Cum a lăudat România şeful Fondului Proprietatea, la Varşovia

Oficiali ai Franklin Templeton Investment Management, ai Bursei de Valori Bucureşti şi ai Ministerului Economiei au fost la Varşovia, ca să pregătească listarea Fondului Proprietatea (FP) la bursa cu cele mai multe cotări de companii noi din Europa. Greg Konieczny, managerul FP, a lăudat potenţialul României, din perspectiva numărului locuitorilor şi PIB-ului raportat la acesta.
Adrian N. Ionescu - lun, 11 iun. 2012, 13:28
Cum a lăudat România şeful Fondului Proprietatea, la Varşovia

România are un potenţial uriaş. Nu multă lume realizează că România are a şaptea cea mai mare populaţie din Uniunea Europeana şi e pe locul 26 din 27 de ţări, în privinţa PIB (produs intern brut) pe cap de locuitor“, a spus în prezentarea de la Varşovia, Greg Konieczny, vicepreşedinte al Franklin Templeton Investment Management, care administrează Fondul Proprietatea şi este managerul acestuia.

Greg Konieczny de la Franklin Templeton, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Remus Vulpescu, noul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) au prezentat oportunităţile de investiţie din România la o conferinţă din Varşovia pe tema ofertelor publice inţiale de acţiuni.

Bursa din Varşovia este o campioană europeană a numărului de listări de companii noi.

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi în data de 27 iunie, ca să-şi dea acordul final pentru listarea secundară la bursa de la Varşovia, propunere care a primit deja aprobarea de principiu într-o AGA de la începutul lunii aprilie. Totdată vor decide şi ce intermediar va face listarea.

În prezentarea şefului Fondului Proprietatea s-a strecurat şi o curtoazie la adresa câştigîtorilor alegerilor.

„Schimbările recente de pe piaţa de capital şi din guvern arată ca acest potenţial poate fi atins foarte repede“, a mai spus Greg Konieczny.

Şeful polonez al Fondului Proprietatea (FP) a accentuat atractivitatea expunerii fondului pe sectorul energetic. De fapt, acesta este motivul principal pentru care fondurile străine de investiţii au şi ajuns să controleze majoritatea acţiunulor FP.

„Nu multă lume ştie că România a fost prima ţară din Europa cu producţie de petrol, deci are o expertiză bogată în petrol şi gaze“, a mai spus Greg Konieczny.

În fapt, România a fost prima ţară din lume cu o producţie de ţiţei înregistrată în statisticile internaţionale şi cu prima instalaţie de rafinare din lume, cea a fraţilor Mehedinţu din Ploieşti. După cele 275 de tone produse de România au urmat cele scoase din SUA în 1859.

„România este singura ţară din Europa de Est care a ales să rezolve problema retrocedărilor proprietăţilor confiscate înainte de 1989, „într-un mod structurat“, virând pachete de acţiuni ale marilor companii de stat în portofoliul unui fond de investiţii.

Metoda este acum deplânsă de cei despăgubiţi, pentru că au primit despăgubirile la valoarea nominală, dar pe piaţă acţiunile FP se tranzacţionează abia la jumătate din aceasta. Ceea ce este, însă, atractiv la bursă.

Ceea ce mai face din Fondul Proprietatea un obiectiv „atractiv în acest moment este discount-ul foarte mare şi randamentul mare al dividendului. Se urmăreşte creşterea valorii Fondului Proprietatea prin listarea companiilor de stat din portofoliu, vânzarea unora dintre companiile nelistate, o politică stabilă şi transparentă de dividende, listarea secundară a Fondului la Bursa din Varşovia şi programul de răscumpărări“, mai spune şeful de la Franklin Templeton.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...