Speedtest versus ANCOM: Cum arată vitezele la internet mobil de la cei patru operatori mari din România

Clienţii Vodafone şi Orange au cele mai mari viteze la internet mobil, potrivit datelor Ookla, operatorul popularei platforme de testare a performanţei conexiunilor la internet Speedtest.net. Locul al treilea în topul vitezei conexiunilor de date mobile este ocupat de Telekom, iar ultima clasată este RCS & RDS. Pe datele ANCOM, autoritatea locală de reglementare în telecomunicaţii, ordinea în top 2 se inversează.
Economica.net - lun, 19 dec. 2016, 22:01
Speedtest versus ANCOM: Cum arată vitezele la internet mobil de la cei patru operatori mari din România

Astfel, potrivit datelor agregate de Ookla în urma testelor de viteză efectuate de utilizatori, utilizatorii Vodafone au avut în medie, în acest an, bandă de 52,98 Mbps (megabiţi pe secundă) la descărcare (download) şi 18,38 Mbps la upload.

Clienţii Orange au avut pe Speedtest, în 2016, rezultate medii de 43,88 Mbps la download şi 16,11 Mbps upload, iar reţeaua Telekom a oferit 23,47 Mbps, respectiv 9,47 Mbps. Utilizatorii reţelei mobile a RCS & RDS au înregistrat viteze de 12,66 Mbps la descărcare, respectiv 2,61 Mbps la încărcare în internet.

Spre comparaţie, în Bulgaria cel trei mari reţele de telefonie mobilă, Telenor, Mtel şi Vivacom au fost înregistrate în 2016 aproximativ aceleaşi viteze medii de download, de aproximativ 21 Mbps, în timp ce upload-ul a variat între 8,3 Mbps şi 11,6 Mbps.

În Finlanda, cea mai rapidă reţea a fost în 2016 Sonera, clienţii atingând în speedtest o viteză medie de 29,57 Mbps la download, respectiv 12,51 Mbps la upload.

Ookla nu precizează câte teste au fost efectuate în fiecare ţară sau în fiecare reţea telecom. Potrivit datelor dintr-un comunicat Vodafone, rezultatele Ookla se bazează pe 500.000 de teste efectuate în trimestrele al doilea şi al treilea din acest an, efectuate de utilizatorii de telefoane mobile din România compatibile cu tehnologia LTE (4G).

Ca metodologie pentru vitezele medii descrise mai sus, Ookla precizează că include numai furnizorii mari de internet ca număr de utilizatori, pentru a nu înclina balanţa mediei naţionale în funcţie de rezultate nereprezentative. De asemenea, compania susţine că metoda de calcul reduce semnificativ posibilitatea ca rezultatele să fie influenţate prin teste repetate de către anumiţi utilizatori.

Rezultatele privind reţelele mobile includ toate testele efectuate de utilizatori, atât timp cât dispozitivele folosite suportă cea mai performantă tehnologie disponibilă pe piaţă, în încercarea de a evalua performanţa tipică la care poate ajunge un utilizator obişnuit folosind un smartphone modern.

Potrivit datelor ANCOM, generate prin platforma Netograf.ro, cea mai performantă reţea mobilă în trimestrul al treilea a fost Orange, cu viteze medii de 37,8 Mbps download şi 12,96 Mbps upload, urmată de Vodafone, cu 29,64 Mbps download şi 14,62 Mbps upload, Telekom – 19,79 Mbps download, 9,86 Mbps upload, şi RCS & RDS, cu 11,29 Mbps download şi 2,33 Mbps upload.

Te-ar mai putea interesa și
România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă după o analiză a Planului în domeniul energiei – secretar de stat
România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă după o analiză a Planului în domeniul energiei – secretar ...
România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o cotă de aproximativ 30,7% pentru 2030 prin Planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice 2021-2030, dar......
Pasajul Basarab din Bucureşti va fi expertizat tehnic de firma Betarmex, anunţă Nicuşor Dan
Pasajul Basarab din Bucureşti va fi expertizat tehnic de firma Betarmex, anunţă Nicuşor Dan
Firma Betarmex SRL a câştigat contractul pentru expertiza tehnică a pasajului Basarab din Capitală, fiind de altfel şi ...
Centrala fotovoltaică Midia urmează să primească licență de la ANRE. Parcul de 3 MW e gata
Centrala fotovoltaică Midia urmează să primească licență de la ANRE. Parcul de 3 MW e gata
Midia Green Energy, fosta Uzină Termoelectrică (UT) Midia, ar urma să primească în această săptămână licența de ...
Air Connect a operat primele zboruri interne de la București din 27 martie
Air Connect a operat primele zboruri interne de la București din 27 martie
Air Connect a început astăzi, 27 martie, operarea de zboruri interne, cu plecare din București.