1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Dezvoltare prin creditare

Cum fac doi ingineri milioane din salcâm. Vând exclusiv către export

Soţii Mateşan, doi ingineri din Timişoara, s-au apucat în anii 2000 să facă ambalaje din lemn. Au pornit cu 8 angajaţi şi au reuşit în 12 ani să creeze o fabrică de prelucrare a salcâmului ce generează milioane de lei anual. Producţia merge doar pe pieţele din străinătate.

(P) Sa finantezi exporturi e mai usor decat crede lumea

02 noi, 2012 | ECONOMICA.net

"Totul a fost gândit ca o afacere de familie, întreaga parte tehnică şi administrativa fiind organizată de soţul meu si de mine, amândoi fiind de specialitate ingineri.Nu am prevazut evoluţia societăţii acum 12 ani. Am fost o societate care învaţă (mai ales din propriile greşeli), care creşte şi se dezvoltă având o singură constanţă, foarte evidentă în ultimii ani: adaptarea la schimbare, la piaţă, etc", povesteşte pentru ECONOMICA.NET Daniela Mateşan, inginera care a pornit pe drumul antreprenoriatului făcând ambalaje din lemn, paleţi şi europaleţi de diferite tipodimensiuni.

De la ambalaje la prelucrarea lemnului

Pe vremea aceea, firma timişoreană Minitehnicus avea doar 8 angajaţi şi afaceri de aproximativ 2 milioane de lei, dar s-a extins, patronii au dotat făbricuţa cu o instalaţie de debitare, iar echipa a crescut. Treptat, compania a trecut la prelucrarea primară a lemnului şi obţinerea de diverse semifabricate din lemn. Punctul de cotitură al afacerii Minitehnicus a fost însă în 2006 când cei doi patroni au decis să lucreze exclusiv cu lemn de salcâm, "un lemn cu o specificitate aparte", după cum spune Mateşan.

Succes cu esenţă de salcâm

"Creşterea gradului de prelucrare a materialului lemnos, concomitent cu nişa de piaţă găsită în
prelucrarea lemnului de salcâm a permis găsirea de furnizori externi pentru această specie de lemn, unică pentru industria panourilor solare, structuri specifice de lemn pentru construcţii, acoperişuri cu panouri solare, parchet şi podele, a permis intrarea ca şi furnizor unic la această specie de lemn la marile companii de profil din Elveţia, Germania şi Austria", explică Mateşan secretul succesului Minitehnicus.

Au renunţat la piaţa internă

De altfel, soţii Mateşan au renunţat la piaţa internă de îndată ce au trecut de la producţia de
semifabricate la produsul finit. "Motivul a fost al pieţei găsite şi al nişei formate. Exportăm cu
precădere în Elveţia, Germania, Austria, dar şi în Croaţia, Cehia. Oricând putem să ne adaptăm produsele la cerere, deci dintr-un punct de vedere nu contează intern sau extern, ci doar clientul găsit. Lucrăm strict pe bază de comandă. Am găsit doar clienţi externi şi ne-am orientat", mai spune Mateşan.

Supravieţuitori prin criză

Patroana spune că afacerile companiei au fost afectate de criza financiară care se resimte în toată Europa, dar au reuşit să se menţină pe profit- 200.000 de lei anul trecut. " Ne descurcăm greu, pentru că sunt anii de supravieţuire. Păstrarea clienţilor, consolidarea activităţii, menţinerea pe o piaţă extrem de dură, lipsa unui cadru legislativ clar, lipsa oricăror facilităţi pentru producătorul român.Nu se discută despre profit în aceşti ani. Am reuşit să supravieţuim păstrându-ne intacta şi echipa de 56 de oameni" povesteşte patroana Minitehnicus.

Investiţii continue

În primăvara acestui an, compania timişoreană a obţinut de la EximBank prelungirea cu un an a unei linii de credit, în sistem revolving, şi o majorare a acesteia cu 100.000 de euro, finanţare necesară pentru completarea capitalului de lucru. Întrebată dacă va continua să se finanţeze prin intermediul băncilor, Mateşan spune că "nu are încotro". "Retehnologizare, consolidare, creearea de stocuri de lemn sunt elemente necesare de supravieţuire. Avem o colaborare de peste 12 ani cu EximBank, care este o banca de stat si unde am primit anumite facilităţi la dobânda acordată, la licitaţiile valutare etc. Pentru următorii ani sau până la stabilitatea economică internă şi externă la care sperăm cu toţii, accesul la finanţare ni se pare vital", povesteşte oficialul Minitehnicus.

Afaceri de peste 4 milioane de lei

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, Minitehnicus a raportat o cifră de afaceri de peste 4,1
milioane de lei şi un profit net de 200.000 de lei. Faţă de anul trecut, afacerile companiei au scăzut cu 26%, dar pentru anul care vine Mateşan este optimistă. "Estimarea noastra pe 2013 este de a ne păstra cel puţin cifra de afaceri pe anul 2012, profitul şi numărul de angajati. Avem amprenta ultimilor ani de criză în care dorim să ne bucurăm că ne menţinem pe o piaţă atât de instabilă, de concurenţială, în care suntem obligaţi la o retehnologizare continuă, adaptare la legislaţiile în domeniu şi aşa mai departe",conchide reprezentanta Minitehnicus.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO