Cum au răspuns elevii chestionarelor trimise de MECTS privind structura bacalaureatului din 2013

Jumătate dintre elevii care au răspuns chestionarelor trimise de MECTS privind structura bacalaureatului din 2013 au optat pentru păstrarea actualei forme a examenului, iar tot atâţia vor probe diferenţiate, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Stelian Fedorca.
Economica.net - joi, 26 iul. 2012, 20:29
Cum au răspuns elevii chestionarelor trimise de MECTS privind structura bacalaureatului din 2013

„Răspunsurile sunt cam 50- 50. Adică, elevii de la uman şi real au spus că în 2013 ar putea fi păstrată forma examenului de bacalaureat din acest an. În schimb, elevii de la tehnologic ar vrea ca examenul să fie diferenţiat”, a precizat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Potrivit lui Fedorca, elevii de la filiera teoretică au la bacalaureat, în prezent, aceleaşi subiecte cu cei de la tehnologică, însă un număr de ore diferit la materiile de examen.

„Elevii de la filiera teoretică au 40 de ore pe săptămână în cei patru ani de liceu, iar cei de la filiera tehnologică au 25 de ore pe săptămână. De asemenea, cei de la filiera tehnologică au mai puţine săptămâni de şcoală, cu trei-cinci săptămâni mai puţine pe an, şi să nu uităm că, la începutul lui 2012, s-au pierdut trei săptămâni cu acea evaluare la toate materiile, iar numărul de ore de pregătire pentru elevi a fost mult mai mic. Cu toate acestea, subiectele sunt aceleaşi”, a mai spus secretarul de stat.

Mai mult, spune Fedorca, elevii de la filiera tehnologică care nu au promovat bacalaureatul sunt dezavantajaţi la angajare, pentru că sunt preferaţi cei cu diplomă de bacalaureat, în condiţiile în care ei beneficiază de un certificat de competenţe. „Foarte mulţi angajatori cer viitorilor angajaţi diplomă de bacalaureat, cu toate că ei au competenţe, au acel certificat de competenţe. Este tehnician în horticultură, are competenţe, poate fi angajat, dar lipsa diplomei de bacalaureat îl dezavantajează – fie nu îl angajează, fie ia un salariu mai mic, cu toate că cei doi, unul cu diplomă de bacalaureat şi celălalt fără, prestează aceeaşi muncă, îşi pun în valoare competenţele căpătate în practică de-a lungul anilor”, a explicat secretarul de stat.

În acest context, examenul de bacalaureat pentru filiera tehnologică trebuie regândit, consideră Fedorca.

Chestionarul privind structura examenului de bacalaureat începând cu 2013, la întrebările căruia au răspuns elevii şi părinţii, a fost trimis de Ministerul Educaţiei, la mijlocul lunii iunie, inspectoratelor şcolare judeţene.

Potrivit Legii educaţiei, adoptată în mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferenţiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şolar 2012-2013.

În 3 iunie, federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au cerut însă USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a bacalaureatului, astfel încât acesta să includă, din 2013, şi probe scrise diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de la acest examen.

„Reglementarea vine în întâmpinarea dorinţelor elevilor, ale părinţilor acestora şi ale cadrelor didactice, care au militat pentru susţinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învăţământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesaţi să le studieze şi nici nu aveau cum, având în vedere profilul unităţii de învăţământ”, s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL şi preşedinţilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei „Spiru Haret” şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat atunci că propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferenţiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ.

Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferenţiat din 2013, şi nu din 2016, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, va fi discutată la nivelul guvernului, urmând să fie şi „dezbateri serioase cu elevii” pe acest subiect.

Fostul ministru Daniel Funeriu a spus că introducerea bacalaureatului diferenţiat încă de anul viitor este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiţi pentru această schimbare.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...