Cum afli dacă ești pe cale să fii victima unei fraude financiare? Trei site-uri specializate unde poți verifica dacă ești în vizorul ”hakerilor”

În perioada Sărbătorilor de iarnă, fraudele online se înmulțesc, anunță specialiștii în cyber security ai ING Bank și ai DNSC. Despre cum ne putem proteja, la ce să fim atenți și de unde putem culege informații care să ne confirme dacă suntem pe cale să devenim victima unui atac online, ne povestesc aceștia în continuare.
Gabriela Ţinteanu - joi, 07 dec. 2023, 22:07
Cum afli dacă ești pe cale să fii victima unei fraude financiare? Trei site-uri specializate unde poți verifica dacă ești în vizorul ”hakerilor”

Ți-ai făcut o rezervare pe booking pentru următoarele zile libere? Ai și plătit eventual! Ai putea avea surpriza ca la câteva zile după ce rezervarea a fost confirmată, să ți se spună că există anumite inadvertențe și că s-ar putea să fie o rezervare dublată. Ca ”booking.com” să fie sigur că tu vei veni și că ai făcut rezervarea îți mai sunt solicitate câteva detalii care țin de datele tale personale, inclusiv ale cardurilor și conturilor bancare. Le oferi, cu bunăcredință, și apoi descoperi că îți tot dispar banii din cont și constați că ai fost victima unei fraude. O fraudă care nu a fost făcută de booking sau de hotelul la care ai făcut rezervarea.

La ora actuală, atacurile de phishing și fraudele din conturile bancare iau o amploare tot mai mare. Frauda de pe Booking este una dintre cele mai complicate: atacanții au reușit să fure credențialele (datele de identificare și accesul la pagina de închirieri prin booking) unui hostes al site-ului oficial. În concluzie, autorii fraudelor online s-au specializat și devin din ce în ce mai buni, arată specialiștii ING Bank, Cyber Geek ProVision și ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring & Prevention, ING Bank, alături de ceilalți specialiști în cyber security, încearcă să identifice câteva soluții care te pot feri de atacurile cibernetice care te pot lăsa fără bani în buzunar.

  1. Să fii vigilent! Să nu fii multitasting atunci când faci o plată online. Atenția trebuie captată doar de operațiunea de plată online
  2. Nu ar fi lipsit de interes ca băncile să introducă un test de siguranță a plăților online în care să oferi indicii despre identitatea ta. ”Revolut are un mic test de acest fel. Și am avut surpriza să constat că, doar 5% au răspuns corect”, spune George Drăgușin, Cyber Geek ProVision.
  3. Să fii totdeauna suspicios atunci când este vorba de situații financiare și eventual, să apelezi la soluția oferită de majoritatea băncilor: crearea din aplicație a unui card virtual.

Despre cum să identifici un scam și să te ferești de ofertele false, specialiștii spun că trebuie să ai o gândire logică, critică și circumspectă:

  1. De ce doar eu primesc astfel de oferte?
  2. Te-ai întâlnit doar online cu persoana care îți propune astfel de câștiguri neașteptate? Fii circumspect!
  3. Dacă este o oportunitate atât de mare de a câștiga bani, de ce nu au apărut știri în întreaga mass-media? Îmi apar doar mie?
  4. Întreabă un specialist!

Așa cum arată directorul direcției de comunicare, marketing și media din DNSC, Mihai Rotariu, pe www. sigurantaonline.ro există un test la întrebările căruia, dacă poti răspunde corect, înseamnă că ești ferit de fraudă în cazul descris. De asemenea, există câteva site-uri internaționale la care poți apela pentru a verifica câteva date esențiale despre site-urile fantomă care pot înghiți bani. Cum tot urmează Crăciunul, vânzările online se vor intensifica. Dacă nu sunteți sigur că site-ul de cumpărături este unul real și că plătiți o marfă care nu vă va fi livrată niciodată, îl puteți verifica pe www.scamadviser.com.

Dacă aveți suspiciuni în legătură cu anumite fișiere pe care le primiți, analizați fișierele, domeniile, IP-urile și URL-urile suspecte pentru a detecta programe malware și alte încălcări, împărtășindu-le automat cu comunitatea de securitate cerând informații la www.virustotal.com.

Dacă vreți să știți dacă adresa dumneavostră de email a fost compromisă și parolele tale nu mai sunt în siguranță, îți poți verifica adresa de mail pe www.haveibeenpwned.com.

Raportarea incidentelor de plată la organele competente și chiar la poliție este și ea importantă, chiar dacă, pe moment, nu pare a avea efect. De exemplu, la nivel mondial, dintre cei care au fost păcăliți prin metoda scam, 7% și-au recuperat banii păierduți.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...