Cum arată conacul boierilor Ghica din judeţul Iaşi şi cât costă o noapte de cazare. GALERIE FOTO

Conacul Polizu a fost deschis acum două luni, iar turiştii au început deja să-i calce pragul. Americanii şi britanicii se arată şi ei interesaţi.
Andrada Ghira - sâm, 21 iul. 2012, 21:06
Cum arată conacul boierilor Ghica din judeţul Iaşi şi cât costă o noapte de cazare. GALERIE FOTO

Multe case boiereşti, conace şi castele stau în paragină în toată ţara. Unele dintre ele au fost cumpărate şi recondiţionate. Altele sunt de vânzare pe site-urile internaţionale. Dar cele mai multe au fost năpădite de buruieni.

Un vechi conac din satul Maxut, judeţul Iaşi, şi-a recăpătat strălucirea de acum 130 de ani. Conacul Polizu, înconjurat de zeci de hectare de verdeaţă, de livezi cu vişini şi cireşi, nu mai poartă semnele comunismului, atunci când a fost transormat într-un depozit al CAP-ului. Locul sacilor de mere a fost luat de parchet nou, pereţii au fost zugrăviţi, iar mobila cumpărată din anticariate completează aerul de-altă dată al casei boiereşti.

Conacul Polizu a fost construit în 1878 de familia Ghica, iar până în 1946 a fost reşedinţa de vară a familiei. În perioada comunistă, conacul a fost folisit de armata rusă, iar până în 1989 a funcţionat ca CAP.
Moştenitoarea Irina Ioana Rişcuţia a reuşit să îşi recapete proprietatea după lungi procese, cu ajutorul unui om de afaceri din zonă, Constantin Ştefănucă. Restaurarea conacului a început în 2005, iar în luna mai a acestui an şi-a deschis porţile turiştilor care caută liniştea naturii în locul staţiunilor aglomerate.

„Conacul a fost renovat cu scopul de a fi introdus în circuitul turistic. Încă nu putem vorbi de un flux de turişti, dar avem cereri chiar şi din partea turiştilor din SUA şi Marea Britanie, care caută astfel de locaţii şi care au bugetul pentru a-şi petrece o vacanţă deosebită. Am avut cereri şi pe partea de corporate şi am organizat evenimente”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Silvia Ştefănucă, manager de proiect al Conacului Polizu. 

Pentru renovarea conacului au fost folosiţi bani din vânzarea altor proprietăţi care au aparţinut moştenitoarei. Preţurile de cazare variază în funcţie de camera aleasă. O cameră junior suite deluxe costă 150 de euro/noapte, cu mic-dejun şi mini bar inclus. O cameră deluxe costă 130 de euro/noapte, iar una standard 110 euro/noapte.

„Am început să colaborăm cu o agenţie din Marea Britanie, care a fost disponibilă să ne promoveze. Turiştii sunt interesaţi de casele cu istorie, la tară, unde pot vedea cum e face o căpiţă de fân, cum se găteşte, cum se trăieşte la sat. Dorim ca pe viitor să participăm şi la târguri de turism, de lux, şi să atragem şi un segment de clienţi pe parte de evenimente, în special pentru nunţi”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Silvia Ştefănucă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...