Cum a ieftinit petrolul benzina şi motorina

La multe benzinării din ţară, preţurile benzinei şi motorinei se menţin de câteva zile sub pragul de 5 lei pe litru. Avem cei mai ieftini carburanţi din ultimii ani, ceea ce acţionează ca un stimulent binevenit pentru activitatea economică şi împinge inflaţia în jos.
Economica.net - Dum, 13 dec. 2015, 10:11
Cum a ieftinit petrolul benzina şi motorina

Benzina şi motorina s-au ieftinit cu aproximativ 16% din luna mai, când costau circa 5,5 lei pe litru, şi până în prezent. În acelaşi interval de timp, preţul petrolului, aflat atunci la maximul anului, de peste 67 de dolari pe baril, s-a prăbuşit cu 44%. Barilul de petrol Brent a încheiat săptămâna la 37,93 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani.

Astfel, o scădere de peste 40% a preţului petrolului, materia primă pentru rafinăriile care produc benzina şi motorina, a ieftinit carburanţii cu doar 16%.

Explicaţia o găsim aici. Mai mult de jumătate din preţurile la pompă reprezintă partea statului, prin taxe şi accize.

Cât costă carburanţii la cele mai ieftine staţii Petrom din ţară

Petrom a ieftinit, din nou, carburanţii. De vineri 11 decembrie, de la ora 23.00, şi până duminică 13 decembrie, la aceeaşi oră, este în vigoare Promoţia de week-end a Petrom, o campanie în care preţul la motorină scade cu 3 bani, iar cel la benzină cu 6 bani. Astfel, în aceste două zile, carburanţii ajung la un nivel nemaintâlnit de câţiva ani. În ultimele două săptămâni, Petrom a ieftinit carburanţii cu 20 de bani.

În staţia din Şoseaua Alexandriei, sectorul 5, motorina standard costă acum 4,81 lei pe litru, iar benzina standard coboară la 4,91 lei pe litru.

În strada Jiului, sectorul 1, motorina costă tot 4,83 lei pentru un litru, iar benzina a ajuns la 4,96 lei pe litru.

În Odorheiu Secuiesc, Str. Beclean, nr. 284, motorina standard costă  4,59 lei/litru, la cea mai ieftină benzinărie Petrom din ţară pentru motorină. Benzina costă aici 5,06 lei. La această staţie nu a fost aplicată promoţia de week-end.

În staţia de pe DN 2A, nr. cadastru 910, Slobozia, motorina standard costă 4,68 lei/litru, iar benzina costă 4,83 lei/litru.

În Moldova, în localitatea Buhuşimotorina costă 4,72 lei/litru, iar benzina are un preţ de 4,81 lei/litru. De altfel, în Moldova preţul benzinei este cel mai mic din ţară.

Diferenţele între regiuni ale preţului carburanţilor din aceeaşi reţea de distribuţie se justifică prin considerente de transport, cerere şi nivelul de dezvoltare al populaţiei. Astfel, în Moldova, Secuime, Dobrogea(fără Constanţa) sau Lunca Dunării, carburanţii sunt semnificativ mai ieftini decât în marile oraşe ale ţării, Muntenia de Nord sau Ardeal.

Preţurile carburanţilor sunt pe o pantă descendentă. În ultimele şase luni, motorina a pierdut peste un leu pe litru, iar benzina aproximativ la fel. Preţurile benzinei şi motorinei comercializate la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb. La rândul lor, cotaţiile carburanţilor sunt legate de preţul barilului de ţiţei. Cum, în ultimele luni, barilul a coborât de la 65 la 40 de dolari, iar cursul de schimb a rămas relativ constant, distribuitorii de carburanţi au fost nevoiţi să scadă preţurile produselor comercializate.

Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%, sau chiar mai mult.

Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea propriede circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

Te-ar mai putea interesa și
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula......
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...