Cum a văzut presa internaţională alegerile parlamentare din România

Presa internaţională dedică spaţii largi alegerilor din România, prezentând rezultatele exit-poll-urilor şi comentând posibilele urmări ale acestui scrutin, dominat clar de coaliţia guvernamentală de centru-stânga.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 08:50
Cum a văzut presa internaţională alegerile parlamentare din România

Wall Street Journal. Alegătorii români şi-au exprimat sprijinul faţă de o coaliţie de stânga condusă de premierul ţării, în timp ce disputa dură între liderii acestei tinere democraţii ameninţă dezvoltarea sa economică, afirmă Wall Street Journal.

Prezentând rezultatele principalelor exit-polluri, cotidianul aminteşte disputa politică dintre preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, care a încercat să îl înlăture pe acesta de la conducerea ţării. Wall Street Journal avertizează că este posibil ca, în pofida rezultatelor alegerilor, Băsescu să nu îl nominalizeze pe Ponta la conducerea viitorului Guvern, deşi acest lucru ar putea aduce instabilitate sau chiar noi alegeri.

Financial Times Cotidianul economic britanic Financial Times aminteşte, de asemenea, că cei doi oficiali sunt rivali înverşunaţi de când Guvernul USL (Uniunea Social Democrată) a încercat, în vară, să îl demită pe preşedinte.

Spre deosebire de WSJ, cotidianul britanic consideră că victoria clară a USL ar putea scădea posibilitatea unei instabilităţi politice generate de o încercare a preşedintelui de a nominaliza un alt premier. Dar, subliniază acesta, alegerile prezidenţiale au loc abia în 2014, motiv pentru care se anunţă o perioadă de coabitare dificilă.

Unii analişti au speculat că Guvernul, sprijinit de un mandat popular puternic, ar putea să încerce din nou, în câteva luni, să îl demită pe preşedinte, deşi Ponta a negat acest lucru.

Într-un comentariu postat pe blogul aceluiaşi cotidian, analistul Andrew MacDowall consideră că deşi alegerile sunt tranşate, ceea ce se va întâmpla pe viitor nu este clar încă, în timp ce „vicleanului” Băsescu îi rămân puţine cărţi de jucat.

Există posibilitatea ca „bătăiosul” Băsescu să încerce să îşi folosească pârghiile politice pentru a forţa o rupere postelectorală a USL şi a atrage formaţiunile mai influenţabile din cadrul coaliţiei în scopul de a forma o coaliţie cu ARD, PPDD şi reprezentanţii minorităţilor, în special cei maghiari. Băsescu ar putea vedea acest lucru drept o şansă de a preveni o altă încercare de demitere.

Timothy Ash, de la Standard Bank, consideră însă improbabil un astfel de scenariu, având în vedere victoria covârşitoare a USL. În timp ce trecerea dintr-un partid în altul este ceva obişnuit în politica românească, umilirea ARD în sondaje ar putea face din aceasta o strategie foarte riscantă. Această tentativă ar putea, de asemenea, să plonjeze România într-o nouă criză constituţională.

The Independent Tot despre posibila instabilitate a acestei ţări devastate de o luptă politică aprigă scrie şi cotidianul britanic The Independent, referindu-se la rezultatul alegerilor parlamentare de duminică.

Acesta aminteşte, de asemenea, că Băsescu declarase anterior că nu îl va mai nominaliza din nou pe Ponta în funcţia de premier. El l-a acuzat pe premier că serveşte interesele Rusiei şi a descris alegerile de duminică drept o opţiune între Statele Unite şi UE, pe de o parte, şi Rusia, de cealaltă parte.

Deutsche Welle Exit-poll-urile arată că alianţa de centru-stânga a premierului Victor Ponta a „valsat” către o majoritate parlamentară absolută, scrie şi Deutsche Welle, subliniind că rezultatele respectă previziunile sondajelor anterioare.

BBC News Online prezintă, de asemenea, rezultatele exit-poll-urilor, rezumând disputele politice dintre Ponta şi Băsescu din această vară, o piedică majoră în calea coabitării.

AP: Irish Examiner preia o ştire AP care atrage atenţia asupra condiţiilor meteorologice pe care le-au înfruntat românii pentru a merge la vot, dar şi asupra rezultatelor care ar putea inflama rivalitatea personală dintre principalii doi lideri ai ţării. Mulţi români s-au săturat de lupta pentru putere dintre aceştia, mai ales în condiţiile în care ţara rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte membre ale Uniunii Europene, subliniază agenţia.

