Românii consumă anual peste 6,1 milioane de hamburgeri. Cum a schimbat inflația prețul unui burger

Consumul de burgeri din țara noastră a crescut semnificativ în ultimii ani, acest produs fiind din ce în ce mai apreciat de români. Dar, creșterea inflației, care a ajuns în luna aprilie la 11,7%, a dus la o scumpire a prețului la carne și legume, și, implicit, la scumpirea celui mai popular sandwich.
Ion Dobreanu - sâm, 28 mai 2022, 11:11
Românii consumă anual peste 6,1 milioane de hamburgeri. Cum a schimbat inflația prețul unui burger

Același lucru s-a întâmplat în toată lumea, iar o statistică Biroului de Statistică a Muncii din SUA a aratăt cum a schimbat inflația prețul unui burger.

Astfel, carnea a înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri de preț dintre produsele alimentare: carnea de vită măcinată costă acum cu aproape 15% mai mult decât în aprilie 2021, iar baconul este cu 17,7% mai scump decât în urmă cu un an. Pe de altă parte, prețul roșiilor a crescut cu doar 0,4% în decurs de un an, ceea ce arată că unele articole au suferit mai puțin inflație decât altele. Cu o creștere de preț de 6,2%, legumele proaspete în ansamblu au înregistrat cea mai mică rată de inflație dintre toate categoriile de alimente.

Energia, elementul cel mai volatil din Indicele prețurilor de consum împreună cu alimentele, a determinat și mai mult creșterea generală a prețurilor. În criză a lanțurilor de aprovizionare în urma invaziei rusești din Ucraina și a sancțiunilor care au urmat, costurile energiei au crescut cu 30,3% din aprilie 2021. Această creștere este independentă de efectul de bază, deoarece prețurile la energie atinseseră deja nivelurile pre-pandemice din nou în urmă cu un an.

Potrivit sursei citate, prețul final al unui burger a fost afectat de creșterea cu 10,1% a chiflei, cu 12,7% a salatei, cu 0,4% a tomatelor, cu 17,7% a baconului, cu 14,8% a cărnii tocate de vită și cu 9,2% a sosurilor care intră în compoziția acestuia.

Consumul de burgeri în România

Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare din mai multe categorii, cu ocazia Zilei Internaționale a Burgerilor (26 mai), a oferit date din platformă referitoare la consumul de burgeri din țara noastră.

Așadar, comenzile în perioada mai 2021- mai 2022, românii au comandat în această aplicație 6,1 milioane de burgeri la nivel național, din care bucureștenii au cumpărat mai mult de 2.500.000.

În ceea ce privește comenzile ce conțin burgeri, la nivel global, România ocupă al patrulea loc, iar topul orașelor din România cu cel mai mare “consum” de burgeri este format, în ordinea comenzilor, din București, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova și Iași.

Burgerii se află printre produsele preferate comandate de români, iar sărbătorile anuale nu fac excepție, de aceea, românii au comandat peste 6.000 de burgeri cu ocazia Crăciunului și peste 8000 de burgeri cu ocazia sărbătorilor Pascale.

15% dintre burgerii comandați în perioada analizată sunt reprezentați de opțiunile vegetariene sau vegane, iar 9% dintre comenzi sunt plasate între 23:00 – 02:00. Vineri este ziua în care se comandă cei mai mulți burgeri. 

Titlul de cea mai scumpă comandă de burgeri și alte produse aparține unui utilizator care a achiziționat 36 burgeri de pui, cartofi prăjiți și sos de maioneză în valoare de 1380 lei.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...