Cum arată orașele viitorului. 10 proiecte rupte din filmelele SF

Zece orașe futuriste sunt în stadiul de planificare și schimbă tot ceea ce știam despre modul de a locui. Arhitecții și-au pus în aplicare planurile ambițioase, care pun la un loc soluții la probleme globale, precum schimbările climatice și criza locuințelor.
Ion Dobreanu - lun, 02 ian. 2023, 10:29
Cum arată orașele viitorului. 10 proiecte rupte din filmelele SF

Dezeen, revistă online de arhitectură, a făcut un top 10 al acestor proiecte de orașe care arată ca în filmele SF.

Primul loc în topul orașelor high-tech îl ocupă orașul ca un zgârie-nori, lung de 170 de km, aproape cât distanța rutieră dintre București și Brașov. Guvernul din Arabia Saudită a dezvăluit lumii vara aceasta planurile urbanistice pentru un oraș-oglindă, înalt de 500 de metri, cu fațade placate cu oglinzi și lat de doar 200 de metri, numit simplu, The Line. În traducere, Linia. Asta ar urma să străbată terenul arid din apropierea Mării Roșii.

Nouă milioane de oameni. Aceasta ar fi capacitatea de găzduire a viitorului oraș, care vine să pună la încercare orașele construite în plan orizontal. Dacă în exterior zidurile sunt oglinzi, în interior, grădini verticale vor răcori viitorii locuitori ai orașului. Pe lângă zonele rezidențiale, vor mai fi și spații comerciale, de distracții, parcuri și școli, toate dispuse într-un concept cunoscut sub numele de Zero Gravity Urbanism.

The Line

Într-o locație încă necunoscută, în vastul deșert american, ar urma să fie ridicat de la zero orașul Telosa, casă pentru cinci milioane de locuitori. Proiectat de renumit arhitect Bjarke Ingels de la studioul BIG, iar ideea orașului aparține antreprenorului miliardar Marc Lore, care speră ca proiectul să devină cel mai sustenabil oraș din lume.

Telosa

Tot studioul de arhitectură BIG semnează un alt proiect de anvergură. Este vorba de BiodiverCity, ce presupune dezvoltarea a trei insule artificiale cu o suprafață de peste 1.800 de hectare în largul insulei Penang din Malaysia. Insulele ar urma să fie conectate printr-o rețea autonomă de transport, nu vor fi mașini. Clădirile ar urma să fie construite din în mare parte din materiale naturale, precum bambus, lemn și beton obținut din materiale reciclate.

Biodivercity Malaysia

Egiptul a anunțat în 2015 că va construit o nou capitală, care nu a primit încă un nume. Noul oraș ar urma să fie casă pentru șapte milioane de oameni, a cărui construcție ar costa 58 de miliarde de dolari. Însă ritmul de dezvoltare este unul lent. În prezent populația din Cairo este de circa 20 de milioane de locuitori, iar estimările arată că acest număr se va dubla până în 2050.

Noul Cairo

Și statul Andhra Pradesh, un stat din sud-estul Indiei își va schimba și el capitala. Amplasat pe malul râului Krishna, Amaravati va fi noua capitală. Orașul va fi construit în jurul unei clădiri guvernamentale, iar mai  mult de 60% va fi ocupa de verdeață sau apă.

Amaravati, India

Smart Forest City, proiectat de arhitectul italian Stefano Boeri, va avea 7,5 milioane de plante și copaci care absorb dioxidul de carbon pe cele 557 de hectare. Orașul este proiectat să găzduiască 130.000 de oameni lângă Cancun, Mexic, în case la prețuri accesibile, acoperite de plante. Smart Forest se vrea a fi o grădină botanică în interiorul unui oraș contemporan care are la bază moștenirea mayasă.

Smart Foresc, Cancun, Mexic

The Orbit este un alt oraș care ar urma să transforme o localitate agricolă din Canada prin utilizarea la scară largă a fibrei optice, a dronelor și vehiculelor autonome. Proiectat de arhitecții de la firma canadiană Partisans, orașul este o versiune modernă a grădinilor englezești de la început de secol XX.

Arhitecții vor ca prin noul oraș să fie echilibrate noile tehnologii cu cadrul agrar existent, și să crească numărul de locuitori de la 30.000 la 150.000.

The Orbit

Creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice va face ca până în 2050, majoritatea insulelor Maldive să nu mai poată fi locuite. Ca răspuns, autoritățile de acolo le-au cerut arhitecților de la Waterstudio să proiecteze un oraș care să fie casă pentru 20.000 de locuitori, chiar lângă actuala capitală.

Oras plutitor Maldive

Arhitecții de la OMA au realizat un masterplan pentru un oraș fără mașini pentru capitala provinciei Sichuan din China. Proiectul provoacă modelele convenționale de planificare urbanistică care se bazează pe rețele de drumuri sau pe maximizarea suprafeței brute. Planificat să ocupe 4,6 km pătrați, viitorul oraș Chengdu va fi concentrat pe topografia deluroasă a terenului, cu șase zone concepute pentru a se încadra în peisaj. Toate clădirile din fiecare zonă vor fi accesibile pe jos, în 10 minute, în timp ce o rețea de vehicule automate va conecta cu zonele sale.

orașul Chengdu

Magnatul crypto, JeffreY Berns are în plan dezvoltarea unei părți din deșertul Nevada din SUA într-un oraș inteligent alimentat te tehnologia blockchain. Cu ajutorul arhitecților, miliardarul vrea să transforme peste 27.000 de ha într-o comunitate unde oameni pot vota, stoca date și face operațiuni bancare fără implicarea guvernului a altor terți.

Oras Nevada

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...