1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

Companii

Cum arată hotelul din Bucureşti, renovat de patronul Niro, dar care nu se mai deschide

Omul de afaceri Dumitru Nicolae, patronul companiei Niro, a investit în renovarea unuia dintre cele mai vechi hoteluri din Bucureşti - Grand Hotel du Boulevard. Deşi lucrările au fost fnalizate, unitatea nu a fost deschisă.

22 feb, 2015 | ECONOMICA.net

Clădirea Grand Hotel du Boulevard, unul dintre cele mai vechi hoteluri din România, fost cumpărată cu circă 2,3 milioane de euro de Nicolae Dumitru în 2004 de la Corneliu Iacobov. Lucrările de renovare au început în cu câţiva ani, însă nu a fost inaugurată, deşi s-a vehiculat faptul că imobilul ar putea fi transformat în clădire de birouri. 

Cel mai modern hotel

Terenul pe care a fost ridicat hotelul, aflat peste drum de Cercul Militar, a aparţinut postelnicului Constantin Cantacuzino. În 1867, bijutierul Jacques Herdan începe construcţia clădrii, după ce a cumpărat terenul de la vel vornicului Grigore Băleanu. Patru ani mai târziu, lucrările de construcţie sunt finalizate, iar Bucureştiul are la aceea vreme cel mai modern hotel.

Hotelul avea unul dintre cele mai luxoase restaurante din oraş şi oferea clienţilor produse din bucătăria franţuzească şi românească, cu trufandale în orice sezon, şi vinuri româneşti, franţuzeşti şi italieneşti. Printre personalităţile care au locuit aici se numără  Constantin Brâncuşi, întors din Franţa în 1924, sau Al. Kiriţescu, în vremea când lucra la piesa „Gaiţele". De asemenea, în cafeneaua hotelului se întâlneau frecvent Octavian Goga, Onisifor Ghibu şi Ilarie Chendi, precum şi Mihail Sadoveanu cu Şt. O. Iosif. Citeşte mai multe despre istoria hotelului AICI.

Patronul Niro, arestat la domiciliu

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, cercetat penal în dosarul Microsoft, este arestat la domiciliu din luna ianuarie a acestui an. Referitor la faptele reţinute în sarcina lui Nicolae Dumitru, DNA arată că premisele încheierii contractului-cadru se referă la faptul că în 2003, în contextul în care distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României a fost identificată ca fiind o posibilă afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa înlesnească încheierea şi respectiv derularea contractului, prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare.

'Astfel, în această afacere a fost cooptat şi Nicolae Dumitru, care trebuia să îşi exercite influenţa asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Şerban Mihăilescu, Dan Nica) pentru a obţine încheierea contractului. Pentru obţinerea unui profit substanţial, care să asigure şi plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administraţia publică şi astfel, în funcţie de numărul de licenţe achiziţionat, preţul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (între 47 şi 60% raportat la preţul de listă)', au constatat procurorii.

CITEŞTE ŞI Dosarul Microsoft: Arest la domiciliu pentru Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO