1EUR = 4.8341 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Cum afectează taxa clawback profitabilitatea producătorilor farma

Marii jucători din industria farmaceutică şi-au schimbat semnificativ strategiile ca urmare a introducerii taxei clawback în urmă cu 3 ani. Au preferat să exporte mai mult, astfel că, afacerile se menţin pe un trend ascendent, fapt la care contribuie şi piaţa. Analiştii Tradeville apreciază că titlurile companiilor listate la BVB merită cumpărate.

23 oct, 2014 | Tradeville

Adoptată în anul 2011, taxa clawback se aplică în industria farmaceutică românească pentru ca producătorii de medicamente să contribuie la finanțarea sistemului public de sănătate cu o sumă de bani variabilă în funcție de veniturile realizate. Deși modificată pentru a fi mai prietenoasă cu contribuabilii, rămâne controversată, iar noul proiect privind taxa clawback lansat în discuție publică de autorități nu cuprinde solicitările venite din partea industriei. La trei ani de la introducerea acestei taxe, ea nu a rezolvat deficitul bugetului de sănătate, ba mai mult, este, în opinia reprezentanților industriei, o frână în dezvoltarea companiilor producătoare de medicamente generice prin diminuarea producției locale, amânarea investițiilor în dezvoltare și chiar reducerea de personal.

Cu toate acestea, potrivit firmei de cercetare și studii de piață Cegedim România, piața farmaceutică românească ar putea crește cu 2,7% în acest an, fată de 2013. Compania estimează până în 2018 o creștere medie anuală de 4,8%. Studiul Cegedim atrage atenția asupra faptului că rentabilitatea nu va crește în același ritm cu vânzările, că majorările din trecut nu se vor mai repeta în condițiile în care măsurile bugetare și de finanțare din acest moment nu permit alte creșteri.

Citeşte care este efectul asupra valorii acţiunilor producătorilor români aici

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO