Cum a fost salvat de asigurare un tânăr fermier, care cultivă 3.000 de hectare. A produs 10% față de 2019, dar a încasat de două ori profitul

Teofil  Dascălu este un tânăr fermier român  ale cărui afaceri se poate spune că au fost salvate în 2020 de o poliță de asigurare. Compania controlată și condusă de el, Frizon Group, care cultivă 3.000 de hectare în Vrancea, a încasat 1,5 milioane de euro, un record pentru piața din România, pentru că a fost afectată masiv de secetă. Pentru a își face asigurarea, firma  a plătit mai puțin de 150.000 de euro, după cum au arătat, pentru ECONOMICA.NET, reprezentanții Aon România, brokerul care a intermediat polița de asigurare.
Şerban Buşcu - lun, 02 nov. 2020, 19:22
Cum a fost salvat de asigurare un tânăr fermier, care cultivă 3.000 de hectare. A produs 10% față de 2019, dar a încasat de două ori profitul

Suma asigurată pe poliță a fost calculată chiar de către client, folosind formula simplă: costurile  tehnice de producție+ profitul. Achiziționarea asigurării a fost o decizie crucială, în condițiile în care Frizon a scos, din cauza secetei, doar 10% din producția medie a anilor trecuți. Foarte multe exploatații din România au suferit pagube majore, însă extrem de puține folosesc asigurarea ca produs de protecție, în acest moment. Una dintre explicații este și lipsa datelor istorice privind respectivele exploatații. Acesta a fost unul dintre avantajele Frizon Group, care deși este o firmă relativ tânără, este o firmă despre care au existat date clare, astfel putând fi calculat riscul la care se expune. De altfel, CEO-ul Teofil Dascălu este un susținător al agriculturii de precizie, care folosește cele mai moderne tehnologii, acesta fiind un alt avantaj într-o relație cu asigurătorul.

Tipul de asigurare încheiat de Frizon prin Aon România reprezintă o poliță flexibilă, personalizată, bazată pe tehnologii înalte. Costul este stabilit în funcție de suma asigurată, decisă de client, dar și de istoricul cantității de apă din sol, calculat prin date provenite de la sateliți. Cum 2020 a fost unul dintre cei mai secetoși ani din ultimele decenii, Teofil Dascălu a putut încasa suma prevăzută de contractul de asigurare. Valoarea asigurată totală era de 2,2 milioane de euro, însă doar o parte din aceasta implica riscul de secetă. Prima de asigurare a fost de sub 150.000 de euro adică  circa 4% din vânzările din 2019, conform calculelor noastre, sau sub 25% din profitul de după impozitare al aceluiași an. 

În același timp, cei 1, 5 milioane de euro primiți ca despăgubire înseamnă de două și ceva profitul din 2019, circa 40% din totalul vânzărilor din același an.

Frizon Group este un grup de firme care cultivă, pe 3.000 de hectare, în principal porumb (în anii trecuți au obținut recorduri de 11,7 tone la hectar), floarea soarelui si mazăre, în județul Vrancea. În 2019 au avut vânzări de 3,6 milioane de euro și profit net de 670.000 de euro. Firma este controlată de către Teofil Dascălu (38 de ani, CEO și acționar) și a fost lansată în 2013.

Aon este unul dintre cei mai mari brokeri din lume, iar subsidiara sa din România este o prezentă semnificativă mai ales pe zona asigurărilor corporate. Produsele sale se adresează în principal firmelor mari, dar Aon România merge cu multe produse și către firmele mici și mijlocii. Este unul dintre puținii brokeri locali care aduc produse noi și inovatoare pe piața locală, beneficiind de experiența și portofoliul companiei-mamă. Despre produsul achiziționat și de Frizon, cei de la Aon România spun că este conceput împreună cu un emitent de pe piața londoneză, cea mai diversificată din lume. Riscul merge către partenerul menționat, ca și obligația de plată, dar și cea mai mare parte din primă. Aon România spune că are discuții cu mai mulți fermieri care ar dori acest produs.

Mesajul oficial transmis de Aon România și Frizon Group

Teofil Dascălu, administratorul Frizon Group, este unul dintre puținii fermieri din România care practică agricultura de precizie. Aste înseamnă că folosește tehnologie de ultimă generație ca să maximizeze producția de cereale, în special la culturile de porumb. 

În 2018, adică în cel mai bun an agricol al său de până acum, a înregistrat un randament de aproape 11 tone de porumb la hectar. Anul trecut, din cauza ploilor abundente în perioada de recoltare, producția a fost de 7.6 tone la hectar, cu un punct procentual peste media națională datorită mijloacelor tehnice pe care le folosește. Cu toate acestea, niciun utililaj inteligent nu poate înlocui ploaia. Vara lui 2020 a fost atât de secetoasă încât cele trei mii de hectare pe care le cultivă n-au mai produs nici măcar 10% din recoltele trecute. Înseamnă o scădere de ordinul milioanelor de euro a cifrei de afaceri, o pierdere care impactează semnificativ orice fermier.

În primăvara acestui an, însă, Teofil Dascălu a încheiat o poliță de asigurare intermediată de Aon România, prin care a transferat riscul de secetă către un asigurător din străinătate. Produsul are la bază corelarea randamentului mediu la hectar, cu istoricul datelor meteo pe ultimii cinci ani înregistrate de sateliți. Asta înseamnă că, dacă umiditatea din sol sau cantitatea de precipitații se află în afara intervalului normal al perioadei, este constatată dauna și fermierul primește automat despăgubirea. Spre deosebire de produsele clasice, nu este necesară intervenția unui inspector și nici măsurători fizice în câmp.

Pentru că umiditatea din sol anul acesta a fost la un minim istoric în regiune și polița a fost gândită pe baza parametrilor specifici ai afacerii, Frizon Group a încasat zilele trecute 1,5 milioane de euro de la compania de asigurări.

“Este primul an în care am optat pentru un astfel de produs de asigurare. Sigur, e genul de situație în care speri să semnezi contractul și să uiți de el, dar în cazul acesta decizia luată atunci mi-a salvat afacerea. Am lucrat împreună cu Aon, pornind de la datele mele statistice și am ajuns la un produs final care s-a pliat pe cea mai mare temere a noastră – seceta. Acum deja discutăm și despre produse colaterale pentru 2021.” – Teofil Dascălu, Administrator Frizon Group

În prezent, statul român poate subvenționa până la 75% din valoarea primei de asigurare plătite. Acest plasament reprezinta o premieră pentru Aon în România. 

 “În țările dezvoltate, fermierii lucrează cu produse de asigurare bazate pe parametrii meteo de mai bine de trei decenii. Pe piața internă vorbim despre asta de aproximativ doi ani. Frizon Group este prima companie pentru care am intermediat un astfel de contract și deja avem o primă despăgubire. Deci potențialul este imens, și nu doar pentru fermieri. Producătorii de bere sau de înghețată, companiile de energie verde, constructorii sau operatorii de transport aerian pot să-și asigure pierderile financiare cauzate de starea vremii.” – Andrei Căvescu, Weather&Climate Expert Aon România 

Vorbim despre precipitații abundente în perioada de recoltare, îngheț, secetă, debite reduse ale râurilor, lipsa vântului sau a soarelui, vânzări mici corelate cu temperaturi anormale ale perioadei sau creșteri ale costurilor cu utilitățile. În momentul de față, toate polițele sunt încheiate de asigurători străini, prin intermediul Aon România.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Riscurile ascunse din creşterea ROBOR: scumpirea creditelor, înăsprirea creditării şi reducerea cererii
Riscurile ascunse din creşterea ROBOR: scumpirea creditelor, înăsprirea creditării şi reducerea cererii
CONAF avertizează asupra riscurilor provocate firmelor mici şi mijlocii de creşterea dobânzilor bancare. Potrivit sursei citate, creşterea costurilor creditării este un risc evident şi de......
Bucureştiul doreşte să atragă finanţare europeană de 500 milioane de euro pentru modernizarea a 50 de kilometri de linie de tramvai
Bucureştiul doreşte să atragă finanţare europeană de 500 milioane de euro pentru modernizarea a 50 de kilometri de ...
Municipalitatea bucureşteană doreşte să atragă 500 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, în vederea ...
Invadarea Ucrainei de către Rusia înrăutăţeşte perspectivele economice ale României – Comisia Europeană
Invadarea Ucrainei de către Rusia înrăutăţeşte perspectivele economice ale României – Comisia Europeană
 Invadarea Ucrainei de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României, se arată într-un raport publicat ...
SPV actualizat cu o nouă funcţionalitate – serviciul formular de contact prin care puteţi trimite reclamaţii Fiscului
SPV actualizat cu o nouă funcţionalitate – serviciul formular de contact prin care puteţi trimite reclamaţii Fiscului
Spaţiul Privat Virtual al ANAF va avea o funcţionalitate nouă - serviciul formular de contact, potrivit unui proiect de ...