Cum câştigă rudele politicienilor din scumpirea RCA

Dacă în privinţa creşterii siguranţei şi stabilităţii pieţei RCA, efectele măsurilor luate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) în sensul majorării tarifelor sunt încă greu de evaluat, nu acelaşi lucru se poate spune despre poteţiala creştere a veniturilor Autorităţii. Taxarea primelor brute încasate de societăţi din vânzarea asigurării obligatorii de răspundere civilă reprezintă una dintre principalele surse de venit pentru Autoritate care distribuie încasările mai ales către salariile angajaţilor, mulţi dintre ei apropiaţi sau chiar rude ale unor personaje importante din lumea politică.
Şerban Buşcu - mar, 25 nov. 2014, 22:12
Cum câştigă rudele politicienilor din scumpirea RCA

Peste 15 milioane de lei sau 16% din veniturile totale obţinute de Autoritatea de Supraveghere Financiară în primele opt luni de existenţă au fost generate de taxarea vânzărilor de RCA, arată datele furnizate de ASF. Pentru primele şase luni din 2014, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, Autoritatea are de încasat alte 14 milioane de lei, adică 1% din primele brute de 1,4 miliarde de lei, din aceeaşi activitate. Iar situaţia ar putea deveni chiar mai bună pentru ASF, care este unul dintre puţinii potenţiali beneficiari ai majorărilor de preţ pe zona RCA.

Calculele noastre arată că, la o creştere medie a preţului RCA de 30% în primele şase luni din 2015, veniturile Autorităţii vor urca, într-un scenariu negativ, cu circa 2 milioane de lei, comparativ cu primele şase luni ale acestui an. Calculele noastre iau în considerare o creştere a primelor brute încasate de 15% sau jumătate din creşterea aşeptată de preţ. În mod normal, pe piaţa RCA, o creştere a preţurilor nu are cum să nu se transfere şi într-o sporire a primelor brute încasate avâd în vedere că această poliţă este obligatorie prin lege iar lipsa ei atrage sancţiuni mari pentru şoferi.

Sub denumirea de „taxă pentru gestionarea, dezvoltarea şi întreţinerea sistemului CEDAM, precum şi pentru protejarea corespunzătoare a intereselor asiguraţilor”, ASF încasează, în fiecare lună, 1% din primele brute subscrise de firmele de asigurare pe zona RCA.

 Scumpire cu circa o treime

De la 1 ianuarie 2015, firmele de asigurare nu vor mai putea acoperi pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări, spune cea mai nouă normă emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În termeni concreţi,noua regulă se traduce într-o scumpire, pe medie, de 30% a preţurilor practicate pentru poliţa de răspundere civilă auto. Calculul nostru se bazează pe un indicator important din zona asigurărilor.

Este vorba despre rata combinată a daunei care, după primele şase luni din 2014, era de 131% pe segmentul RCA. Rata combinată se calculează ca raport între primele brute încasate (veniturile companiei din vânzarea de RCA) şi cheltuielile companiei pe acelaşi segment (daune plătite şi cheltuieli de distribuţie şi marketing) şi arată cât de profitabilă sau neprofitabilă este linia de asigurare. Practic, valoarea de 131% arată că la fiecare 100 de lei încasaţi pe RCA, firma are cheltuieli de 131 de lei adică pierderi de 31 de lei. Cum normele ASF spun că această pierdere nu mai poate fi acoperită din alte surse decât preţul, firmele de asigurare vor fi obligate să majoreze prima cu cel puţin 31%.

Angajaţi „pe sprânceană”

Este important de spus că, potrivit propriilor statistici, ASF distribuie majoritatea veniturilor către salariile angajaţilor. Ultimele raportări, făcute înainte de demararea procesului de reformare a instituţiei, arătau că peste 85% din încasări mergeau spre salarii. Interesant este şi că, de-a lungul timpului, în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară au activat sau încă mai activează apropiaţi sau rude ale unor oameni politici importanţi dar şi că salariile din cadrul instituţiei sunt cu mult peste media celor din mediul privat. Chiar şi după aplicarea planului de reformare, un angajat cu funcţie în ASF câştigă, cu tot cu prime şi sporuri, până la 3.000 de euro pe lună. Printre oamenii politici care au avut sau au rude angajate la ASF se numără Gabriel Oprea, Lia Olguţa Vasilescu şi Daniel Chiţoiu.

Vezi şi Cât vei plăti la anul pe RCA în funcţie de oraşul unde conduci

Te-ar mai putea interesa și
Rusia are ca obiectiv să producă anual între 80 şi 120 milioane de tone de gaze naturale lichefiate până în 2035
Rusia are ca obiectiv să producă anual între 80 şi 120 milioane de tone de gaze naturale lichefiate până în 2035
Obiectivul Rusiei este să producă între 80 şi 120 milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL) pe an până în 2035, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, transmite......
Legume și fructe cu certificate de producător false. Marfa provine, de fapt, din piețe de gros
Legume și fructe cu certificate de producător false. Marfa provine, de fapt, din piețe de gros
În urma controalelor întreprinse în piețe, inspectorii ANPC susțin că mulți producători care vând legume și fructe ...
Guvernul suedez va acorda ajutoare de 5,8 miliarde de euro pentru a atenua efectele scumpirii energiei electrice
Guvernul suedez va acorda ajutoare de 5,8 miliarde de euro pentru a atenua efectele scumpirii energiei electrice
Guvernul suedez a anunţat miercuri că va acorda companiilor şi gospodăriilor aproximativ 60 de miliarde de coroane (5,8 ...
Ministerul Muncii a modificat proiectul de Ordonanță privind majorarea salariilor bugetarilor
Ministerul Muncii a modificat proiectul de Ordonanță privind majorarea salariilor bugetarilor
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat miercuri, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului ...