Cum au arătat rulajele celor mai mari traderi de cereale în 2023, an în care prețurile au fost de multe ori sub costuri. Un singur trader dintre primii zece a avut încasări mai mari

2023 a fost unul mai slab decât în 2022 atât pentru fermieri cât și pentru traderii care și-au adjudecat cele mai mari cote din piața comerțului internațional cu cereale.
Alina Stanciu - mar, 09 iul. 2024, 22:27
Cum au arătat rulajele celor mai mari traderi de cereale în 2023, an în care prețurile au fost de multe ori sub costuri. Un singur trader dintre primii zece a avut încasări mai mari

Traderii și producătorii au vândut anul trecut peste granițele țării în jur de 15,8 milioane de tone de cereale în valoare de peste 4,1 miliarde de euro, adică în jur de 33,6% din valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare ale României, de 12,2 miliarde de euro, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică, furnizate Economica. Iar dintre aceștia, primii zece jucători au realizat exporturi cumulate de peste 2,9 miliarde de euro, într-un an în care rulajele lor au scăzut și cu 70%, arată o analiză a Economica pe baza datelor Ministerului de Finanțe.

Astfel, cel mai mare trader după cifra de afaceri din 2023 și 2022, Ameropa Grains S.A., a raportat anul trecut afaceri de 8,1 miliade de lei, cu 5,2% mai puțin decât în 2022, iar profitul net a coborât cu 80,7%, până la 20,3 milioane de lei. De asemenea, Ameropa Romania Services, o altă companie din grupul Ameropa care efectuează exporturi de cereale, a avut în 2023 o cifră de afaceri de 7,9 milioane de lei, cu 19% sub rulajele din 2022, dar un profit net cu 15% mai mare, respectiv de peste 704.000 lei.

Ameropa Grains S.A. România face parte din Grupul Ameropa Elveția, alături de fabrica de îngrășăminte Azomureș și Chimpex S.A., unul dintre cei mai mari operatori din portul Constanța.

Ameropa este prezentă în 28 de țări și comercializează în 112 state peste 3 milioane de tone de îngrășăminte pe an.

Pe locul doi după cifra de afaceri este Viterra România (fosta Glencore Agriculture BV), trader care a reușit anul trecut rulaje în valoare de 5,5 miliarde de lei, devansând cu o poziție Cargill Agricultura S.R.L., filiala locală a gigantului american cu același nume. De altfel, Viterra este singurul jucător de pe această piață, dintre primii zece după cifra de afaceri, care a raportat în 2023  un plus față de anul anterior, diferența fiind de 14%. În schimb, profitul net al traderului a scăzut cu 31%, până la 47,2 milioane de lei.

Viterra a intrat la finele lui 2022 în portofoliul gigantului american Bunge, lider mondial în procesarea semințelor oleaginoase și producător și furnizor de top de uleiuri și grăsimi vegetale, cu 300 de fabrici situate în peste 40 de țări.

Cât despre Cargill, despre care menționam anterior că a coborât o poziție în clasamentul traderilor după cifra de afaceri, compania a avut rulaje de 5,1 miliarde de lei, cu 8% mai mici față de anul trecut și un profit net de 32,8 milioane de lei, cu 82,8% mai mic decât în 2022.

Urmează CHS Agritrade România, companie controlată, potrivit termene.ro, de CHS Europe SARL, filiala elvețiană a grupului american CHS, cu afaceri de peste 2,4 miliarde de lei, cu 5,3% mai mici decât în 2022 și Agro Chirnogi S.A., una dintre companiile grupului Maria, controlat de antreprenori libanezi.

Din datele Ministerului de Finanțe, Agro Chirnogi a finalizat 2023 cu o cifră de afaceri netă de 1,24 de miliarde de lei, față de 1,6 miliarde de lei cu un an în urmă (minus 23%) și un profit net de 11,6 ori mai mic comparativ cu cel din 2022, respectiv de  6,4 milioane de lei.

Agro Chirnogi exploata în 2023 peste 10.000 de hectare, din care peste 8.300 de hectare de teren  arendate de la ADS. Compania cultivă cereale și oleaginoase și a fost înființată în anul 1991, fiind fosta IAS Chirnogi, județul Călărași, iar, din 2002, face parte din grupul de companii Maria, unul dintre cele mai mari din Romania.

De asemenea, Al Dahra Agriculture – România, companie prin care grupul arab ce exploatează cea mai mare suprafață arabilă a țării realizează activități de comerț, a avut rulaje de 1,1 miliarde de lei, cu 70,8% mai mici decât în 2022, în timp ce pierderea s-a diminuat cu 92%, până la 7,2 milioane de lei.

Menționăm că pentru Cofco International România (fosta Nidera), cel mai mare trader din punct de vedere al valorii mărfurilor exportate în 2023, nu au fost publicate datele financiare pentru 2023. În 2022, compania ce face parte din grupul COFCO, cea mai mare companie agroali­mentară din China, a rulat peste 7,6 miliarde de lei.

Totodată, nu există date nici pentru ADM România Trading, numărul cinci printre exportatorii de cereale în funcție de valoarea livrărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune şeful PPC, fostul Enel, despre situaţia din sistemul energetic naţional
Ce spune şeful PPC, fostul Enel, despre situaţia din sistemul energetic naţional
Sistemul energetic naţional îşi arată limitele tehnice, fiind supus unui stres termic neobişnuit, iar printre cauzele pentru limitele în producţia de energie electrică şi pentru preţurile......
Ajungem la 1.000 de euro/MWh? Nou record de preț spot orar la energie electrică în România și mâine seară, avem din nou cel mai mare preț din Europa
Ajungem la 1.000 de euro/MWh? Nou record de preț spot orar la energie electrică în România și mâine seară, avem din ...
Avem din nou parte de un record de preț orar în piața spot, pentru a patra zi la rând și pentru a șaptea oară în ...
România rămâne în topul ţărilor cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE – date Eurostat
România rămâne în topul ţărilor cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE – date Eurostat
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere faţă de 2,7% în mai, iar România, ...
UE va investi şapte miliarde de euro în infrastructuri de transport durabile, sigure şi inteligente. Proiectele feroviare vor primi 80% din fonduri
UE va investi şapte miliarde de euro în infrastructuri de transport durabile, sigure şi inteligente. Proiectele feroviare ...
Comisia Europeană a selectat 134 proiecte de transport pentru a primi peste şapte miliarde de euro sub formă de granturi ...