Cum a lăudat România şeful Fondului Proprietatea, la Varşovia

Oficiali ai Franklin Templeton Investment Management, ai Bursei de Valori Bucureşti şi ai Ministerului Economiei au fost la Varşovia, ca să pregătească listarea Fondului Proprietatea (FP) la bursa cu cele mai multe cotări de companii noi din Europa. Greg Konieczny, managerul FP, a lăudat potenţialul României, din perspectiva numărului locuitorilor şi PIB-ului raportat la acesta.
Adrian N. Ionescu - lun, 11 iun. 2012, 13:28
Cum a lăudat România şeful Fondului Proprietatea, la Varşovia

România are un potenţial uriaş. Nu multă lume realizează că România are a şaptea cea mai mare populaţie din Uniunea Europeana şi e pe locul 26 din 27 de ţări, în privinţa PIB (produs intern brut) pe cap de locuitor“, a spus în prezentarea de la Varşovia, Greg Konieczny, vicepreşedinte al Franklin Templeton Investment Management, care administrează Fondul Proprietatea şi este managerul acestuia.

Greg Konieczny de la Franklin Templeton, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Remus Vulpescu, noul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) au prezentat oportunităţile de investiţie din România la o conferinţă din Varşovia pe tema ofertelor publice inţiale de acţiuni.

Bursa din Varşovia este o campioană europeană a numărului de listări de companii noi.

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi în data de 27 iunie, ca să-şi dea acordul final pentru listarea secundară la bursa de la Varşovia, propunere care a primit deja aprobarea de principiu într-o AGA de la începutul lunii aprilie. Totdată vor decide şi ce intermediar va face listarea.

În prezentarea şefului Fondului Proprietatea s-a strecurat şi o curtoazie la adresa câştigîtorilor alegerilor.

„Schimbările recente de pe piaţa de capital şi din guvern arată ca acest potenţial poate fi atins foarte repede“, a mai spus Greg Konieczny.

Şeful polonez al Fondului Proprietatea (FP) a accentuat atractivitatea expunerii fondului pe sectorul energetic. De fapt, acesta este motivul principal pentru care fondurile străine de investiţii au şi ajuns să controleze majoritatea acţiunulor FP.

„Nu multă lume ştie că România a fost prima ţară din Europa cu producţie de petrol, deci are o expertiză bogată în petrol şi gaze“, a mai spus Greg Konieczny.

În fapt, România a fost prima ţară din lume cu o producţie de ţiţei înregistrată în statisticile internaţionale şi cu prima instalaţie de rafinare din lume, cea a fraţilor Mehedinţu din Ploieşti. După cele 275 de tone produse de România au urmat cele scoase din SUA în 1859.

„România este singura ţară din Europa de Est care a ales să rezolve problema retrocedărilor proprietăţilor confiscate înainte de 1989, „într-un mod structurat“, virând pachete de acţiuni ale marilor companii de stat în portofoliul unui fond de investiţii.

Metoda este acum deplânsă de cei despăgubiţi, pentru că au primit despăgubirile la valoarea nominală, dar pe piaţă acţiunile FP se tranzacţionează abia la jumătate din aceasta. Ceea ce este, însă, atractiv la bursă.

Ceea ce mai face din Fondul Proprietatea un obiectiv „atractiv în acest moment este discount-ul foarte mare şi randamentul mare al dividendului. Se urmăreşte creşterea valorii Fondului Proprietatea prin listarea companiilor de stat din portofoliu, vânzarea unora dintre companiile nelistate, o politică stabilă şi transparentă de dividende, listarea secundară a Fondului la Bursa din Varşovia şi programul de răscumpărări“, mai spune şeful de la Franklin Templeton.

Te-ar mai putea interesa și
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Informațiile personale au devenit digitale, iar numărul atacurilor cibernetice este în creștere de la an an, astfel că datele dumneavoastră pot ajunge în baze de date ale hackerilor. Mai......
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de degivrarea aeronavelor
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de ...
Traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri ...
Emisiile flotei de vehicule BMW din UE au scăzut anul trecut la 105 gr. CO2/km
Emisiile flotei de vehicule BMW din UE au scăzut anul trecut la 105 gr. CO2/km
Calculele interne al grupului BMW arată că marca a redus emisiile de CO2 la nivelul flotei comercializată în Uniunea ...
CFR: Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele, circulația trenurilor fiind adaptată condițiilor de iarnă. Se înregistrează întârzieri în Gara de Nord
CFR: Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele, circulația trenurilor fiind adaptată condițiilor de iarnă. ...
Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind însă adaptată la condiţiile ...