Cum comentează presa internaţională revenirea lui Băsescu la Cotroceni

Parlamentul a aprobat luni revenirea lui Băsescu în funcţia de preşedinte, la şase zile după ce CC a invalidat referendumul privind destituirea sa, convocat de majoritatea parlamentară, punând capăt unei lupte politice cu repercusiuni economice, anunţă principalele agenţii de presă internaţionale.
Economica.net - lun, 27 aug. 2012, 20:40
Cum comentează presa internaţională revenirea lui Băsescu la Cotroceni

Potrivit procedurii, unul dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale, Ştefan Minea, a anunţat în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului „încheierea interimatului asigurat de către preşedintele Senatului Crin Antonescu şi reluarea de către (Traian) Băsescu a prerogativelor constituţionale”, relatează agenţia France Presse (AFP), într-un material preluat de publicaţiile Le Figaro, Le Parisien şi postul paneuropean Euronews.

Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL, coaliţia la putere) au anunţat iniţial că au decis să boicoteze reuniunea Parlamentului, după care s-au reunit în sală pentru a asigura cvorumul, precizează agenţia franceză.

Ei ar fi fost chemaţi la ordine de către premierul social-democrat Victor Ponta, care le-ar fi trimis mesaje SMS din Africa de Sud, unde asistă la o reuniune a Internaţionalei Socialiste, potrivit presei locale, citată de AFP.

Ponta a oferit asigurări în mai multe rânduri, săptămâna trecută, că majoritatea „nu doreşte să întârzie” revenirea lui Băsescu la preşedinţie prin artificii procedurale, chiar dacă premierul român a declarat că decizia Curţii este, în opinia sa, „ilegală şi nedreaptă”.

Un fost premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu (USL) a calificat, de asemena, drept un „abuz” decizia Curţii Constituţionale (CC) care, în opinia sa, „a ignorat votul unei majorităţi a românilor”, favorabili destituirii lui Băsescu.

Curtea, gardianul Constituţiei române, a decis marţi cu o majoritate de şase din nouă judecători că referendumul privind destituirea lui Băsescu nu poate fi validat, din cauza unei participări inferioare pragului minim de 50% plus unu dintre alegătorii înscrişi pe liste. Peste 87% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat pentru destituirea lui Băsescu.

Preşedintele de centru-dreapta, care a fost suspendat din funcţie de către Parlament la 6 iulie, urmează, totuşi, să coabiteze cu majoritatea parlamentară de centru-stânga, condusă de Ponta şi Antonescu, conchide AFP.

Agenţia Reuters scrie că Parlamentul a recunoscut luni decizia CC potrivit căreia preşedintele suspendat Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni, punând capăt unei confruntări politice care a condus la o creştere a preţurilor, într-un material preluat de Irish Sun.

Încercarea alianţei de stânga a premierului Ponta de a-l îndepărta din funcţie pe rivalul său de dreapta a declanşat critici din partea Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite cu privire la respectarea de către Guvernul pe care îl conduce a statului de drept şi sistemului judiciar, notează agenţia.

CC a invalidat referendumul privind destituirea lui Băsescu din cauza prezentării la urne a mai puţin de jumătate din electorat, chiar dacă 88% dintre cei care au votat s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui, precizează Reuters.

De asemenea, agenţia Associated Press (AP) scrie că decizia CC de invalidare a destituirii preşedintelui României a fost aprobată de către Parlament, într-un material preluat de către Washington Post, postul ABC NEWS şi Wall Street Journal.

Parlamentarii s-au întrunit luni într-o sesiune extraordinară pentru citirea hotărârii CC, singura condiţie pentru aprobarea acesteia fiind prezenţa majorităţii parlamentarilor, subliniază AP.

Luna trecută, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Băsescu în vederea destituirii, după ce majoritatea aleşilor a votat acuzaţia conform căreia acesta a încălcat grav Constituţia. Un referendum a fost organizat la 29 iulie, în cadrul căruia majoritatea celor care s-au prezentat la urne au susţinut decizia Parlamentului. Însă CC a invalidat ulterior referendumul, din cauza neatingerii unui prag al prezenţei la urne, precizează agenţia.

Luni, doar peste 50% dintre parlamentari s-au prezentat la sesiunea specială, notează AP, care îl citează pe preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea care, după vot, a declarat „suntem un stat european şi suntem obligaţi să respectăm legea”.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile românești nu sunt transparente în raportările ESG. Circa 6.000 de firme din România vor trebui să publice rapoarte de sustenabilitate
Companiile românești nu sunt transparente în raportările ESG. Circa 6.000 de firme din România vor trebui să publice ...
Companiile din Uniunea Europeană vor trebui să facă publice rapoartele despre sustenabilitate și impactul asupra mediului înconjurător începând cu 2025. Din România, circa 6.000 de companii......
ANRE: Utilizatorii pot cumpăra echipamente de racordare la rețeaua electrică, dacă distribuitorul se află în imposibilitatea de a le furniza
ANRE: Utilizatorii pot cumpăra echipamente de racordare la rețeaua electrică, dacă distribuitorul se află în imposibilitatea ...
Utilizatorii reţelelor electrice vor avea posibilitatea să achiziţioneze grupul de măsurare a energiei electrice sau ...
Francezii de la Tereos au vândut Fabrica de Zahăr din Luduș către compania deținută de doi oameni de afaceri români
Francezii de la Tereos au vândut Fabrica de Zahăr din Luduș către compania deținută de doi oameni de afaceri români
Compania franceză Tereos a anunțat astăzi că a semnat tranzacția prin care își vinde fabrica de zahăr pe care o deține ...
Peste 71 de milioane de turiști străini au vizitat Spania în 2022
Peste 71 de milioane de turiști străini au vizitat Spania în 2022
Peste 71 de milioane de turişti străini au vizitat Spania în 2022 iar perioada de timp şi sumele cheltuite în ţară ...