Cum a pierdut România o investiţie japoneză de 60 de milioane de euro: „Preţul forţei de muncă nu e cel mai important”

Gigantul japonez Minebea, cu afaceri anuale de peste 3 miliarde de dolari, va construi o fabrică de componente auto în Košice, centru universitar şi cel mai mare oraş din partea de est a Slovaciei. Investiţia se ridică la 60 de milioane de euro şi va crea aproximativ 1.100 de locuri de muncă. Slovacii au concurat cu românii în "finala" pentru atragerea investiţiei, principalul avantaj oferit de România fiind salariile mult mai mici. Minebea a considerat însă că accesul la forţa de muncă pregătită la Universitatea Tehnică din Košice este mai important decât costul cu salariile.
Economica.net - lun, 05 dec. 2016, 22:00
Cum a pierdut România o investiţie japoneză de 60 de milioane de euro:

Fabrica din Košice va produce piese pentru industria auto, producţia de electronice şi aviaţie şi va fi inaugurată în 2018, a declarat premierul slovac Robert Fico într-o conferinţă de presă susţinută la începutul lunii decembrie împreună cu reprezentanţii Minebea, potrivit Reuters.

Investiţia va crea 1.000 de locuri de muncă în producţie şi alte 100 în activităţi de cercetare şi dezvoltare, într-o regiune unde rata şomajului a ajuns în luna octombrie la 13%, cu 4 puncte procentuale peste media naţională.

Minebea ar putea investi până la 100 de milioane de euro în cinci ani, iar numărul angajaţilor ar putea ajunge la 2.000, a mai spus Fico, precizând, potrivit presei locale, şi că investiţiile suplimentare ar putea necesita măsuri de stimulare din partea statului.

Slovacia găzduieşte fabrici ale Volkswagen (Germania), Kia (Coreea de Sud) şi Peugeot (Franţa) şi face parte din zona euro. Jaguar Land Rover va deschide o fabrică în Slovacia în 2018, unde va construi SUV-uri Discovery.

Cum au ajuns japonezii în Slovacia

„Am intrat în runda finală cu România. Deşi forţa de muncă este mai ieftină în România, Minebea a decis să investească în Košice”, a spus în conferinţa de presă ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, citat de publicaţia slovacă Spectator, care citează agenţia TASR.

„Oraşul şi regiunea nu sunt chiar ieftine, dar am reuşit să venim cu cea mai bună ofertă în ceea ce priveşte forţa de muncă, datorită Universităţii Tehnice”, a afirmat, la rândul său, primarul din Košice.

„Slovacia nu este chiar cel mai ieftin mediu pentru investiţii noi, dar am decis să nu ne uităm numai la preţ. Stilul de producţie va fi diferit aici faţă de Asia. Ne vom focusa foarte mult pe o optimizare cât mai mare a producţiei în Europa. Vom avea nevoie de mulţi ingineri şi tehnicieni în acest scop, aşa că ne-am dat seama că preţul forţei de muncă nu trebuie să fie cel mai important factor de luat în calcul”, a comentat şi directorul general al Minebea Europe, Joerg Hoffmann.

El a adăugat că fabrica din Košice va produce în principal acumulatori, motoare, ventilatoare şi corpuri de iluminat destinate ecranelor LCD pentru industria auto.

Fabrica Minebea din Košice va fi construită pe o platformă industrială situată în apropierea aeroportului din oraş şi flancată de o autostradă care face legătura cu frontierele de sud şi de vest ale ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Candienii de la DeepRock își extind echipa din România, după ce luna trecută l-au numit pe Adrian Volintiru, fostul șef al Romgaz, la conducerea operațiunilor de pe plan local. ...
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un ...
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...