Schimbare de radicală de comportament. Cum ar trebui să arate magazinul ideal, post Covid 19

Plimbările lungi prin magazine și plăcerea de a analiza fiecare ofertă au fost înlocuite acum de graba de a părăsi cât mai rapid magazinul. Conform unui studiu la nivel global, retailerii care vor găsi soluții care vor scurta șederea consumatorilor în magazin vor câștiga. 
Economica.net - sâm, 23 ian. 2021, 13:53
Schimbare de radicală de comportament. Cum ar trebui să arate magazinul ideal, post Covid 19

Cu fiecare minut petrecut de un român în magazin (mall), cheltuiala sa în acel centru comercial creștea cu 0,2 lei-1 leu. Se întâmpla în 2013, concluzia apărând într-un studiu realizat de DTZ (actualmente Cushman & Wakefield), cu scopul de a explica modurile prin care consumatorii puteau fi influențați să lase mai mulți bani în magazinele pe care le frecventează.

Suntem în 2021, după aproape un an de viață în pandemie și consumatorii își doresc lucruri diametral opuse. Studiul Top 10 Global Consumer Trends 2021, realizat de compania de cercetare Euromonitor la nivel global, indică faptul că în jur de 35% dintre consumatori vor ca magazinele pe care le frecventează să le permită să poată alege produsele de pe raft și să iasă imediat după ce le-a achiziționat.

Consumatorii vor să scaneze singuri QR codurile

Aproape la fel de mulți preferă să scaneze articolele în timp ce fac cumpărături și să plătească cu telefonul mobil, în timp ce în jur de 33% dintre ei vor să fie recunoscuți după față de echipamente pentru a primi automat bonusuri pentru loialitate.

O treime dintre respondenți îți doresc, de asemenea, să poată vedea informații suplimentare prin afișajele interioare ale raftului și să aibă la dispoziție cabine virtuale de probă pentru a vedea cum le stă cu un anumit produs vestimentar.

Indiferent cât de avangardiste ar fi dorințele lor, conform studiului Euromonitor, odată cu pandemia Covid-19 s-a încheiat, cel puțin pentru moment, era consumului impulsiv. Acum, totul este planificat și documentat înainte de vizita efectivă.

 “COVID-19 a redus cumpărăturile de impuls, iar vizitele în magazin sunt acum planificate. Consumatorii trebuie să își programeze majoritatea activităților pe care le făceau odată spontan, cum ar fi vizitele la magazin, evenimente și mesele. Își doresc însă același grad de comoditate ca și înainte, ceea ce i-a îndreptat spre canele digitale pentru flexibiliatte. Pandemia a accelerat adoptarea digitală. Comerțul digital oferă o experiență perfectă fără a fi necesară interacțiunea umană, componentă cu care consumatorii sunt familiarizați. Cu toate acestea, utilizarea canalelor digitale variază în funcție de generații, iar întreprinderile trebuie să țină cont de acest lucru. Consumatorii mai tineri preferă digitalul interacțiuni, în timp ce consumatorii mai în vârstă preferă să vorbească cu oamenii reprezentanți ai serviciului cu clienți”, explică analiștii Euromonitor.

Lipsa produselor de pe stoc dă bătăi de cap unei treimi dintre consumatori

Indiferent care ar fi preferința însă, există probleme cu care consumatorii se confruntă atunci când folosesc servicii precum click and collect.

Potrivit Euromonitor, peste 30% dintre respondenți sunt nemulțumiți de lipsa produselor de pe stoc și de faptul că timpul în care mgazinele pot fi deschise s-a redus. De asemenea, în jur de 25% dintre respondenți se plâng de cozi și de faptul că procesul de colectare a produselor durează prea mult.

“Metode noi, cum ar fi codurile QR, permit consumatorilor să navigheze prin meniuri sau să caute produse în timp ce stau la coadă pentru a intra în magazin sau a plăti. Currys PC World din Marea Britanie, spre exemplu, și-a pus consultanții din magazin să vorbească cu clienții online, într-o încercare de a reproduce experiența din magazin”, mai spun analiștii Euromonitor.

Mai atenți la cheltuieli

În ceea ce privește apetitul de consum, analiștii Euromonitor se așteaptă la diminuări ale sumelor cheltuite odată cu declinul economic, ceea ce înseamnă că, pentru a continua să facă profit, retailerii ar trebui să investească și mai mult în ai face pe clienți să se simtă confortabil.

Aceasta prespune să prioritizeze investițiile în măsurile de securitate și să nu facă schimbări majore în zonele în care există deja obiceiuri de consum bine conturate. Perioada COVID-19 servește oricum ca perioadă de probă, iar companiile care se bazează pe relațiile cu publicul au șansa să testeze tot felul de metode de self-service, operațiuni fără atingere sau nesupravegheate.

Studiul Euromonitor International este realizat pe baza unor date obţinute din 100 de țări.

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Compania indiană de medicamente Torrent Pharmaceuticals, prezentă în circa 40 de state din lume, a decis dizolvarea şi lichidarea subsidiarei sale din România - Torrent Pharma SRL. Firma e......
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Perioada în care s-a identificat şi remediat o breşă de securitate a crescut cu şapte zile, în 2021 faţă de anul ...
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor ...
China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat ...
Cărbunele, principala sursă de producere a energiei în România, duminică dimineaţă
Cărbunele, principala sursă de producere a energiei în România, duminică dimineaţă
Cărbunele era, duminică dimineaţă, principala sursă de generare a energiei electrice, acoperind 27% din producţia totală ...