoluţie a plecat în Germania, a lucrat la Deutsche Telekom, apoi a fost recrutat de grupul Metro şi desemnat să preia funcţia de director general al operaţiunilor din România, în 1999. Cinci ani mai târziu, a fost promovat în cadrul grupului şi desemnat să se ocupe de deschiderea filialei Metro Moldova dar şi de construcţia reţelei Real Hypermarket. În 2009, a revenit pentru un al doilea mandat la conducerea retailerului din România.

Gerardo Monzillo a lucrat pentru Metro Italia, România, Moldova şi India timp de 42 de ani, ocupând diferite poziţii în managementul societăţii. Potrivit contului său de Linkedin, Monzillo este acum consultant freelancer în sectorul comercial.

Potrivit informaţiilor ZF, cei doi acţionari au decis să închidă unităţile Real din Constanţa şi Suceava pentru a închiria spaţiile către retailerul grec de ju­cării Jumbo. 

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...