1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

News

Cum a început 2019 pe piaţa cărnii. Preţul porcului scade, în timp ce la vită urcă vertiginos

Prima săptămâna a acestui an a adus noi motive de îngrijorare crescătorilor de porcine, preţul la poarta fermei fiind uşor mai redus faţă de luna anterioară, dar cu peste 5% sub cel din perioada similară a lui 2018. Pentru consumatorul final, luna ianuarie este tradiţional o perioadă cu preţuri mai mici la carnea de porc. În schimb, carnea de vită a început anul în forţă, dacă luăm în calcul media tuturor categoriilor, cu un plus de 21,3% faţă de ianuarie 2018. Raportat la ultima săptămână a anului trecut, avem a doua cea mai mare majorare de preţ la carnea de vită din UE.

14 ian, 2019 | ECONOMICA.net

Noul an a început cu perspective bune pentru consumatorii de carne de porc şi procesatori, dar nu aşa de bine pentru crescători, indică ultimele date ale Comisiei Europene. În prima săptămâna a anului (începând cu 31 decembrie 2018), preţul carcasei tip S la poarta fermei a fost, în medie, de 152,3 euro  suta de kilograme, cu 5,3% mai mic decât cu un an în urmă şi cu 0,2% sub preţul lunii anterioare. La nivelul UE, preţurile s-au diminuat în medie cu 1,3%, în condiţiile în care sunt state unde costul cărnii s-a prăbuşit cu până la 11,5% (Lituania), iar în altele a crescut cu până la 4,5% (Finlanda).

La carcasa tip E, reducerea a fost de numai 4,8% faţă de prima săptămâna a lui 2018, până la 149,9 euro suta de kilograme, în timp ce raportat la ultima luna a anuluitrecut preţul s-a majorat cu 2,5%. La nivelul UE, preţurile la acest tip de carne s-au diminuat cu 3%, până la 134,5 euro suta de kilograme.

Aceasta în condiţiile în care, în prima parte a lunii decembrie, preţul cărnii de porc a crescut în România cu până la 7,5% comparativ cu ultimele patru săptâmâni, fiind cea mai mare majorare din UE. De vină au fost sacrificările masive din cauza pestei porcine africane, astfel că cererea a devenit mai mare decât oferta.

Preţul cărnii de vită creşte

În ceea ce priveşte carnea de vită, în prima săptămână din an, preţul la poarta fermei a fost de 308,4 euro carcasa tip A de 100 de kilograme (cea mai bună), cu 11,8% mai puţin faţă de săptămâna anterioară şi mult sub media UE de 178,7 euro suta de kilograme. Cu un an în urmă, preţul era de 315,35 de euro suta de kilograme, adică cu 2,2% mai mult decât acum.

Ca medie pentru toate categoriile de carcase, suta de kilograme a costat în prima săptămână a anului 308,19 euro, cu 2,3% mai mult faţă de săptămâna anterioară şi cu 21,3% mai mult decât anul trecut. Raportat la ultima săptămână din 2018, este a doua cea mai mare creştere din UE, după Olanda, unde preţul s-a majorat cu 5,5%.  Preţul mediu în UE a fost de 377,03 euro suta de kilograme, cu 0,3% sub cel din luna anterioară.

  

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO