Cum câștigă bani echipele și piloții din Formula 1

Formula 1 este considerată sportul cu motor de cel mai înalt nivel, fiind renumită pentru structura financiară profitabilă și pentru implementarea tehnologiilor de ultimă generație. Potrivit raportului financiar, în anul calendaristic 2022 s-au înregistrat venituri de 2,573 miliarde de dolari, cu 437 mai mari decât în anul anterior.
Ion Dobreanu - mie, 13 sept. 2023, 10:29
Cum câștigă bani echipele și piloții din Formula 1

Fiecare Mare Premiu generează între 100 și 140 de milioane de dolari. Succesul este datorat în primul rând audienței globale. F1 este un sport foarte popular, ocupând un loc de top și în oferta unei agenții de pariuri precum Excelbet.

Audiențe record în anul 2022

Formula 1 a înregistrat un record de prezență în 2022 și este probabil să îl depășească în 2023, cu adăugarea Marele Premiu din Las Vegas, care va aduce seria la 24 de curse. Audiența totală pentru 2022 a fost de 5,7 milioane de spectatori, în creștere cu 36% față de 2019, ultimul an înainte de pandemie.

În același timp, s-a ajuns la noi acorduri cu ESPN pentru SUA, iar mai târziu pentru extinderi în America Latină, Mexic și Caraibe. Cursele vor fi difuzate pe ESPN Extra și digital pe ESPN Play în Caraibe și pe ESPN și rețelele Fox Sports din Argentina și Chile. Va exista, de asemenea, o acoperire dedicată F1 pe ESPN.com și rețelele sociale pe tot parcursul sezonului. Prelungirea cu ESPN pentru SUA, valabilă până la sfârșitul sezonului 2025, valorează între 75 de milioane de dolari și 90 de milioane de dolari anual.

În Statele Unite ale Americii, ESPN a stabilit recorduri de spectatori în 2022, raportând o medie de 1,21 milioane de privitori per cursă. A fost o creștere cu 28% față de recordul anterior de televiziune din SUA, de 949.000 de telespectatori medii, stabilit în 2021. Audiența TV globală a sezonului trecut a fost de 1,55 miliarde.

Datorită popularității și audiențelor însemnate, Formula 1 este tot mai populară în rândul sponsorilor. Un alt factor care atrage brandurile este acela că F1 e o competiție cu etape găzduite de orașe din toată lumea, așa cum nu mai există alta. Brandurile care doresc să vizibile fie la nivel global, fie la nivel regional își pot afișa însemnele pe mașini pentru întreg sezonul sau în anumite curse.

Francizele primesc procent din fondul de premiere

Atât piloții, cât și constructorii primesc bani în funcție de performanțe. Potul de premii valorează în total peste 900 de milioane de dolari. Formula 1 distribuie banii constructorilor, nu piloților individuali. Asta înseamnă că șoferilor nu li se acordă un premiu în bani direct din partea organizatorului competiției, pentru că primesc salariu de la echipele care îi angajează.

Francizele oferă și bonusuri legate de performanță în contractele piloților. Potrivit publicației spaniole Marca, victoria dramatică a lui Max Verstappen în campionatul mondial din 2021 i-a adus o creștere a salariului de la aproximativ 24,74 milioane de dolari la 39,75 milioane de dolari.

De asemenea, s-a raportat că Lewis Hamilton ar fi primit un bonus de 5,05 milioane de dolari de la Mercedes, restul personalului constructorului împărțind un bonus de 22,08 milioane de dolari – în valoare de aproximativ 12.500 de dolari în plus fiecare.

Echipa de pe primul loc primește 14% din pot

Echipa care termină sezonul pe prima poziție în clasament primește cea mai mare parte din fondul de premiere (14%), iar celei de pe ultimul loc îi revin cei mai puțini bani (6%). Acest acord este valabil până în ianuarie 2025, sumele plătite fiind confidențiale.

S-a aflat că Mercedes a primit 135 de milioane de dolari în 2020. Premiile de la F1 nu sunt singurul mod în care echipele câștigă bani. Sunt și sume mari obținute din sponsorizări și alte contracte comerciale.

Premiul în bani este distribuit echipelor în mai multe tranșe, pe tot parcursul sezonului, cea mai mare parte a banilor fiind plătită la sfârșitul anului. Acest lucru le permite francizelor care nu stau foarte bine din punct de vedere financiar să primească fondurile necesare de la început, oferindu-le totodată un stimulent pentru a-și îmbunătăți performanța pe măsură ce sezonul avansează.

Există, de asemenea, premii în bani pentru cursele individuale și pentru fiecare dintre echipele care termină în primele zece. Așadar, nu numai câștigătorul Campionatului Constructorilor, ci și echipele care termină în top 10 primesc premii substanțiale. Este o motivație pentru franciză își dea toată silința în fiecare cursă.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...