Românii consumă anual peste 6,1 milioane de hamburgeri. Cum a schimbat inflația prețul unui burger

Consumul de burgeri din țara noastră a crescut semnificativ în ultimii ani, acest produs fiind din ce în ce mai apreciat de români. Dar, creșterea inflației, care a ajuns în luna aprilie la 11,7%, a dus la o scumpire a prețului la carne și legume, și, implicit, la scumpirea celui mai popular sandwich.
Ion Dobreanu - sâm, 28 mai 2022, 11:11
Românii consumă anual peste 6,1 milioane de hamburgeri. Cum a schimbat inflația prețul unui burger

Același lucru s-a întâmplat în toată lumea, iar o statistică Biroului de Statistică a Muncii din SUA a aratăt cum a schimbat inflația prețul unui burger.

Astfel, carnea a înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri de preț dintre produsele alimentare: carnea de vită măcinată costă acum cu aproape 15% mai mult decât în aprilie 2021, iar baconul este cu 17,7% mai scump decât în urmă cu un an. Pe de altă parte, prețul roșiilor a crescut cu doar 0,4% în decurs de un an, ceea ce arată că unele articole au suferit mai puțin inflație decât altele. Cu o creștere de preț de 6,2%, legumele proaspete în ansamblu au înregistrat cea mai mică rată de inflație dintre toate categoriile de alimente.

Energia, elementul cel mai volatil din Indicele prețurilor de consum împreună cu alimentele, a determinat și mai mult creșterea generală a prețurilor. În criză a lanțurilor de aprovizionare în urma invaziei rusești din Ucraina și a sancțiunilor care au urmat, costurile energiei au crescut cu 30,3% din aprilie 2021. Această creștere este independentă de efectul de bază, deoarece prețurile la energie atinseseră deja nivelurile pre-pandemice din nou în urmă cu un an.

Potrivit sursei citate, prețul final al unui burger a fost afectat de creșterea cu 10,1% a chiflei, cu 12,7% a salatei, cu 0,4% a tomatelor, cu 17,7% a baconului, cu 14,8% a cărnii tocate de vită și cu 9,2% a sosurilor care intră în compoziția acestuia.

Consumul de burgeri în România

Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare din mai multe categorii, cu ocazia Zilei Internaționale a Burgerilor (26 mai), a oferit date din platformă referitoare la consumul de burgeri din țara noastră.

Așadar, comenzile în perioada mai 2021- mai 2022, românii au comandat în această aplicație 6,1 milioane de burgeri la nivel național, din care bucureștenii au cumpărat mai mult de 2.500.000.

În ceea ce privește comenzile ce conțin burgeri, la nivel global, România ocupă al patrulea loc, iar topul orașelor din România cu cel mai mare “consum” de burgeri este format, în ordinea comenzilor, din București, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova și Iași.

Burgerii se află printre produsele preferate comandate de români, iar sărbătorile anuale nu fac excepție, de aceea, românii au comandat peste 6.000 de burgeri cu ocazia Crăciunului și peste 8000 de burgeri cu ocazia sărbătorilor Pascale.

15% dintre burgerii comandați în perioada analizată sunt reprezentați de opțiunile vegetariene sau vegane, iar 9% dintre comenzi sunt plasate între 23:00 – 02:00. Vineri este ziua în care se comandă cei mai mulți burgeri. 

Titlul de cea mai scumpă comandă de burgeri și alte produse aparține unui utilizator care a achiziționat 36 burgeri de pui, cartofi prăjiți și sos de maioneză în valoare de 1380 lei.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF deschide un call-center destinat asitenței contribuabililor în domeniul financiar
ANAF deschide un call-center destinat asitenței contribuabililor în domeniul financiar
Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat miercuri că oferă îndrumare și asistență contribuabililor în domeniul fiscal și cel al tehnologiei informației prin intermediul unui......
Patria Bank oferă o dobândă variabilă promoțională cu o marjă fixă de 3,30% la creditele ipotecare în euro
Patria Bank oferă o dobândă variabilă promoțională cu o marjă fixă de 3,30% la creditele ipotecare în euro
Patria Bank anunță o dobândă variabilă promoțională cu o marjă fixă de 3,30% la creditul ipotecar Patria Acasă ...
ANOFM: 39.451 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național
ANOFM: 39.451 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național
Peste 39.400 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, cele mai multe pentru muncitor necalificat şi lucrător ...
Mugur Isărescu: BNR va ține strâns lichiditatea și va folosi toate intrumentele. Probabil că am fost optimist când am sugerat 5% pentru dobânda cheie
Mugur Isărescu: BNR va ține strâns lichiditatea și va folosi toate intrumentele. Probabil că am fost optimist când ...
Banca Naţională a României va ţine strâns lichiditatea şi va lucra cu toate instrumentele, a declarat, miercuri, guvernatorul ...