1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Cum a năruit criza visurile dezvoltatorilor imobiliari: de la cinci malluri pe aceeaşi stradă la paragină, centre închise şi terenuri vândute

România părea un El Dorado înainte de criză pentru investitorii străini. Fonduri din Marea Britanie, Israel sau Austria au anunţat că pun la bătaie sute de milioane de euro pentru noi malluri în toată ţara. Au cumpărat terenuri, însă criza le-a tăiat din ambiţie, anii au trecut, iar pe terenuri au crescut buruienile. Treptat, dezvoltatorii au fost nevoiţi să renunţe la malluri şi să vândă terenurile. 

28 mai, 2018 | | ECONOMICA.net

Cel mai recent anunţ vine din partea unuia dintre cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari de pe plan local. La mai bine de zece ani de când a cumpărat un teren de opt hectare din Arad, AFI Europe a anunţat că a fost semnat un acord pentru vânzarea activului. Preţul stabilit este de 17,2 milioane de euro, iar compania îşi asumă o pierdere de evaluare de 1,6 milioane de euro. 

Cinci dezvoltatori imobiliari aveau cu toţii un singur lucru în comun în România anului 2008: terenuri pe aceeaşi stradă - Calea Aurel Vlaicu, dintr-un oraş de provincie: Arad. Planurile lor erau de a investi sute de milioane de euro în cinci malluri. 

Din cele cinci malluri anunţate au fost construite doar trei, iar din cele trei, două au fost închise. În 2011, cei de la AFI vroiau un parteneriat cu proprietarii mallului Atrium, pentru că terenurile erau unul lângă celălalt. Iar de la ideea de mall, s-a ajuns la cea de parc de retail. Însă, în ultimii şapte ani, planurile companiei nu au inclus şi dezvoltarea terenului din Arad, iar israelienii s-au concentrat pe deschiderea mallului AFI din Ploieşti, în 2013. Acum au în construcţie un mall la Braşov, al cărui termen de finalizare este în 2019, dar şi o clădire de birouri şi apartamente la Bucureşti. 

Legea care a oprit construcţia unui mall 

O lege adoptată de Camera Deputaţilor în martie 2013 nu-i mai permitea dezvoltatorului Globe Trade Center (GTC) folosească terenul clasificat ca zonă verde pentru alte scopuri. Compania deţinea un teren în zona Petricani, pentru care planurile erau de a construi un mall. Ca rezultat, compania a pierdut 15,1 milioane de euro atunci. Cel mai recent raport financiar al GTC arată că bucata de teren pe care o mai deţine a fost scoasă la vânzare. 

Şase terenuri vândute în patru ani 

Israelienii de la Plaza Centers au avut nevoie de câţiva ani buni să-şi vândă terenurile din oraşele în care doreau să ridice noi malluri. Singurul oraş unde a început construcţia unui mall este Miercurea Ciuc. Terenurile din celelalte oraşe au fost vândute treptat. 

În 2014, Plaza vindea terenurile din Hunedoara şi Tîrgu Mureş cu 1,2 milioane de euro, respectiv, 3,5 milioane de euro. În 2015 a vândut terenul de mall din Iaşi pentru suma de 7,3 milioane de euro, iar în 2016 a vândut terenul de mall din Slatina, cu 660.000 de euro. Anul trecut, compania a parafat două tranzacţii: a vândut terenul din Constanţa cu 1,3 milioane de euro şi, surpriză, terenul din Timişoara, cu 7,25 milioane de euro, deşi compania anunţase că are finanţare obţinută pentru demararea lucrărilor de construcţia la noul mall. Şi avea şi chiriaş: Auchan. 

NEPI face al doilea mall la Sibiu

După zece ani de când au anunţat planuri pentru construcţia unui mall la Sibiu, familia Tănăsoiu, care deţine Primavera Development, a renunţat la idee şi a vândut proiectul mallului Festival din Sibiu fondului de investiţii sud-african NEPI, pentru 21 de milioane de euro. 

Asta după ce în vara lui 2016, Primavera Development a anunţat reluarea investiţiei în noul mall, de 70 de miloane de euro. Pe terenul de 3,4 hectare al fostei fabrici Simerom se va ridica al doilea mall din Sibiu, oraş care are doar un singur centru comercial: Sibiu Shopping City, cumpărat în 2016 de NEPI, cu 100 de milioane de euro. 

CITEŞTE ŞI Harta celor 100 de malluri îngenuncheate de criză

Atrium European Real Estate şi-a făcut exitul de pe piaţa locală după vânzarea Militari Shopping Center din Bucureşti unui parteneriat format din fondul de investiţii sud-african MAS REI şi Prime Kapital. Înainte de criză, Atrium avea în plan şi dezvoltarea a altor trei centre comerciale la Arad, Constanţa şi Focşani, acolo unde deţinea terenuri. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO