Cum au ieșit cu succes din faliment insulele Seychelles

Grecia este în pragul falimentului. Acum patru ani şi insulele Seychelles au fost în aceeaşi situaţie, dar economia a fost scoasă din impas cu noi împrumuturi şi cu strategii de redresare bine puse la punct.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 15:26
Cum au ieșit cu succes din faliment insulele Seychelles

Din punct de vedere geopolitic, ţara insulară situată în Oceanul Indian este parte a Africii. Dar arhipelagul celor 115 insuliţe nu prea are nici o legătură cu continentul negru.

Republica Seychelles se află la o depărtare de 1600 de kilometri de continent. Celor aproximativ 85.000 de locuitori de pe insulele Mahé, Praslin şi La Dique – cele mai mari din arhipelag – le merge bine.

„La nevoie, oamenii încă mai pot pescui. Ceva de mâncare se găseşte întotdeauna”, mărturiseşte Kerstin Henri – consul onorific în Seychelles, relateaza Deutsche Welle

În ziua de azi nu se mai observă nimic din problemele financiare uriaşe cu care s-a confruntat ţara până nu de mult. Sufocat de datorii, acum patru ani, acest paradis a intrat în faliment peste noapte.

„Atunci nu existau reglementări clare privind rambursarea creditelor. Acestea trebuiau restituite în devize pe care ţara nu le mai avea „, explică Henri.

Ulterior, economia mondială a intrat în declin, turismul a scăzut, iar preţurile la ţiţei şi alte materii prime au crescut razant. Piaţa neagră a devizelor a înflorit, iar rezervele monetare s-au epuizat. În 2008, guvernul nu a mai putut contracta niciun credit.

Intervenţia Fondului Monetar Internaţional, care a elaborat, împreună cu guvernul, un plan de redresare economică şi i-a oferit acestuia un nou împrumut a salvat insulele de la faliment.

Una din primele măsuri a fost devalorizarea monedei naţionale (rupia) cu peste 40%. „În prezent nu mai există o piaţă neagră. Pur şi simplu nu mai merită”, povesteşte Ben. Bărbatul care lucrează ca taximetrist s-a mutat din Tanzania în Seychelles acum 28 de ani.

Sistemul fiscal a fost reformat, administraţia şi managementul fondurilor au fost îmbunătăţite – lucru care a dus la consolidarea bugetului şi sporirea credibilităţii. Cu un venit mediu anual de circa 11.000 de dolari (8650 euro) pe cap de locuitor, Seychelles se numără printre cele mai bogate ţări africane.

Salvată de la faliment a fost, în primul rând, datorită frumuseţii peisajelor sale. Anual, numai numărul germanilor care-şi petrec vacanţa pe una din cele 115 insule este de 20.000, dintr-un total de 150.000 de turişti.

Aproximativ 30% din populaţia arhipelagului lucrează în turism. Pentru consolidarea acestui sector, conducerea locală, în colaborare cu statele vecine Mauritius, Madagascar şi La Reunion, a elaborat un nou plan de dezvoltare regională sub denumirea de „Vanilla Islands”.

„Ne-am propus să atragem mai mulţi turişti, mai ales în extrasezon”, susţine Lena Hoareau – de la Ministerul Turismului din Seychelles. Printre altele, se doreşte eliminarea prejudecăţii, conform căreia insulele ar fi accesibile numai turiştilor înstăriţi.

Pe lângă turism, marii angajatori din insule sunt „Indian Ocean Tuna” – una dintre cele mai mari companii de prelucrare a peştelui din lume, fabrica de bere Seybrew şi sectorul construcţiilor.

„Din păcate, în aceste insule nu se poate cultiva mai nimic, deci nu se practică agricultura”, susţine consulul onorific, Kerstin Henri. „Dar cine vrea să muncească pe Seychelles, poate avea cel puţin trei job-uri”, adaugă Henri. „Iar cine e şomer aici înseamnă că pur şi simpu e un om leneş”, completează Ben.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...