Ştirea AP este preluată, de asemenea, de mai multe posturi locale de televiziune din Statele Unite, dar şi de Fox News, precum şi de publicaţii precum cotidianul american Washington Times sau cel canadian Vancouver Sun.

Al-Jazeera Postul de televiziune Al-Jazeera, care şi-a trimis un jurnalist la Bucureşti, prezintă un material amplu despre alegerile din România, enumerând rezultatele exit-poll-urilor, dificultăţile legate de viitoarea coabitare între premier şi preşedinte, precum şi rata de participare scăzută.

Agenţia chineză Xinhua prezintă, de asemenea, rezultatele exit-poll-urilor, amintind că alegerile locale din iunie au oferit o victorie semnificativă noii coaliţii de guvernământ.

În Australia, cotidianul West Australian şi postul SBS prezintă un scurt portret al premierului Victor Ponta, „un politician tânăr şi ambiţios, acuzat de adversarii săi că îndepărtează ţara de la calea europeană”.

Deşi vorbeşte fluent engleza şi franceza, adversarii săi politici l-au acuzat pe acesta de limbaj dublu atunci când vine vorba despre proiecte europene, adaugă cotidianul australian. El este un susţinător puternic al parteneriatului strategic cu Statele Unite, acesta fiind unul dintre puţinele puncte comune cu rivalul său Băsescu, subliniază şi SBS

Irish Times atrage atenţia că o posibilă luptă pentru putere declanşată în urma acestor alegeri ar putea complica negocierile cu FMI. Cotidianul aminteşte şi de rata mică de participare la vot, influenţată, pe de o parte, de ninsori, ploaie şi ceaţă, dar şi de faptul că populaţia este profund nemulţumită de politicieni, pe mulţi dintre ei considerându-i corupţi.

România se află mult în spatele altor state foste comuniste ca Polonia, Ungaria sau Cehia, străduindu-se să furnizeze apă şi electricitate celor aproximativ 19 milioane de locuitori ai săi. Reformele precum privatizarea şi cea a sistemului de sănătate nu s-au materializat.

Alegerile din România au atras atenţia şi presei din Pakistan. Astfel, cotidianul International The News şi postul de televiziune Geo TV scriu despre rezultatele alegerilor şi posibilitatea apariţiei unor noi dispute politice, ce ar putea complica negocierile cu FMI.

În Israel, Ynetnews.com anunţă rezultatele exit-poll-urilor, în timp ce Jerusalem Post subliniază că sistemul de vot mix ar putea oferi USL o majoritate şi mai confortabilă.

Postul de televiziune iranian Press TV prezintă, de asemenea, victoria coaliţiei conduse de Victor Ponta, în timp ce Vocea Rusiei atrage atenţia asupra caracterului categoric al acesteia.

Agenţia United Press International prezintă, de asemenea, exit-poll-urile, amintind că primele rezultate parţiale sunt aşteptate luni.

Daily Express, Belfast Telegraph şi Irish Independent afirmă că exit-poll-urile îi conferă Guvernului de centru-stânga o victorie clară în alegerile prezidenţiale, dar rezultatele ar putea accentua rivalitatea dintre principalii doi oameni politici ai ţării, generând noi dispute politice.

Voice of America prezintă, de asemenea, rezultatele, subliniind că scrutinul a fost monitorizat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Postul de televiziune francez France 24 atrage atenţia că investitorii şi analiştii economici au declarat că posibilele noi tulburări politice ar fi ultimul lucru de care ar avea nevoie cea de-a doua cea mai săracă ţară din UE, care se luptă să îşi revină după măsurile de austeritate dureroase la care a fost supusă.

Cotidianul francez Le Nouvel Observateur aminteşte de criticile dure pe care şi le-a atras premierul din partea Bruxelles-ului şi Statelor Unite în cazul tentativei sale din această vară, în timp ce postul de televiziune TF1 avertizează că reconfirmarea lui Ponta în funcţia de premier nu este câştigată încă.

Site-ul elveţian swissinfo.ch preia o ştire a agenţiei SDA-ATS, care prezintă rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, subliniind că USL a profitat din plin de nemulţumirea faţă de preşedintele Traian Băsescu şi faţă de precedentul Guvern, care a instaurat măsuri de austeritate nepopulare precum reducerea salariilor şi creşterea impozitelor.

Le Figaro prezintă pe scurt exit-poll-urile, în timp ce Liberation dedică un articol amplu alegerilor din România.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...