Cum alegem instalatorii de panouri fotovoltaice? Tot ce trebuie să știi despre program Casa Verde Fotovoltaice

Fondurile AFM pentru actualul program Casa Verde Fotovoltaice s-au epuizat în doar câteva minute. Pentru viitorii prosumatori aventura nu s-a încheiat. Urmează etape la fel de importante ca alocarea fondurilor. Ca procesul să fie unul ușor, contează foarte mult alegerea unui instalator validat, cu experiență și expertiză, capabil să ofere consultanță profesională.
Ion Dobreanu - joi, 17 aug. 2023, 16:52
Cum alegem instalatorii de panouri fotovoltaice? Tot ce trebuie să știi despre program Casa Verde Fotovoltaice

Anamaria Marin, Head of Marketing e-Home Enel, a vorbit la România Tv despre tot ce ar trebui să știe românii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice acasă.

1. Fondurile AFM din sesiunea actuală a programului Casa Verde Fotovoltaice s-au epuizat în doar câteva minute pentru fiecare dintre regiunile țării. Aceasta a fost etapa în care consumatorii au putut să-și depună cererile pentru obținerea finanțării pentru un sistem fotovoltaic care să le ofere statutul de prosumator. Care este etapa următoare?

A fost finalizată etapa de depunere contestații în cazul instalatorilor respinși și de asemenea cea pentru instalatorii aprobați, etapa de depunere a garanției a fost finalizată.

În acest moment, ”mingea” este în terenul AFM care urmează să valideze și să afișeze lista de instalatori care vor implementa proiectele fotovoltaice pentru consumatori; Enel se numără deja printre instalatorii validați, am fost parte a acestui program și în sesiunile anterioare, când am implementat cu succes peste 600 de proiecte fotovoltaice.

Din punctul de vedere al consumatorului, acesta va avea acces, cât de curând, la lista completă de instalatori validați, care va fi publicată pe site-ul AFM și va putea alege de acolo instalatorul cu care dorește să continue proiectul.

2. Cât timp are la dispoziție solicitantul pentru a alege un instalator validat?

Din momentul publicării listei cu instalatorii validați solicitantul va avea la dispoziție 90 de zile să selecteze instalatorul și să primească răspuns de la acesta cu privire la eligibilitate și la corectitudinea documentelor încărcate.

3. Ne putem schimba ulterior instalatorul, dacă dorim?

Da. Pe parcursul programului, beneficiarul are opțiunea să își schimbe instalatorul o singură dată.

4. Pentru că instalatorii vor avea obligativitatea verificării documentelor, să reamintim ce cheltuieli sunt eligibile, pentru ca beneficiarii să știe la ce să se aștepte:

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:
a) Achiziția sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minimum 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice, invertor/invertoare, structura de susținere a sistemului, tablou electric curent continuu/curent alternativ;
b) Cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;
c) TVA aferent cheltuielilor eligibile.

5. Cum să ne alegem instalatorii de panouri fotovoltaice?

Fiind vorba despre o investiție consistentă pentru fiecare gospodărie, este foarte important ca solicitanții să aleagă cu grijă instalatorul cu care vor instala ulterior sistemul fotovoltaic. Din rolul de instalator validat, noi la Enel sfătuim solicitanții să își aleagă un partener de încredere, care să poată dovedi:

1. Experiența și expertiza – de la A la Z: Când alege un instalator, solicitantul trebuie să se asigure că alege pe cineva care poate susține proiectul tău din prima etapă și până la finalizare. Noi suntem aici pentru a face exact asta – de la planificare la punerea în funcțiune, ținem informați solicitanții cu evoluția dosarului și ne asigurăm că vor beneficia de o experiență plăcută și fără stres.

2. Consultanță profesională: Nu este doar despre instalare, este și despre a deveni prosumator: un aspect important în tranziția către energie verde este obținerea statutului de prosumator. Enel nu numai că se ocupă de documentația necesară pentru actualizarea certificatului de racordare de prosumator, dar oferă și consultanță pentru a ghida pașii solicitantului în acest proces.

3. Transparență și plăți corecte: un instalator nu ar trebui să solicite sume în avans, cu excepția contribuției proprii, dacă valoarea finală a proiectului solicitat depășește finanțarea obținută de la AFM. Enel nu solicită sume achitate în avans diferite de contribuția ta proprie, așa cum este menționată în ghidul programului AFM – Casa Verde 2023. Totul este transparent, așa cum ar trebui să fie.

4. Randament și eficiență energetică: investiția solicitantului contează. De aceea, oferim sisteme fotovoltaice de cea mai înaltă calitate și asigurăm un randament superior, cu recuperarea investiției în cel mai scurt timp posibil.

6. Ce tip de sistem pune la dispoziție Enel în actuala ediție a programului Casa Verde Fotovoltaice?

Oferta tehnică a Enel cuprinde soluții de panouri fotovoltaice monofazice si trifazice, cu puteri instalate de la 3 kWp și până la 10 kWp. Sistemele fotovoltaice oferite de Enel conțin, pe lângă panouri fotovoltaice cu garanție de 12 ani, invertor cu garanție 10 ani, un modul Wi-Fi care comunică în timp real cu aplicația și arată producția sistemului, sistemul de prindere și conectica.

Prețurile acestor soluții încep de la 22.200 de lei și, în funcție de putere și de tipul de branșament, pot ajunge la 56.000 de lei. Din aceste sume, clienții au de achitat, pentru o soluție la cheie, între 2.200 de lei și 36.000 de lei. Transportul, instalarea și punerea în funcțiune a acestor sisteme sunt incluse în pachetul oferit de Enel.

7. Unde putem găsi mai multe informații despre actuala sesiune a programului Casa Veche Fotovoltaice?

Bineînțeles, pe site-ul Administrației Fondului pentru Media, precum și pe site-ul nostru, enel.ro, la secțiunea Prosumatori Programul AFM, Enel instalator AFM.

Beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice pot conta pe Enel ca partener de încredere, în calitate de instalator validat AFM și consilier cu experiență în evaluarea tehnică și obținerea avizelor, pentru a intra mai rapid în rândul celor care se bucură, ca prosumatori, de costuri reduse și eficiență energetică pe termen lung.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân aceleași, dar va exista mai mult spațiu de negociere a traseelor de ajustare
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân ...
Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat luni, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis, a......
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru anul 2023
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru ...
Teilor Holding S.A., grupul de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente de gaming din ecosistemul Legion
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Lenovo lansează, în România, prima țară din Europa, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Aproape 11.500 de porci de la o fermă din satul Negreni, din oraşul Scorniceşti, vor fi eliminaţi după ce în exploataţia ...